Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 21 август

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" от Димитър Талев – 101 част

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
водещ: Людмил Фотев
Настройваме се почти изцяло на афро-кубинска вълна. Началото е с "Фънки" от бъдещия албум на пианиста Харолд Лопес-Нуса. Още двама негови сънародници с предиспозиция към атрактивното карибско пиано-туше – Алфредо Родригес с минималистична версия на "Чан-Чан" и Гонсало Рубалкаба с посвещението на Чарли Хейдър към съпругата му Рут. Следва втората част на концерта на Паоло Фрезу, Трилок Гурту и Омар Соса на фестивала "La Seine Musicale" с въведение от мини-концерт им в парижкото радио ФИП (част от Радио Франс). Финалът е с още два концерта от Париж - от студио 104 на Радио Франс дуото на акордеониста Венсан Пейрани със саксофониста Емил Паризиен и от култовия клуб "Sunset" на белгийския вокалист Давид Ленкс. Финалът е с пианиста Роберто Фонсека и "Нови български гласове" от концерта им в София.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритен фолклор и качествен уърлд от п-в Бретан, Шотландия и Ирландия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Милена Андреева, Лазар Налбантов, Снежка Донева, Владимир Владимиров и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Мечтата на щурчето" от Мила Канджева

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Илзе Янда на 14 години"

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Милена Воденичарова
Изнесено предаване от с. Ослен Криводол
• Темата на деня: Артистичните резиденции на "Фабрика за идеи" в четири села на Северозапада – Ослен Криводол, Паволче, Лик и Кошава са в разгара си. До 11 септември музиканти, художници, актьори, скулптори ще работят заедно с местните хора по проекта "Съживяване на селата чрез творчески дейности", улесняващ достъпа до култура в малките населени места.
От двора на обновеното, с помощта на резидентите, училище ще говорим за новите тенденции и възможности пред българското село, ще чуем артистите, живеещи на село в рамките на резиденцията, както и местни хора, кметове и председатели на читалища, опитвайки се да обхванем различните аспекти на голямата тема за проблемите и решенията пред селата днес.
Събеседници: Роман Иванов - кметския наместник в село Ослен Криводол; Диана Иванова и Кристина Бакърджиева – представители на читалището в с. Ослен Криводол; Мариана Иванова – секретар на читалището в село Лик и резидентът Васил Костадинов – географ.
• Разговорът: Какво е да си резидент в село в Северозападна България и как достъпът до култура подобрява живота в малките населени места – за това ще говорим с двама от артистите Димитър и Виктория, които живеят и творят в село Лик.
• Минутите на редактора: рождените дни на Серж Танкиян от "System of a Down" и Глен Хюз.
• Избрано от Terra Култура
Непознатите будители:
Повторение на епизод 6: "Спешна помощ за будители" – с участието на д-р Дарко Манчевски и медицинска сестра Ива Кацарова, реанимационен екип в Спешна помощ.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Нови продукции: "Coral Wa" на кубинския пианист и композитор Алфредо Родригес.
• Нови записи на Кейти Джордж, Вероника Суифт, Сине Ии…
• Отзвук от Банско джаз фестивал 2023: Среща с норвежците от Еспен Ериксен трио и с британския саксофонист Анди Шепърд.

от 12.20 до 14.00 часа
Радиотеатър
• "Балада за Георг Хених" от Виктор Пасков
• "Аз + Аз = Влюбване" от Пламен Дойнов

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Цветелина Начева
Пианистката Маргарита Илиева.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати – Избрано
водещ: Цвета Николова
• Разказ за благотворителността
Какво представлява благотворителността; как разказваме за нея, кои са героите БлагоТворители – разговор с д-р Евелина Христова – автор на книгата "Комуникацията на благотворителността" и преподавател в Департамент "Масови комуникации" на НБУ. В разговора включваме и Лео Кадели – създател на платформата "Приятели, помагайте".
• На турско кафе с арменците от Шумен
Какво вълнува днес шуменските арменци; къде и с кого пият кафето си и за какво разговарят – репортажи и интервюта от ул. "Араста" с Мюжген Исуф и Гаро Гарабедян.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Катрин Димитрова
Фолклорните области на България: Магията на Родопите
Съществуват легенди, според които тук е живял митичният певец Орфей, което обяснява наличието на музикален талант у голяма част от родопчани. В това опознаване на културното наследство на Родопската фолклорна област ще ни помогнат етномузикологът гл. ас. д-р Радка Братанова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, и диалектологът проф. Владимир Жобов – преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Съвременното изкуство и смелостта да се посочват актуалните обществени проблеми - разговор с художничката Искра Благоева, която от години се занимава с каузи срещу насилието.
• Литературните каузи на Йоанна Елми – разговор с българската писателка, която вече е сред авторите, представлявани от известната литературна агенция RCW и планира създаването на платформата "След часовете", посветена на четенето сред учениците.
• Дати от световната история - историята на кражбата на "Мона Лиза".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Концерт народна музика
Изпълнения на Красимир Петков, оркестър "Щуро маке", Ваня Вълкова, Стоян Ганчев, квартет "Славей", Росен Соколов, Румяна Филкова, ОНМ на БНР, Веселена Радева ...

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Аделина Александрова
Свири СО на Радио Кьолн с диригент Кристиан Мачелару. В програмата: творби от Менделсон, Дворжак и Брамс.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Най-доброто от Аларма" – пряко предаване от НДК (зала "Сингълс") с участието на Йозеф ван Висем (лютня), автор на музиката на филма "Само любовниците остават живи" на Джим Джармуш и лауреат на Наградата за филмова музика на Кинофестивала в Кан.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации – Избрано
водещ: Сибила Лилова
През 1986 година Бертран Таверние прави най-истинския филм за джаз, който се казва "Около полунощ". Успехът е невероятен, а единият от тези актьори е Декстър Гордън. Академията го предлага за наградата "Оскар".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 17 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 8 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Три предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран. След тях също..

публикувано на 16.07.24 в 15:42

Вторник, 16 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 7 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция и..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Понеделник, 15 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 6 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Няколко концертни записа с майстори на фалшивата салса - първо, френският колумбиец Юри Буенавентура със Симфоничния оркестър на Националната опера в Нанси, където не липсва и "коронният"..

публикувано на 14.07.24 в 08:15

Неделя, 14 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Казаларската царица" от Иван Вазов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 13.07.24 в 08:30

Събота, 13 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Прогресив рок: Spock's Beard. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 12.07.24 в 13:26