Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хисарските вили и романтиката на европейския Сецесион

Вила Петрович, град Хисаря.
Снимка: pochivka.bg

"След Първата световна война започва един Ренесанс на нашето градче. Много български индустриалци, политици и бивши военни започват да изграждат свои вили в курорта."

Това казва в интервю за БНР Мая Апостолова, организатор "Работа с публики" към археологическия музей в Хисаря.

Тя допълва, че хисарските вили носят романтиката на европейския Сецесион. Всички те са с много богати украси, фронтони, розетки и елегантни балюстради, които до тогава в българското строителство са липсвали. Обзавеждането на тези вили също е по европейски образец. Те са обзаведени с ориенталски килими с мебели донесени от Виена и Париж.

За да бъде показано това богатство заедно с Археологическия музей в Хисаря е подредена интересна възстановка от Вила "Момина"Историята на вилата  е свързана с дейността на запасния генерал Тодор Марков като председател на създаденото през 1933 г. Хисарско археологическо дружество. 

Вила Момина днес.
На фона на автентични мебели, посуда и килими  от 20-те години на ХХ век се правят атрактивни снимки, които се наричат "На кафе с Иван Вазов“. Виртуалният образ на поета "оживява” на снимка до Вас благодарение на уникално приложение.

Вила "Париж" и вила "Петрович" са запазили своята фасада от онези години, а момента функционират като хотели. Вила "Петрович" е подарена на Съюза на българските писатели и тя става място за почивка на Йордан Йовков, Дора Габе, Елисавета Багряна, Анна Каменова, Елин Пелин, Валери Петров.

Вила Париж, град Хисаря.

В момента в Археологическия музей в Хисаря гостува изложбата "Романтика от кутията за спомени". Експозицията е дело на Пловдивския етнографски музей и представя любовните трепети на младите хора от началото на миналия век. Това са любовни писма, различни артефакти, които показват сватбените ритуали.

"След като разгледат изложбата гостите, могат да отнесат със себе си един любовен късмет“, допълва Мая Апостолова.

Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отличниците в края на учебната година

Един невероятен клас от СМГ постигна 99,32 среден успех на матурите

Срещаме слушателите на предаването "Нашият ден" с един невероятен клас от СМГ "Паисий Хилендарски", постигнал среден успех на матурите 99,32 точки от възможни 100 . Класният ръководител и учител по математика г-жа Елена Киселова разказва за пътя към блестящия резултат, в който не липсва критика към българската образователна система. От общо..

публикувано на 18.07.24 в 11:53
Д-р София Ангелова

Туберколозата – една (не)обичайна диагноза

Случай на служител в детска градина с туберколоза привлече силно внимание в медийното пространство. За туберколозното заболяване и летните пневмонии в Lege Artis говори пулмологът д-р София Ангелова .   По думите на д-р Ангелова туберколозата не е необичайна за България диагноза. Обикновено заболеваемостта се повишава, когато качеството на..

публикувано на 17.07.24 в 14:11
Доц. д-р Красимира Христова

Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време?

За пореден път днес почти цялата страна е обхваната от червен код поради опасни горещини – между 38 и 43 градуса. Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време –  слушателите на Lege Artis съветва доц. д-р Красимира Христова , кардиолог и председател на Асоциацията по сърдечно-съдова образна диагностика. Горещините..

публикувано на 17.07.24 в 13:27
Обща снимка на участниците

Над 300 младежи заявиха: Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена

Росена Добрева от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Наградата, придружена с предложение за месечен стаж, на Росена Добрева връчи генералният директор на Българското национално радио Милен Митев. За участието в конкурса,..

публикувано на 17.07.24 в 10:44

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25