Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История и настояще: Две перспективи от света на фотографията

Снимка: Цецо Папазов

С приближаването на Световния ден на фотографията имаме възможността да се докоснем до мнението на двама известни фотографи – Георги Величков и Веселин Боришев, които споделиха своите виждания по актуални теми и предизвикателства в сферата на изобразителната и фотографската изкуство.

В ефира на “Нашият ден“ фотографът Георги Величков разгледа различни аспекти на обществения дебат около разположението на Паметникът на Съветската армия в центъра на София. Той подчерта, че историческата истина трябва да бъде представена чрез образование и информация, а не чрез паметници. За него няма място за паметник на “окупационна армия в центъра на столицата и предлага плоча, която да разясни историческия контекст“. Своето мнение той подкрепи със становището, че “образованието трябва да започва още от детската градина и началното училище, за да се изградят правилни ценности и интерпретации на миналото“.

В изказванията си Георги Величков споделя и загрижеността си относно влиянието на социалните медии върху обществото. Той смята, че те създават изолация и индивидуализация, като затварят хората в "балони" и ги лишават от истинска социална връзка и диалог. Това може да допринесе за размиване на общи ценности и историческа наследственост.

Фоторепортерът Веселин Боришев споделя мнението на Георги Величков по въпроса за историческата истина и важността на разграничаването й.

“Всеки от нас сам избира балона, в който да живее. За мен съдбата на Паметника на Съветската армия може би е най-важната тема от тези 30 години. Още миналата седмица бях готов да се обзаложа, че няма да доживея бутането на този паметник, да не говорим за преместването му, а след последните събития съм абсолютно сигурен в това. Това е поредният план, от десетилетия има решения за махане на този обект“, казва той.

Фотографите споделят своите гледни точки по актуални събития, като предстоящите местни избори. 

Чуйте още от тях от разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кюстендил - Панагия

В Кюстендил започна празникът Панагия

Традиционно в средата на август, когато църквата почита Успението на Богородица, Кюстендил отбелязва празника Панагия - Въздигане на хляба. По този повод общинският отдел "Култура и духовно развитие" в Кюстендил организира днес ритуално замесване на Богородичен хляб. Събитието е част от културния форум "Панагия", който ще се състои  утре. Обредните..

публикувано на 14.08.24 в 12:25

От Мариупол до Одеса: Героизъм и преподаване по време на война

В ефира на предаването "Нашият ден“ актрисата Горица Радева и историкът Александър Середа споделят своите лични преживявания и впечатления от живота в Украйна по време на войната, представяйки различни аспекти от живота и предизвикателствата, с които се сблъскват. Горица Радева разказва как събитията в Мариупол я шокират и вдъхновяват..

обновено на 14.08.24 в 11:13

Когато на младите хора не се говори за сексуалната им идентичност

Когато на младите хора не се говори за сексуалната им идентичност – разговор в "Нашият ден" с Троян Михайлов , куиър младеж и студент по социология, след промените в Закона за предучилищното и училищното образование срещу "джендър пропагандата". Да си куиър, по думите на Троян, е политическа позиция и отстояване на една антинормативност ...

публикувано на 14.08.24 в 09:51

Олимпийските игри в Париж – между величието и противоречието

Олимпийските игри, които са своеобразен празник на мира, разбирателството и човешкия дух, се превърнаха в арена на крайни емоции и остър сблъсък между истина и пропаганда. Въпреки всичко в Париж тази година възтържествуваха спортните и културни постижения на епохата. За спорта, олимпийските игри , скандалите, философията и културата ни на..

публикувано на 13.08.24 в 13:05
Имане Хелиф (вдясно) и плачещата й съперничка Анджела Карини

Пол, спорт и етика, или как да направим така, че да не изключваме никого?

В "Часът на етиката", рубрика на предаването "Време за наука" беше обсъден скандалът, който избухна на Олимпийските игри, когато алжирската боксьорка Имане Хелиф и тайванската боксьорка Лин Ю Тин бяха допуснати до участие в турнира за жени, въпреки че преди това бяха отстранени от Световната боксова асоциация след хормонален тест. Темата е..

обновено на 13.08.24 в 12:45