Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 28 август

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 1 част

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
водещ: Людмил Фотев
Припомняме си концертния албум на джаз-дивата Шърли Хорн от фестивала "Banlieues Bleues" в Трамбле през 1991. Следва концерт от тазгодишен фестивал "Elbjazz" на Тингвал трио. Финалът е с последния албум на фюжън-формацията Модена Сити Рамблърс "Altomare".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е колоритен фолклор, кънтри и кънтри рок от далечна Австралия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Николай Урумов, Милена Андреева, Росен Соколов, ансамбъл "Пирин" и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Мери Попинз" от Памела Тревърз

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Михалковицка приказка", полска народна приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Таня Любенова
• Епизоди от живота: Започва Аполония 2023 в Созопол – пряко включване на Таня Димова.
• Темата на деня: Украйна през погледа на журналиста Николета Атанасова.
• На 28 август в Етнографския музей в Бургас ще е празнично и вкусно. В Етнокухнята Жанна Шубина и Александра Сидорова ще приготвят украински вареники – събитието е част от Международния образователен проект "Обредните празници обединяват култури и сърца". Разговор с Юлия Красовская, организатор.
• Разговорът: Катрин Дишева и "Лунно цвете", какво е да пишеш за тийнейджъри и кога книгата ще излезе на книжния пазар?
• Времето на редактора: "Лято в музея" за деца от 6 до 13 години ще се проведе за втора  поредна година в Регионалния исторически музей в Плевен. За връзката между музея и децата, за съхраняваните експонати и за работата на музейните служители ни разказва Анелия Първанова – ръководител отдел "Образователни инициативи и програми".
• Избрано от Terra Култура
- Културен код: Михаил Заимов за "Созопол в образи и думи" - образите в книгата като плод на многогодишно дирене из антиквариати и битпазари, специализирани сайтове, частни колекции и семейни архиви на созополски приятели; думите, допълващи фотографиите - отражение на надиплените през годините откъслечни знания и истории, проектирани през личната призма на автора.
- Мисия Terra Култура: Опазване на подводното културно наследство на България – с участието на: д-р Найден Прахов, директор на Центъра за подводна археология в Созопол, и д-р Калин Димитров, археолог, участвал в подготовката на цялостната публикация на Варненския некропол съвместно с Археологическия музей във Варна.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Среща с Петър Славов- син, контрабасист, композитор, аранжор, един от най- успешните български джаз музиканти.
• Нови продукции: "Revisited" на британската соул дива Бевърли Найт.
• Нови записи на Кейти Джордж, Кърт Елинг и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Силвия Чолева
Директно от Созопол
"Артефир" с директни предавания от "Аполония" за 39-и път – разговори и коментари за събитията от Празниците на изкуствата "Аполония" 2023:
• Маргарита Димитрова, артистичен директор на фестивала, с думи за откриването и тазгодишната програма;
• Националният музикален театър "Стефан Македонски" с гала концерт;
• Изложбите на "Аполония" 2023 с коментар на поета Стефан Иванов:
"Жените и Международното триенале на сценичния плакат";
• "Завръщането на Лоте Михайлова: Срамежливата интимност";
• Изложба на дипломираните от НХА.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Мария Вълчанова
"На гости на Софийската филхармония" – концертмайсторът Иван Лалев.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати – Избрано
водещ: Цвета Николова
Човечеството вчера, човечеството днес…
В световния ден на човечеството ще разговаряме за демографския растеж и духовното ни израстване; как миграционните процеси през вековете са влияели на духовното развитие и как е днес. Отговори на тези въпроси търсим от доц. Алексей Пампоров от Института за изследване на обществата и знанието при БАН; от писателката Здравка Евтимова и от проф. д-р Николай Витанов – ст.н.с. в Института по механика в БАН.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Катрин Димитрова
Фолклорните области на България: Фолклорът на Югозападна България
Фолклорът в Пиринския край е, до голяма степен, добре изучен и анализиран. Миграцията на населението по политически и икономически причини засяга етнографско-фолклорната култура на този регион. За нейните отлики ще разкажат етномузикологът гл. ас. д-р Петьо Кръстев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, гл. ас. д-р Маргарита Кръстева-Стойчевска – хореограф и преподавател в НБУ, и диалектологът проф. Владимир Жобов – преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Невена Праматарова
• Изкуството да живеем смислено
Във времена на изпитания и загуба на ценности и смисъл в живота се обръщаме към основните принципи на логотерапията – ориентираната към смисъла психотерапия на проф. Виктор Франкъл. Говорим за двете нови логотерапевтични книги на проф. Елизабет Лукас – "Сбогом, Бърнаут!" и "Да кажеш ДА на живота въпреки годините".
Гости: издателят и логотерапевт Мая Христова и клиничният психолог и психотерапевт Десислава Манева.
Търсим причините и превенцията срещу професионалното прегаряне, известно още като "бърнаут" и неговото противоположно явление, настъпващо с напредването на възрастта, а именно оттеглянето от активната трудова  ангажираност и съпътстващите последици като апатия, загуба на смисъл и чувство на безполезност.
• Център за експериментално куклено изкуство ще бъде създаден към Държавния куклен театър в Стара Загора. Среща с директора на театъра Дарин Петков.
• Плевенският театър "Иван Радоев" открива новия си творчески сезон с три премиери - разговор с директора на театъра Димитър Кабаков

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Концерт народна музика
водещ: Магдалена Маданска
Концерт народна музика с изпълнения на Илия Аргиров, Радка Кушлева, Йовчо Караиванов, Димитрина Кузева, ОНМ на БНР, Фанка Койнарова, Панайот Стойчев, Биляна Соколова, Венцислав Пенев...
Предаването е на запис.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Петя Габрова
• Лондонският филхармоничен оркестър и хор с диригент Едуард Гарднър. В програмата: Едуард Елгар – "Сънят на Геронтий", оп. 38.
• Изпълнения на Андраш Шиф. В програмата: Лудвиг ван Бетовен – Соната за пиано № 30 в Ми мажор, оп. 109.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Най-доброто от Аларма" – корейско-японското ембиънт-рок трио Tengger – запис от първия им коцерт в България в рамките на "Аларма Пънк Джаз" през февруари тази година интервю с тримата музиканти (Итта, Марукидо и Рааи, превод: Милица Минева)

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации – Избрано
водещ: Сибила Лилова
Един от най-популярните музиканти от времето на суинга, успял едновременно да спечели уважението на джазмените и сърцата на милиони почитатели по света, това е Хари Джеймс. С виртуозното владеене на тромпета, той се превръща в пример за подражание на поколения инструменталисти.
Първоначално Луис Армстронг става известен като тромпетист, но е също така и един от най-влиятелните джаз певци и в края на кариерата си е по-известен като вокалист. От 1960 г. има звезда на Холивудската алея на славата.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 6 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 22 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес "Плейлистите на машинистите" – Изборът на Алекс Янев "Юрая Хийп". от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторниците на "Музиката, която обичам" (6, 13, 20, 27) са..

публикувано на 05.08.24 в 08:30

Понеделник, 5 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 21 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Между различните музикални езици: представяне на албума "Бестиарий" на квартета за нова електроакустична ритуална музика – радиопремиера. Гост: Петър Делчев. от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 04.08.24 в 08:20

Неделя, 4 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Когато розите танцуват" от Валери Петров от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика редактор: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 03.08.24 в 08:20

Събота, 3 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Hills of Rock – ретроспекция. • Нови сингли. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Звучат изпълнения на Тома Янчев, Георги Долапчиев,..

публикувано на 02.08.24 в 15:08

Петък, 2 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 20 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес "Плейлистите на машинистите" – Изборът на Алекс Янев "Бийтълс" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 01.08.24 в 08:35