Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Думите – килерът на душата", личното и съкровено пространство на Елена Стоева

Във варненската галерия "Папийон" се представя самостоятелната изложба на художничката Елена Стоева, назована "Думите – килерът на душата". Това са изящните творби на романтичната Елена Стоева, като "килерът на душата" е поетичната тема, която разкрива душевността на авторката, вдъхновена от наратива, от обикновения предмет, но изразени като много лични преживявания. И звучат като музика, поезия, любов, въобще живота като Фиеста.


"Килерът" е при Елена Стоева метафора за лично и съкровено пространство, което пази най-скъпите спомени и човешки истории. Всяка емоция е запечатана като в магичен стъклен съд, като ни развежда из "килера на душата" си, в който думите са картини, словото е цвят, а повествованието се разкрива като съзерцание.


Заглавията на картините на Елена Стоева повеждат мисълта и са своеобразен ключ към някои от тях – "Камъчета", "Пера", "Париж през есента", "Нотр Дам", "Черешово време", "Чисто ново бяло", "Корабче в бутилка" и др.

С цялата си лична емоция в звуковия файл Елена Стоева представя тази своя поетична тема: "Думите – килерът на душата".


Изложбата може да бъде видяна до 9 август 2023 г.

Снимки - галерия "Папийон"
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

We See Ukraine и късчетата надежда

We See Ukraine, проектът, който представя артистичната реакция на шестима съвременни артисти на войната в Украйна, достигна своята финална фаза. След уъркшопи, срещи, обучения и две изложби – в Пловдив и в Загреб, творбите на украинците Олга Филончук, Дария Пугачова, Михайло Барабаш и Ирина Ворона, на хърватина Игор Грубич и българката Анна Стоева..

публикувано на 22.02.24 в 18:05
Лорънс Дърел

Лорънс Дърел и неговият Авиньонски квинтет

Първите две части от пенталогията "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел са "Мосю, или Принцът на мрака" и "Ливия, или Погребан жив". Те излязоха за първи път на български език в един том в превод на Паулина Мичева.  Другите три части се очаква да бъдат публикувани във втори том в края на годината. Това са "Констанс, или Самотни занимания", "Себастиан,..

публикувано на 22.02.24 в 17:35

125 години от рождението на Дечко Узунов

Редица инициативи отбелязват годишнината на именития наш художник. В родния му град Казанлък Художествената галерия открива днес изложба "Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал".  Партньори на проекта за цялостното честване са Софийската градска художествена галерия, Държавната агенция "Архиви"..

публикувано на 22.02.24 в 17:03

Модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури

"Една модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури". Така проф. Амелия Личева определя книгата на проф. Румяна Л. Станчева "Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа". В нея на достъпен за по-широка публика език се правят паралелни прочити на автори от европейското културно пространство, сред..

публикувано на 22.02.24 в 16:09
Димитра Попова и Любомира Костова

"Скадинди лапер" и магията на кукления театър в най-необичайни места

 Как се променя кукленият театър, адаптира ли се към нови сцени – в "Нашият ден" гостуват Любомира Костова , режисьор на детския спектакъл "Скадинди лапер" и Димитра Попова , автор на текста и актриса. Кукленото представление е дело на независима театрална формация, която обичайно се занимава и с японски марионетен театър.  "Скадинди лапер" е..

публикувано на 22.02.24 в 12:18