Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 15 август

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" от Димитър Талев – 97 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
редактор: Кирил Чобанов

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Елинка Величкова

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклор и етно от екваториалната част на Африка – от Кения и Южен Судан до Бенин и Мали.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Явор Куманов, Димитър Богданов, трио "Добруджанка"...

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Ракът-отшелник" от Роси Котта

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Джак и Мери в страната на крадците" от Анди Джоунс – 2 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Нина Цанева
Предаването се излъчва от Радио Варна
• Епизоди от живота: с Даниела Стойнова – кореспондент на БНР във Варна – за избирането на този ден за празник на града.
• Темите на деня: С Борис Стателов – галерист, носител на Почетен знак "За заслуги към Варна" за развитие на престижа на Варна в областта на визуалните изкуства, създател на  първата частна галерия във Варна.
• Темата на деня: Проучване и добив на нефт и газ в българската акватория на Черно море. Неотдавна излезе информация за открити огромни залежи на газ в нашия шелф, които могат не само да задоволят нашите нужди за десетилетия напред, но и да ни дадат възможност за износ.
• Как се отразява войната в Украйна на българския черноморски бизнес и износ?
Има ли спад в оборотите на пристанище Варна вследствие на войната, с каква интензивност върви износът на зърно през пристанището, докъде стигна проектът за удължаването му?
Как върви обновлението на Български морски флот, на който доскоро цели фамилии варненци разчитаха на препитанието си? Има ли достатъчно квалифицирани работници, какви промени в начина на функциониране на търговския ни флот налага войната?
• Разговорът: С новоизбрания почетен гражданин на град Варна за 2023 г. – художникът Дарин Сотиров – за създаването и развитието на школата "Дедал", в която 15 години развива творческия потенциал на деца и младежи в неравностойно положение.
• Какво ще се случи с износа на зърно в Черноморския регион и в световен мащаб и как тези тенденции ще се отразят на цената на хляба и на храните?
• За благотворителността и още нещо от характера на варненци ще разговаряме с Владислав Николов (Влади Капачката) - създател на най-голямата благотворителна кампания в региона "Аз вярвам и помагам". Успя да мотивира варненци да събират капачки и... Варна вече има детска линейка.
• Избрано от "Образованието влиза в час"
"Ева, която расте и се смалява" – една творба, написана специално за банката с неизучавани произведения, използвана за националното външно оценяване по БЕЛ. Затрудни или улесни седмокласниците, какво авторът пожела да им каже чрез Ева. Събеседник: Иванка Могилска, автор.
Разговор на Божидар Александров с Тихомир Трифонов - директор на основно училище в с. Царев брод, област Шумен. За възможното училище, за възможното отношение към учениците и за интересния подход към децата. Всичко е възможно, когато човек има желание за промяна.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Радиотеатър
"Албена", радиокомпозиция по пиесата на Йордан Йовков

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на практиката на домашно музициране, която се заражда по времето на Ренесанса чрез интервю с доц. Явор Генов от Института за изследване на изкуствата към Българската академия на науките и изпълнения на ансамблите "Конкордия", "Консорт за музика", "Хилиард" и "Фиери".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Жената и майчинството в традиционната патриархална култура или за ценностите и контекста на времето – разговор с проф. Мария Китанова.
• Игрословица: игра със слушателите.
• Всичко за образованието: Осемте аспекта на качественото образование – интервю с Гейбриъл Гройс, създател на демократично училище в Испания и член на УС на Европейската общност за демократично образование.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Михайлина Павлова
История  на обувките
Трета серия: Pas de deux
Историята на балетните пантофки е изпълнена с много красота, сила на духа, ежедневно натоварване и много… болка. Наистина ли балерините стоят на пръсти? Как се изработва балетната пантофка и защо вече никой не прави "калъпчета" за всяка една балерина? Има ли мода в балета и при балетните пантофки? Кой носи " балеринки" и вярно ли е, че и обикновени хора си купуват балетни обувки за ежедневието? Разговор с балерината Маша Илиева
Но в началото и една  вълшебна приказка за царя, който поискал земята да се постели с кожи, за да не го болят краката, когато ходи по неравния път. Какво  му предложили мъдреците ще  разкаже проф. Албена Георгиева от Института за етнология и фолклористика към БАН.
Когато всеки ден подготвяме новия си тоалет, с който да прекараме целия ден най- важни си остават обувките. Заради удобството и елегантността. Минути за стил и протокол с Ани Давидкова, преподавател по бизнес етика и комуникации.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
Интимна връзка – как я тълкуваме и по какъв начин засяга тя човешките права?
Разговор с:
• Виргиния Захариева, психотерапевт и писател
• Иван Ланджев, поет, есеист и философ
Анкета с мнението на хората по темата.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Лина Мачева
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
Избрано от архива на предаването.
Разговор с диригента Емил Табаков – първа част.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Един от най-ярките тембри, особено характерен за джаза от 20-те и 30-те принадлежи на кларинета. Джони Додс, Арти Шоу, Пи Уи Ръсел и Бъди Дефранко са звездите на нашето предаване.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 26 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Започваме темата за цирка и цирковата музика. Ману Чао и този, който до 1980 се осмеляваше да осмива системата, наречена..

публикувано на 25.06.24 в 16:42

Вторник, 25 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Започва представянето на поредния ни "кръстник", Мишел Петручани. Началото е в съвместното им дуо с органиста Еди Луис и..

публикувано на 24.06.24 в 08:15

Понеделник, 24 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 1 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Пряко предаване от "Пост-културната сцена" на град Пловдив с гости Трифон Ташев и група "Стрък" и Никола Николов, един от създателите на платформата за ъндърграунд музика и обогатяване на..

публикувано на 23.06.24 в 08:10

Неделя, 23 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 22.06.24 в 08:05

Събота, 22 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми: Strangers on A Train с първите две части от трилогията Тhe Key – Part I - The Prophec и art II - The..

публикувано на 21.06.24 в 16:05