Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пропастта между нас и Бога

Снимка: vazdvijenie.bg

В 11-ата неделя след Петдесетница евангелско четиво е една притча, разказана от Христос, в която един господар опрощава дълга на своя слуга, а от своя страна слугата хвърля в тъмница свой длъжник за значително по-малка сума. Спасителят завършва притчата с думите: "Тъй и Моят Отец небесен ще стори с вас, ако всеки от вас не прости от сърце на брата си прегрешенията".

В този разказ се разкрива отношението на Бог към нас и отношенията помежду ни. Очевидно е, че в притчата Бог е представен като царя, а в немилостивия слуга може да се види всеки един от нас в една или друга подобна ситуация. Бог е готов да прости всеки наш грях, стига да се покаем за него и ние помежду си прощаваме много по-трудно. Защо? 

С всяка своя стъпка вместо да се приближаваме към Бога, ние като че ли с удоволствие създаваме пропаст между нас. Наистина по-лесно и по-приятно се върви по друма, в който няма ограничения, няма табута и всичко е позволено. Но докога? Знаем, че Божията милост е безпределна, но все пак не може непрестанно да злоупотребяваме с нея, тъй като в един момент ще ни достигне справедливото Божие наказание. За пропастта между нас и Бога и възможността тя да бъде преодоляна разговаряме с проф. Иван Желев, дългогодишен преподавател по Нов Завет.

Християнска поезия
Стихотворението "Старата икона" от Григор Угаров, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.


По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Духовната слепота

"Прогледай, твоята вяра те спаси", казва Господ Иисус Христос на един нещастен слепец в евангелското четиво, посветено на йерихонския слепец. При входа на Йерихон като чува шума от приближаващите се хора, той пита какво се случва. Отговорът е, че минава Иисус от Назарет. Несретникът бил чувал за дивните чудеса, които Христос върши и за благодеянията,..

публикувано на 03.12.23 в 09:10

Училището е гордостта на Дъбница

Гърменското село Дъбница е разположено в подножието на Западните Родопи и в него живеят около 2000 човека. На километър северно над селото се намира късноантичната и средновековна крепост "Градище", известна и като "Свети Архангели", която е обявена за паметник на културата с национално значение. През XIX век Дъбница е мюсюлманско село в..

публикувано на 02.12.23 в 09:05
Мартин Георгиев пред централата на

Мартин Георгиев: Ако Русия загуби войната, обществото им няма да разбере

Мартин Георгиев, журналист в Нова телевизия, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" своя филм "От другата страна", който предстои да излезе. Филмът е заснет в Русия. Тази пролет. Все още не е излъчен, но в него се разказва за шанса Мартин да посети централата на Частната военна компания "Вагнер" преди метежа на Пригожин и последвалата му..

публикувано на 01.12.23 в 17:35
Ангел Григоров и Николета Атанасова

Ангел Григоров: В работата съм се ръководил от съвестта си

Журналистът от БНР Ангел Григоров се завърна преди дни в София от Москва, след като години наред бе кореспондент на БНР.  Ето какво разказва  Ангел Григоров в "Мрежата": Какво е да си кореспондент в Русия по време на война? "Отивайки в Москва, работейки в една воюваща страна, е нормално да търпя негативи и определения като "Гласът на..

публикувано на 01.12.23 в 17:05
Снимката е илюстративна

Стартира първата национална платформа за колективно финансиране

В сезона на дарителството на българския пазар се появява първата национална платформа за колективно финансиране на проекти със социално и екологично въздействие . Много дарители се насочват към отговорно инвестиране точно в този сезон. "Когато пред 2022 г. влезе в сила европейската регулация по отношение на доставчиците на услуги за..

публикувано на 01.12.23 в 15:35