Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Here And There: Между два бряга" обединява български художници от САЩ

Проф. д-р Василен Васевски е художник, преподавател, писател и журналист. Определя стила, в който твори своите картини, като метафизичен романтизъм. Според твореца изкуството има и съдбовната мисия да образова и да променя човека към по-добро. От близо четвърт век живее и развива артистичния си потенциал в САЩ.

На 2 август 2023 г. в галерия "Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи се открива изложбата "Here And There: между два бряга“

Експозицията с куратор проф. Василен Васевски представя творби на 11 български художници, които живеят и развиват артистичния си потенциал отвъд Океана. 

Обединяващото звено на художниците в изложбата е не само сходната им лична история, но и групата "Български художници зад граница", създадена през 2007 г. с цел сътрудничество в сферата на изкуството за разпространение и запазване на българската култура в чужбина. 

Българската емиграция в САЩ

"Чикаго – градът, в който живея – е известен с най-много българи. Ние го наричаме българската столица на Америка“, споделя проф. Василен Васевски.

В "града на ветровете“ живеят около 100 000 българи или това е 90% от новата българска емиграция. Разликите между старата и новата емиграция се изразява в разликите във времето, в което живеем. 

"Българската общност в Чикаго е организирана в 13 български училища, няколко култури центрове. Доскоро имаше 5 български вестника. Има съюз на българските писатели и нашата формация на българските художници", допълва още той.

Метафизичният романтизъм 

Проф. Василен Васевски завършва живопис в Художествената академия в София през 1997 г., а две години по-късно заминава за Съединените щати. Днес той преподава рисуване, дизайн, цветознание в Илинойския институт по изкуство и в колежа “Харолд Уошингтън” в Чикаго и участва в множество изложби в Европа и в Америка. Определя стила си като “метафизичен романтизъм”, а според критиците "от картините му струи светлина".

Посланието

"Балансът може да бъде намерен отново, стига да го потърсим, и целта на нашия живот е да станем по-хармонични, по-балансирани и ако можем, да бъдем по-добри. Когато предлагаме доброта около нас, част от нея ще се върне при нас", посочва художникът.  

Чуйте подробности в звуковия файл. 

Василен Васевски е роден през 1969 г. в гр. Сливен, България. Занимава се с изкуствo повече от 20 години, от които 15 години живеe и работи в Чикаго, САЩ, където e доцент по рисуване в Илинойския институт по изкуство. През 1997 г. завършва “Живопис” в Националната художествена академия в София, а през 2003 г. "Комерсиални изкуства" в Индиана-Пардю Юнивърсити, Форт Уейн, САЩ.

Участвал е в множество изложби в различни галерии и музеи в САЩ (Чикаго, Ню Йорк, Индианаполис, Хюстън, Форт Уейн, Ню Орлеанс) и Европа (България, Щвеция, Хърватия, Германия, Швейцария). Носител е на няколко награди, измежду които наградата на Съвета за изкуство на щата Илинойс (2007 г. и  2009 г.) и наградата на Гилдията на художниците на Скоки, САЩ (2013 г.).

Снимка –  Държавен културен институт към министъра на външните работи 
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Левски е този, който учи българите да пишат с дела

Ден след 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски в "Нашият ден" разговаряме с писателката Здравка Евтимова – за необходимостта от светлия облик на Дякона. Дядото на Евтимова кръщава баща ѝ с името на Левски, за да расте в бедната му къща един смел, свестен човек – такъв, който държи на дома, на родната земя и на думата си. "..

публикувано на 19.07.24 в 10:27