Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байо Баев:

За традицията и медникарството

Всичко, изковано от метал, което човешка ръка някога във времето е правила, няма как да му се опре

Снимка: Личен архив - Bаyo Art

Медникарят и куюмджия Байо Баев е сред най-добрите в направата на ковани съдове в страната. Името, което носи Байо, означава най-големият брат на по-малки братя и сестри. Традицията във фамилия Байо Баев повелява най-големият да е Байо, после неговият син е Йордан и така се редуват.

Корените и семейството

"Баща ми се е занимавал със занаят, бил е дърводелец. Учил е в Резбарското училище в Трявна. Аз съм роден близо до Етнографския комплекс "Етър“, в който почти всички занаяти са представени. Бих искал да допълня, че може спокойно да се говори за "Етърска школа“ в днешно време на занаятите, защото много хора са излезли от там“, споделя Байо Баев.

По майчина линия има родствена връзка с Ран Босилек (Генчо Негенцов) – неговата баба Стефания Негенцова, по съпруг Лалева, му е племенница.

"На тази държава съм дал четири деца и за жалост само две от тях са тук", казва той.

Занаятът

Според Байо Баев тактът на работата на майстора е неравноделен като ритъма на нашите народни песни и танци.

"Няма ли ритъм, няма форма. Предал съм занаята на 4-5 човека. В момента имам един ученик, който е от Разлог. Иначе е докторант в Техническия университет в София“, допълва той.

Обикновено по време на икономически кризи занаятите са вадили хората от трудностите. Много малко хората днес имат интерес да навлизат в трудни професии, в които се изисква много труд и майсторлък. Липсва и държавна политика за народни художествени занаяти.

Произведенията 

Байо Баев е работил от мед копие на Вълчетрънското съкровище, с последваща позлата. Правил е копие на сребърния обков на иконата "Богородица Троеручица“, която е в Троянския манастир. Това му отнело близо половин година.  

Негова гордост е Чашата на великия жупан Сивин от прабългарските съкровища, както и факта, че в последните години вече два пъти са му поверявали да изработи купата по футбол. 

Майсторът признава, че с особено вълнение е приел да прави дубликат на ключа от Божи гроб в Ерусалим, който се държи от две мюсюлмански фамилии. 

Уроците

От майстор Стефан Йонков е научил, че трудът си има цена и не бива да правиш много маневри, за да отстъпиш от нея, когато купувачът те натиска да мине евтино. 

След лош пазарлък с клиент наставникът му казал: "Защо му отстъпи от цената? Сега ще ходиш изморен и пак ще си гладен. Днес, ако някой започне да се пазари много, му казва, че е без пазарлък, цената я определя майсторът, а с пазарлък е 30% отгоре“.

Посланието 

"Да бъдем хора преди всичко, да зачитаме другия и да не си мислим, че ние сме нещо повече от него. Ако се обърнем един към друг и се хванем за ръце, можем много да постигнем“, посочва Байо Баев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.  

Байо Баев е завършил Националната Априловска гимназия в Габрово – със специалност Стенография и латински език, поради амбицията на родителите му да стане лекар. Когато е осемгодишен, врати отваря Музеят на открито "Етъра“, а той живеел в близост до него. От тогава пламва искрата и като се връща от казармата, започва работа като чирак в медникарската работилница. Бил е калфа, после майстор и положил изпит. След това се прехвърлил в Куюмджийската (златарската) работилница. Междувременно завършил икономика във Варна. За кратко работил като счетоводител, но за три месеца напълно се убедил, че това не е за него. Следва работа в Градската галерия в Габрово и в продължение на 3-4 г. е ангажиран с организирането на изложби по света. После с още двама партньори се посветил на земеделие и отглеждане на биволи, но и този етап приключил. През това време инструментите стояли подредени и смазани в сандъци. Смятал, че повече няма да се занимава с художествена обработка на метали, макар 14 години да е трупал опит. 


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Когато на младите хора не се говори за сексуалната им идентичност

Когато на младите хора не се говори за сексуалната им идентичност – разговор в "Нашият ден" с Троян Михайлов , куиър младеж и студент по социология, след промените в Закона за предучилищното и училищното образование срещу "джендър пропагандата". Да си куиър, по думите на Троян, е политическа позиция и отстояване на една антинормативност ...

публикувано на 14.08.24 в 09:51

Олимпийските игри в Париж – между величието и противоречието

Олимпийските игри, които са своеобразен празник на мира, разбирателството и човешкия дух, се превърнаха в арена на крайни емоции и остър сблъсък между истина и пропаганда. Въпреки всичко в Париж тази година възтържествуваха спортните и културни постижения на епохата. За спорта, олимпийските игри , скандалите, философията и културата ни на..

публикувано на 13.08.24 в 13:05
Имане Хелиф (вдясно) и плачещата й съперничка Анджела Карини

Пол, спорт и етика, или как да направим така, че да не изключваме никого?

В "Часът на етиката", рубрика на предаването "Време за наука" беше обсъден скандалът, който избухна на Олимпийските игри, когато алжирската боксьорка Имане Хелиф и тайванската боксьорка Лин Ю Тин бяха допуснати до участие в турнира за жени, въпреки че преди това бяха отстранени от Световната боксова асоциация след хормонален тест. Темата е..

обновено на 13.08.24 в 12:45

Детето и неговата душевност – отвъд диагнозата

Детето и неговата душевност отвъд диагнозата разкрива книжната поредица "Карин, Слончо и суперсилите" , издадена от фондация "Карин дом". Авторката Виргиния Василева говори в "Нашият ден" за книжката "Алис отива на лекар" – третата поред история за децата и техните специални потребности и способности. Алис е дете с дислексия и дискалкулия,..

публикувано на 13.08.24 в 10:10

Стара Загора отбелязва Международния ден на младежта с изложение и концерт

Международният ден на младежта, който се отбелязва на 12 август, е значимо събитие, посветено на проблемите и участието на младите хора в глобалните инициативи. За първи път този ден е отбелязан през 2000 година, след като Генералната асамблея на ООН го обявява с резолюция на 17 декември 1999 г., по предложение на Всемирната конференция на..

публикувано на 12.08.24 в 10:49