Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 5 август

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Концептуални албуми.
През месец август продължаваме да изследваме паралелните светове представени ни от холандският музикант Ариен Антъни Лукасен и проекта му за прогресив метъл/рок опера "Ayreon". Днес на фокус е "Into the Electric Castle – A Space Opera" 1998 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ПФА "Странджа", Мария Стефанова, Илия Димитров и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На празника на село Климент, община Карлово, гостуваме в дома на Пенка и Чико Чикови. Те разказват за себе си, за живота в селото сега и преди 70 години. След това на площада ще проследим празника на климентци, ще чуем за историята и настоящето на селото.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР – Избрано
водещ: Виолета Димитрова
• Разходка до приказни кътчета из остров Сардиния и Швеция;
• Домашен любимец: как се отглеждат костенурки вкъщи;
• История на изкуството за деца: среща с творчеството на италианския художник Микеланджело да Караваджо.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето – Избрано
водещ: Стойчо Стоев
"Две хубави очи..." – за поезията и прозата в медицината през погледа на офталмолога. Заедно с проф. Ива Петкова, опитен специалист и очен хирург, ще разискваме най-честите диагнози в различните възрасти, лечението на катаракта и очен травматизъм. Ще дадем информация за  видовете и цената на лещите и технологията на поставянето им. И още: редки диагнози като херпес, хламидии, сухота с усещане за пясък в очите...

от 9.10 до 10.30 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути: отиваме до Стария Несебър, за да поканим слушателите на третото издание на фестивала "Тракийски мистерии". Разговор с директора на фестивала – Пламен Иванов.
• Семейни маршрути 2: тромбонистът Велислав Стоянов за концерта на симфоничния оркестър на БНР "Среща в приказка(та) с музиката на Йосиф Цанков" , с който ще се открие 26-ия Банско Джаз Фест.
• Семейни маршрути 3: Андрей Маринков (председател на обединение "Балкани") за VI издание "По стъпките на Вазов” под надслов "Не се гаси туй, що не гасне” и II издание на "Фестивала на брашното", които ще се проведат в околностите на с. Лесковдол, община Своге.
• Кореспондентът на БТА в Румъния Мартина Ганчева ще ни отведе в манастира Комана, основан от самия Влад Цепеш (по-известен като граф Дракула) през далечната 1461 г. Той бил първият в Румъния, укрепен с крепостни стени. Някои вярват, че днес в неговите предели се намират тленните останки на Цепеш.
• От другата страна: за възпитанието, несигурността, страхът от изоставяне, агресията, криворазбраното "мъжкарство" и дълбочината на проблема "насилие" говорим с психолога Спасимир Иванов.

от 10.30 до 11.00 часа
Спасени думи – избрани стихове от български поети
• Александър Томов, Екатерина Томова
• Илиана Стоянова
• Ивайло Иванов
Автор: Рада Александрова

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува ни виолончелистът Анатоли Кръстев (първа част)

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба – Избрано
водещ: Зорница Гъркова
Литературата – начини на употреби през инструментите на социологическата наука
Френската социоложка Жизел Сапиро използва в изследването си "Социология на литературата" интердисциплинарен подход - философия, литература и социология, въвеждайки теорията на полето на социолога Пиер Бурдийо. Тя предлага няколко "писти", през които да мислим литературата като социална дейност, за да анализираме как функционира литературното поле - материални условия за създаване на произведения, особености на рецепцията и апроприацията, литературни награди, фестивали, програми за насърчаване на четенето, писането и превеждането на литература в епоха на глобализация. Разговор с преводачката на изследването Тодорка Минева за похватите и разработките на Жизел Сапиро през призмата на българското литературно пространство днес.

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана"

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Концерт на Доли Партън "Live in London”.

от 15.00 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Алексиев
Лятото на сините кристали в Археологическия музей - Хисаря
Как експозициите и дейността на един музей могат да направят още по-привлекателен курортен град като Хисаря? Наскоро Археологическият музей в града отбеляза три важни годишнини – 90 години музейно дело в Хисаря, 1730 години римски град Диоклецианополис и 30 години археологически разкопки на Римските терми. Ето как доцент д-р Митко Маджаров, директор на Археологическия музей в град Хисаря и нашият гост в това предаване, започна представянето на музея и на интересните обекти в района. "Трябва да отбележим, че имаме един комплекс, музеен комплекс, бих казал. Музей на открито – това са археологическите обекти, археологическият резерват, който се допълва с археологическия музей в Хисаря. Именно археологическият резерват е този, който е добил своята известност, след като е проучван дълги години. Античният град Диоклецианополис е един от много добре проучените градове в България и в Европа. И тук съвсем спокойно мога да кажа, че този град представлява един практически учебник по римска и късноантична археология. И именно мястото на археологическия музей в този резерват и в този град – музеят заема ключова позиция, защото той вече създава една атмосфера, създава един начин, по който всеки един посетител, гост на нашия музей и на града, може да се запознае с хронологията от шестото хилядолетие преди Христа, когато възниква живот около минералните извори, до Възраждането, та и до днес. И искам тук само да отбележа, че минералната вода, изворите, са първопричината за създаването на живот около това място. По-късно да възникне селище – тракийско, по-късно – римски град и неговата функция, както в древността, така и днес е била основно балнеолечение и курорт."
Различни са музейните прояви, които привличат и местната публика и многобройните туристи. Екипът на Археологическия музей в град Хисаря има не само много идеи за разнообразяване на музейната дейност, но и опит и желание да ги реализира. Една от интересните инициативи, на която вече се радват не само деца, но и техните родители е "Лятото на сините кристали". Посетителите ще бъдат приятно впечатлени и от други привлекателни изненади. Като тези, за които разказа доцент Маджаров: "На една конференция беше споменат модела "Хисар", говорим за нашия музей, което е голяма оценка за нас. И като една илюстрация мога да представя един много интересен проект, който е реализиран в римските терми. Целта на този проект е експонатите да излязат от музея, но не буквално, а чрез добавената реалност. И хората със своите телефони да получат пълна информация за обекта, да видят експонатите в реалния им вид и съответно да могат да се снимат с тях. И като награда да си ги занесат като снимка у дома. Това е един много интересен проект, който доби доста голяма популярност Искам тук само да отбележа и един друг проект, който е готов, но ние предстои да го реализираме – това е "Пилигрим – мистичните пътеки на Хисаря".

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Летен коктейл от стилове, ритмика, "златни" ветерани и ярки нови лица - с (и без) повод, по нюх, в поредния епизод на Плешивото куче във времето на "Събота късен следобед".
- "Osveta" под № 60 в меродавния чарт "U 100: най-добрите албуми на югославската поп и рок музика". 53 години от основаването на митичната сръбска и бивша югославска YU Grupa, наредена сред пионерите в съчетаването на хард и прогресив рока с елементите на традиционна музика на Балканите и призната за най-дълго просъществувалата сръбска рок формация.
- Вокално-инструментална прохлада от полското трио Dwa plus Jeden. Елжбета Дмох (флейта, вокали), Януш Крук (кийборди, китари, вокали) и Сезари Сльонзак (саксофон, кларнет, кийборди и вокали) се омешаха с  Адам Пилава (пиано, цигулка) и Анджей Войчик (ударни).
- Слънце грее, дъжд вали. Сръбкинята Даниела Веселинович и нейният духов оркестър - единственият подобен бенд на Балканите, ръководен от жена, канят на "Арилско оро".
- Половин век от основаването на "Пи-Мобил" (от перпутуум мобиле), знаменита унгарска банда, която имаше не дълъг, но твърде съдържателен творчески живот, който нейните членове продължиха след това в други формации. Редкаж: хората на Лорант Шустер в съвместно концертно изпълнение с "Хобо Блус бенд" на магистралното парче "Kopaszkutya" ("Плешивото куче").
- При-Вет от Свен Вет. Немският диджей, музикант, продуцент и собственик на няколко дискотеки Папа Свен в духа на класическата електро школа на "Крафтверк".
- Нейша и Джуро пуснаха босненско-словенска версия на хита си "Ne brini", придружена от ефектно видео, дело на младия режисьор Давид Подгорник.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание – Избрано
водещ: Емил Янев
Епизод 509, "Взиране в сценографията"
гост: художникът проф. Светослав Кокалов, носител на голямата награда Аскеер-2023.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Изпращането не е като посрещането" от Светослав Драганов – 1 част

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Градът разказва истории: Как се променят градовете – за паметта на града и за хората, които са живата памет на София, разговор с Виктор Топалов, създател на проекта "Бохемска София", автор на книгите "Духът на стария град" и "Истории от жълтите павета".
• Маршрути: Побитите камъни – за природния феномен, за туризма и как времето оставя своя отпечатък тук.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Даниела Найденова
Спектакъл от Париж на "Ромео и Жулиета” от Шарл Гуно, състоял се на 26 юни 2023 г. Участват солисти, хор и оркестър на "Опера Бастий”. В ролите: Елза Драйзиг, Бенжамен Бернайм, Леа Дезандре, Томас Рикарт, Мачей Квашниковски. Диригент - Карло Рици.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 26 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 36 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Алтернатив уърлд от Финландия. от 5.30 до 6.00 часа..

публикувано на 25.08.24 в 08:05

Неделя, 25 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Хоум офис" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Янко Желязков, Нели..

публикувано на 24.08.24 в 08:25

Събота, 24 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми – Steven Wilson разказва за самотата, апатията и незаинтересоваността в съвременния живот в четвъртия си..

публикувано на 23.08.24 в 16:45

Петък, 23 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 35 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикалален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Флийтууд Мак". от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00..

публикувано на 22.08.24 в 08:35

Четвъртък, 22 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 34 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Рейнбоу" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците на "Музиката, която обичам" са по-разнородни и..

публикувано на 21.08.24 в 08:25