Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Артефир" директно от "Аполония", Созопол

Стефан Цанев и неговата "Небесна гледна точка", с която иска да ядоса читателите

Поетът, който се съпротивлява и обявява смъртта за скучна, е гост на "Аполония" 2023

4
Снимка: БТА

"Нищо друго не искам, освен читателите да се стреснат и да се замислят… Поне да ги ядосам", определя целта на новата си поетична книга Стефан Цанев. Той представи "Небесна гледна точка" във втория ден от 39-ите Празници изкуствата в Созопол, с което се постави началото на литературната "Аполония".

Най-старото стихотворение в книгата е от 1980 година. Повечето обаче са писани в ХХI век. Разделена на четири части, "Небесна гледна точка" донякъде разглежда какво ще се случи в настоящата епоха. Разбира се, сценарият е възможен според призмата на поета. Със стихосбирката си той иска да провокира читателите да размишляват над смъртта. В нея иде реч именно за това - за смъртта и живота, за божественото и човешкото. Тя е дълбоко философска.


И все пак Стефан Цанев съветва читателите да не четат тази книга, ако в действителност искат да ядат весели лъжи. Защото когато човек трупа знание, той трупа печал, смята поетът.


Светът набира главоломна скорост, но не се знае някъде върви. По негови думи голямата опасност на ХХI век е, че великите открития на това време могат да послужат за лоши цели. А мнозинството от хора, които се възползват от тях, не се интересуват от посоката, към която могат да бъдат насочени.

"Аз съм човек на ХХ век и в този XXI век се чувствам като гост", казва Цанев. Страхува се обаче, че в днешните поколения може да не срещне разбиране, а един поет пише само ако се надява, че ще го разберат. И четат. Въпреки това Стефан Цанев знае, че не бива да се държи като невъзпитан гостенин на тази планета.


В книгата му всъщност става дума за нещо много просто - "гледането на небето нощем". Цанев подтиква читателя да се запита какво съотношение имат нашите действия и мечти с този свят над нас. Самият той се ориентира по небето много по-добре, отколкото по земята.

От гледната му точка за XX век на човек му става ясно, че е трудно да се научи да гледа на живота отгоре, но ако го направи - ще открие неща, за които дори не е подозирал, че съществуват. Със стиховете си Цанев казва, че не бива да забиваме нос в бита, защото той убива мечтите. А е и ужасно да се живее примитивно. Особено в България.


На представянето на "Небесна гледна точка" в рамките на 39-ата "Аполония” Владо Пенев изненада публиката, като прочете няколко от стихотворенията в книгата. Всъщност той е актьорът, с когото Стефан Цанев се идентифицира. Признава, че напоследък, когато пише стихове, си представя как именно Пенев ще ги каже.




Развълнуван от прочита, поетът сподели с публиката, че животът му е минал сред актьори. За него те са друга категория хора и той им е благодарен, защото действително се го направили щастлив.

Снимки - БТА, "Аполония"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фентъзи жанрът се завръща в българското кино с рецепта за магия

Приказното и вълшебното оживяват на големия екран в късометражния филм "Бандата на Банши: Рецепта за магия" . Как фентъзи жанрът се завръща на територията на българското кино и каква е рецептата за магия – разказва Ралица Цветкова в "Нашият ден". Цветкова, която се превъплъщава в ролята на таласъма Вакул, споделя, че самият творчески процес е..

публикувано на 14.05.24 в 09:35

SoFest ще зарадва столичните меломани този месец

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите..

публикувано на 13.05.24 в 14:40

Петър Стоянович: За ненужната носталгия и необходимата история

На територията на спомените, житейските уроци и безкомпромисното съществуване – разговор в "Terra Култура" с Петър Стоянович за премиерата на книгата "Несвършващо време", която предстои днес (13 май) от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Стоянович открива в себе си и детето с хубавите спомени, и неспокойния..

публикувано на 13.05.24 в 12:57

Кин Стоянов: Единственият достоен участник в скандала с Роман на годината е Елена Алексиева

Писателката Елена Алексиева отказа престижната награда за своя роман "Вулкан", връчена от Национален дарителски фонд "13 века България". Това се случи след разкрития за нарушения в процеса на избор на Роман на годината. Проблемът е участието на Борис Минков в журито, който е и редактор на романа, а това е нарушение на устава на фондацията. Журналистът..

обновено на 13.05.24 в 11:42
Марио Ангелов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Марио Ангелов и неговите мюзети

Марио Ангелов е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. След това се дипломира в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност пиано. След дипломирането си започва работа като пианист в Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 г. става продуцент "Симфонична музика" в БНР и работи в звукозаписния..

публикувано на 13.05.24 в 11:26