Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 22 август

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Под игото" от Иван Вазов – 34 част
Премиера

от 0.30 до 2.00 часа
Музикален Среднощен радиоекспрес
редактор: Александър Янев
"Плейлистите на машинистите" – "Рейнбоу"

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Четвъртъците на "Музиката, която обичам" са по-разнородни и следват обещанието за актуалност: от посветения на Пако де Лусия дуетен албум на Диего Амадор и Хосе-Мария Бандера, през знаменателния спектакъл от 12.5 в Братислава на Жан-Мишел Жар със специален гост Брайън Мей до последния засега четвърти за четвърт век албум на Мичел Камило и Томатито (Spain Forever Again) и първата част от последната засега трилогия на Паоло Фрезу Legacy.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен фолклор и уърлд от келтски райони в Западна Европа.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Гергана Попова, Панайот Стойчев, Кинче Вълчева, Донко Марков и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Стоян Мюнхаузенов", детско творчество

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Пипи дългото чорапче" от Астрид Линдгрен – 2 част

от 8.06 до 9.00 часа
Нашият ден
водещ: Светлозар Желев
• Епизоди от живота: Между комерсиалната и високата литература – предизвикателства пред издателствата в България и по света, коментар на Светлозар Желев.
• Темата на деня: Има ли достатъчно кандидати за обявените 481 свободни места за директори на училища в България – резултати от приключилата на 19 август 2024 г. кампания за набиране на кандидатури за училищни директори в страната.
Оправдаха ли се опасенията на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, че няма да има достатъчно кандидати за директори и конкурентна среда, а закъснелите конкурси дестабилизират училищната образователна система в началото на новата учебна година.
Интервю с Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София, и официална информация от пресцентъра на МОН.
• Темите на деня: Александра Александрова, творчески директор на фестивала "Синелибри", за филмите, които ще гледаме през октомври и ноември в 10-ото издание, журито, новите неща, литературата като кино, и киното като литература.
• Разговорът – Избрано
Два откъса – първо от разговора с Гергана Панчева и Ксения Банович за преводите на българска литература в чужбина, и с Иван и Диана Узунови от Айндховен, Нидерландия, за Културния хъб – Айндховен и представянето на българската литература в Нидерландия.

от 10.05 до 11.00 часа
Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" – Избрано
водещ: Красимир Мартинов
• Един българин в Бундестага. Има ли интерес към политическа кариера в България? – интервю с 34-годишния Марин Йотов, съветник в германския парламент.
• Среща с Бианка Белова – една от най-успешните и четени съвременни белетристи в Чехия е с български корени.  
• Православната църковна община на българите в Португалия – разговор с отец Захарий Бозов.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа - Избрано
водещ: Маргарита Заберска
Избрани песни от албумите на японската певица Асако Токи.
Изпълнява джаз стандарти на Дюк Елингтън, Насио Хърб Браун, Ричард Роджърс, Винсент Юманс и хитове от популярната музика на Стиви Уондър, Бари Уайт, Саша Дистел, The Beatles, Earth, Wind & Fire, Swing Out Sister, Tears for Fears.

от 12.20 до 14.00 часа
Избрано от Златния фонд
водещ: Дарина Маринова Анастасова
• Радиопортрети с избрани записи от Златния фонд на БНР:
- Самюъл Бекет;
- Ханс Кристиан Андерсен.
• Български поети: стихове от Дамян Дамянов

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Кантате юбилате - Избрано
водещ: Даниела Найденова
Кантатно-ораториална музика на Етел Смит.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Следобед за любопитни
водещ: Ани Костова
• Пагубни ли са високите температури за живите организми в Черно море? - разговор с доц. Виолин Райков от Института по океанология в БАН и Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие".
• Тайните на Никополската крепост, известна като "Шишманова врата". Има ли връзка с цар Иван Шишман историята й? - разговор с Володя Попов, директор на Регионалния исторически музей в Плевен.
• Защо цветята са усмивката на земята? – разговор с Галина Попова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Цветелина Начева
Поредица: Символистичната поема "Пелеас и Мелизанда" на Метерлинк, претворена в музика. Симфоничната поема на Арнолд Шьонберг.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Велин Манов
Защо азиатски и европейски филми почти не се разпространяват в България, въпреки възхода на кинематографиите от двата континента – дискусия с програматора на Киномания Христо Христозов и Светлана Дамянова от София Филм Фест.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети – Избрано
водещ: Лина Мачева
Представя творческата история на шуменския певец Атанас Панайотов.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Главният диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио Константин Илиевски представя участията на състава, преди официалното откриване на новия концертен сезон.
• Маргарита Димитрова с подробности за събитията част от юбилейното 40-о издание на Празниците на изкуствата "Аполония".
• Атанас Кръстев разкрива гост преподавателите и участниците част от 5-ото издание на Международния фестивал "Cellissimo".
• Личен план

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Най-доброто от "Аларма" и "Аларма Пънк Джаз": нови традиции в американския синт-поп и даркуейв – портрет на групата Night Drive от Тексас и пространно интервю с тримата музиканти – Брендън Дуйон, Родни Конъл и Ник Дудек – ден преди първия им концерт в София.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Цвети Бахариева
Изпълнения на Кай Екард, Фарийд Хак, Ерик Леви, "Вайтъл Тектонс", "Уедър Рипорт", Дейвид Гарфийлд, Азиза Заде, Брандфорд Марсалис.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 21 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 33 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – Лед Зепелин от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Различни фасети на филмов джаз - от суинга във филмите на..

публикувано на 20.08.24 в 17:56

Вторник, 20 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 32 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – The Doors. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Различните роли на една от "кръстниците" ни – Шърли Хорн и..

публикувано на 19.08.24 в 08:25

Понеделник, 19 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 31 част Премиера 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов "Езиците на бирата" – в джаза и отвъд джаза. Гост: Людмил Фотев и като автор на едноименната книга, но и като специалист по различните музикални езици в Кулата на езиците. Или –..

публикувано на 18.08.24 в 08:35

Неделя, 18 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Училище за жени" от Жан Батист Молиер от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 17.08.24 в 08:30

Събота, 17 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Австралийски прогресив рок – Unitopia. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 16.08.24 в 17:32