Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Преображение Господне

Снимка: БГНЕС

При Своето Преображение Христос, за да ги укрепи във вярата и да ги увери, че наистина е Син Божи избира трима от Своите ученици, пред които се показва в небесната Си слава. Свидетели на събитието са апостолите Петър Йоан и Яков. След като ги завежда на планината Тавор, Спасителят се преобразява пред тях, като лицето Му светва като слънце, а дрехите Му стават бели като сняг. От двете му страни се явяват двамата старозаветни мъже Мойсей и Илия, които разговарят с Него. В този момент от един облак се чуват думите: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".

Повелята на този божествен глас остава завинаги в душите на тримата апостоли и те постоянно пребъдват в Христос – Извора на светлината. Ние също следва да преосмислим тези думи и никога да не се съмняваме в тяхната истинност, за да може да се надяваме, че всемогъщата Божия десница ще ни закриля и води към вечната радост на Царството Божие. Заедно с иконом Василий Шаган, председател на варненските храмове "Св. Николай" и "Св. архангел Михаил" разговаряме за значението и смисъла на днешния празник и възможността за преобразяване на християните, благодарение на христовото благовестие.Християнска поезия
 "Аз съм миг и вековечност…" от Стилян Чилингиров, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Андронов

Здравето на нашите банки е над средното ниво

В седмицата на Никулден, който отбелязваме и като празник на банкерите,  разговаряме за банките, бизнеса и хората в края на поредната година, в която се подготвяме за влизане в еврозоната. Как се вписва българската банкова система в европейското банково семейство и ще се справи ли с всички предизвикателства, които поставя днешното несигурно време?..

публикувано на 07.12.23 в 16:05
Проф. Славик Табаков

Проф. Славик Табаков или за общото между медицинската физика и Християнското изкуство

В ефира на "Нашият ден" имаме удоволствието да посрещнем проф. Славик Табаков – британски и български специалист по медицинска физика и председател на Международната организация по медицинска физика . В интересната беседа професор Табаков разказа за своята уникална житейска и професионална история, която включва историята на неговото семейство,..

обновено на 07.12.23 в 14:01
Славея Лазарова

Яж, чети, обичай, сбъдвай

В рубриката "Семейна библиотека" на предаването "Семейно радио" ви срещаме със Славея Лазарова. Младата дама представи своята нова книга "Яж, чети, обичай, сбъдвай". Изданието се появява след успеха на първата ѝ книга "Яж, чети, обичай и пътувай". В нов етап на живота си, от позицията на майка, Славея споделя своите мисли, насочени към..

публикувано на 07.12.23 в 13:21

Тръпката да си в небето през погледа на една стюардеса

На 7 декември светът отбелязва Международния ден на гражданската авиация, който е посветен на важна роля на гражданската авиация в международния душен транспорт и социално-икономическото развитие на сегашното време. Този ден има дълбоко историческо значение, тъй като на 7 декември 1944 г. 26 държави подписаха Конвенцията за международна..

обновено на 07.12.23 в 11:15

Към кого е насочен "Менса подкаст"?

В днешния епизод на рубриката "Епизоди от живота" Мартин Тончев от "Менса България" разказва за тематичния обхват на наскоро създадения подкаст на общността с висок IQ. Тончев, който е член на "Менса България", споделя как се започва тази интересна инициатива, която има за цел да предостави възможност за по-задълбочени разговори и..

обновено на 07.12.23 в 09:49