Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кинематограф.БГ и мъдростта на късото кино

Разказът на история е един от най-ефектните методи за учене, усещане на емоции и предаване на опит, а когато историята е разказана добре, то тя е и изкуство. Зад тези думи застават създателите на Кинематограф.БГ – първата в България платформа, фокусирана изцяло върху късото кино. Защото, за да можеш да разкажеш една история, и то да я разкажеш добре, трябва да умееш да я побереш в няколко минути.

Кинематограф.БГ, която е и първата мрежа у нас, предлагаща регулярни прожекции с блок селекции от къси филми, предоставя свободен достъп за гледане на над 2000 къси филма от над 90 държави. Всъщност Кинематограф.БГ е и сдружение, което представлява ново поколение медия и образование с късометражно кино. Екипът работи усилено, за да улесни достъпа и да разшири използването на късото кино в образователния процес – както от ученици, така и от учители.

Хората, които стоят зад тази наистина мащабна и единствена по рода си у нас платформа, казват, че всеки техен успех всъщност е успех за кинотворците и българската култура. И е точно така, защото късометражните филми получават несъразмерно по-малко достъп до кината и телевизиите спрямо пълнометражното кино, а широката публика до голяма степен не познава късите филми – Кинематограф.БГ обаче променя това, като предоставя само късо кино за гледане онлайн, а и чрез инициативите си като "Лятно кино" например. Посредством точно тази кинозона на открито платформата се опитва да реализира нефестивално разпространение на късо кино – нещо, с което отново се отличава. Разпространението съчетава със силна работа с медиите, изграждане на имидж и създаване на минивариант на холивудските кампании. Освен това работи и върху изграждането на устойчив механизъм за отчисления на авторските права на кинотворците, чиито филми разпространява.

Кинематограф.БГ се основава на експерименти, но в сърцевината си провокира публиката да се интересува и да търси информация, да дава обратна връзка, като оценява филмите, и най-вече и преди всичко да размишлява над самото късо кино, което носи не по-малко послания и мъдрост.

"Ние вярваме, че късото кино ще спаси света – каза в "Кино с думи" основателят на Кинематограф.БГ Юлиян Спасов. – То се превърна в един остров, който като че ли най-много запазва ценните идеи и послания, мъдростта на човешката култура, на изкуствата, по начин, по който не го виждаме в другите медийни канали."

Макар картината, която описва какво всъщност представлява Кинематограф.БГ да е необхватна и трудно видима с просто око, всичко в нея започва с рецензиите, които екипът пише в началото.

"Рецензиите помагат да вникваме в късото кино, те са като някакво съпътствие. Това е важно, защото късото кино, от една страна, е непознато, от друга – малко е трудно за човек, който не му е свикнал. Ние твърдим, че човек трябва да мине подготовка за гледане на късо кино, също така и да мине през някакви етапи, защото късото кино – това е гениалното – няма скрупули и може да бъде много сурово", казва още Юлиян Спасов. Според него късото кино е като сурова храна, която има много добри качества, но за която все пак трябва малко да ти подивее мисълта.

"Късите филми обичат да бият шамари, обичат да те карат да се чувстваш неудобно и нямат никакъв проблем да бъркат в ситуации, които са специфични от ежедневието. Ситуации, на които даже не обръщаме внимание, докато не ни се случат. Малки ситуации, с които голямото кино не се занимава и не ги анализира. Късият филм хваща тази ситуация и много директно ти казва нещата по начин, по който се изчервяваш, докато го гледаш. Затова и има много хора, които не го харесват."

Голямата си любов към късото кино Кинематограф.БГ влага и в проекта "Кино в училище". Практиката показва, че той има много висока ефективност и успява да преодолява сериозни съвременни проблеми, пред които е изправена образователната ни система, като загубата на интерес и на концентрация. Киното обаче успява да достигне до учениците и освен да ги въвлече в темите и сюжетите си, то ги приобщава в борбата с агресията в училище. Това е сред основните каузи, зад които застава Кинематограф.БГ. Целта е чрез късото кино да събере учениците в кръг, да ги изкара от ролевите позиции, с които комуникират помежду си, и да им създаде друга среда на общуване.

Повече за проекта и за всичко онова, което представлява Кинематограф.БГ, можете да чуете от Юлиян Спасов в звуковия файл. 

А на сайта kinematograf.bg можете да откриете подробности за програмата на "Лятно кино", както и за филмите, които платформата предоставя за гледане онлайн.

Снимка – Таня Димова
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асоциацията на българските училища в чужбина – "Образованието като грижа и ценност"

Днес в София се откри XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). В Националния студентски дом на пл. "Народно събрание" се събраха 64 представители на българските училища по света, гости от Министерството на образованието и науката, Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Президентството, представители на..

публикувано на 22.07.24 в 14:28

Диан Костов: Изкуството обединява хората

От 15 юни до 18 август в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел се представя изложбата на българския зограф Диан Костов, озаглавена "Кръстопът – цената на избора".  "Кръстопът – цената на избора" е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието и преобразява базиликата както отвътре, така и отвън с нестандартни инсталации и..

публикувано на 22.07.24 в 13:45
Антонио Таркуинио (вдясно), Жени Михайлова и Димитър Стойнов, съветник на Консулския кореспондент във Варна

Дните на италианската култура се откриха в Балчик

Под патронажа на Министерството на културата, в сътрудничество с Посолството на Италия в България и на Италианския културен център в София, на 21 юли в ДКИ КЦ "Двореца" в Балчик се откриха Дните на италианската култура , които се провеждат за седма поредна година. В Каменната зала до 30 юли може да бъде посетена изложбата "Операта – културно..

обновено на 22.07.24 в 13:24
Резерват

Природната среда на Балчик – дом на защитени видове и място на легенди

Освен море и богата културна програма Балчик предлага досег до красива и уникална природна среда . За защитените местности в "Нашият ден" разказва Мариан Цветков , инженер, озеленител и лесовъд към Община "Балчик", известен и като разказвач и изследовател на местните легенди. Географските дадености на община Балчик са много разнообразни..

публикувано на 22.07.24 в 09:43

Най-старото читалище в Балчик – живо средище на духовността

За историята и дейността на най-старото читалище в Балчик "Паисий Хилендарски" в "Нашият ден" разказва Веселин Павлов – секретар на читалището. Балчишкото читалище е основано през 1870 година. Жителите на града осъзнали, че имат нужда от средище на духовността и просветата, затова богатите балчиклии решили да учредят такава организирана..

публикувано на 22.07.24 в 09:20