Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 3 септември

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Сако от велур" от Станислав Стратиев

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообменот

5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Гергана Павлова, Цонка Димитрова, Румяна Филкова, Бойка Секиранова и Ансамбъл Тракия.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Преди пет месеца Донка Лозева отваря в Перник малък цех за производство на кисело мляко и сирене от ядки. Днес тя предлага продуктите си на фермерски пазари и подготвя свой онлайн магазин. Производството е свързано с трудности, но как се произвеждат такива продукти?

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Калина Колева
Приказни истории за фокусници, клоуни и страховити чудовища.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
• Притчата за злите лозари.
Евангелското четиво от 13 неделя след Петдесетница е притчата за злите лозари. Тази притча е произнесена от Христос като отива в Йерусалим, за да отдаде живота Си за спасението на човешкия род. Той знае, че ще бъде предаден и разказва тази притча, за да напомни каква участ очаква предателите и тези, който отхвърлят Бога. След като престъпните лозари убиват слугите и дори сина на стопанина на лозето, Христос запитва Своите слушатели каква би трябвало да е реакцията на господаря. Увлечени от логиката на повествованието, те заключават правилно: "Злодейците ще погуби зле и лозето ще даде на други лозари, които ще му дават овреме плодовете”. Тази притча наистина е изобличение на книжниците, фарисеите и другите водачи на богоизбрания народ, които отхвърлят и убиват не само пророците, но и Самия Син Божи. В същото време притчата несъмнено е насочена към всеки един от нас. Заедно с Тони Николов, философ, журналист и иподякон в столичния храм  "Св. София" ще се спрем както на притчата за злите лозари, така и на началото на църковната година, което по традиция започва от 1 септември.
• Християнска поезия: стихотворението "На злото…" от Димчо Дебелянов, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Радослав Чичев
Тишина. Каква е естетиката на тишината и мълчанието? Как се мисли и преживява тишината във философията, литературата и историята. Разговаряме с проф. Иван Младенов, Институт за литература – БАН и Силвия Борисова, доцент по естетика, ръководител на Секция "Култура, естетика, ценности" в Института по философия и социология – БАН.  

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен – Концерт народна музика
редактор: Магдалена Маданска
Концерт народна музика с изпълнения на ОНМ на БНР, Божана Великова, Георги Чилингиров, Магдалена Морарова, Петър Захариев, Гергана Димитрова, Деян Митев, Петя Панева, Цветан Банев, ансамбъл "Добруджа", Динка Русева, Костадин Гугов…
Предаването е на запис.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика
"Хоум офис"

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водеща: Цветана Тончева
Избрано от архива на "Неделния следобед"
• Изпълнения на големия майстор Клаудио Арау – един от най-великите пианисти на ХХ век. Слушаме го обаче не с любимите му Бетовен, Шуберт, Шуман или Брамс, а само с клавирни пиеси на… Клод Дебюси. Клаудио Арау с неговата невероятна и легендарна кариера, с единствената артистична цел, преследвана през целия му живот – пълното сливане на виртуозност и смисъл, със страстта към  изследване и задълбочено проникване в идеята на всеки такт, безспорно е сред най-големите интерпретатори на клавирното творчество на Дебюси в историята.
• Спомен за тенора Николай Здравков (10 февруари 1923 – 7 януари 1990). Той е един от водещите солисти на Русенската опера от 50-те до 80-те години на миналия век. Записът е част от серията, която излъчваме в памет на българския оперен артист, педагог и режисьор проф. Павел Герджиков. В продължение на около десетилетие той беше събеседник в рубриката "Срещи, гласове, съдби", посветена на българския оперен театър.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"От другата страна" от Станислав Стратиев

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Националният морски парк "Сейнт Ан" на Сейшелите.
• Актрисата Нели Топалова за непознатия Китай и живописното "Езеро на хилядата острова".
• С деца на Малдивските острови.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
"Летящата читалня"

от 20.00 до 21.00 часа
Фотофабрика – Избрано
водещ: Eми Барух
В края на миналата календарна година излезе от печат документалният роман на Ивайла Александрова "Оловна тишина”. Историята на един разстрел. Това е резултат от 10 години изследователско упорство, стотици хиляди проучени страници, записи, свидетелства.
Това е криминален роман-книга-учебник, зловещ разказ за бездната на нашето общо минало.
С Ивайла Александрова и режисьора Костадин Бонев – двама изследователи на най-новата ни история - e разговорът впредаването ФотоФабрика - факт и фикция тази неделя от 20.00 .

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
водещи: Димитрина Кюркчиева и Кристиян Бояджиев
Най-доброто от предаването. Изпълнения на: Питър Гейбриел, Лу Рийд, "Ийгълс", Паоло Конте, Заз, Джозеф Уилиамс, "Бийтълс", Дон Маклийн, Стийв Лукатър.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Ивета Грънчарова
95 г. от рождението на Евгений Светланов (1928-2002) – диригент, пианист и композитор
В неделната вечер звучат записи на прославения руски диригент Евгений Светланов, който казваше: "Целта ми е да популяризирам рядко изпълнявани творби  най-вече от руското музикално наследство, както и да се опитам да прочета по нов начин шедьоврите на руската класика."
С Руския академичен симфоничен оркестър свирят симфония № 4 от Чайковски и Концертен валс от Глазунов. А също клавирен концерт № 5 от Панчо Владигеров със солист автора. И за финал: сюита "Иберия" от Дебюси.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35

Понеделник, 22 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 11 част Премиера 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Японският авангарден джаз от края на ХХ и началото на ХХI век – втора част. Панайотис Дамианидис – един грък на белгийската джаз сцена: интервю и записи от първите концерти концерти на..

публикувано на 21.07.24 в 08:30

Неделя, 21 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Д-р" от Бранислав Нушич от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Събота, 20 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световната музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера: Ayreon – Into the Electric Castle – A Space Opera. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 19.07.24 в 18:51

Петък, 19 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 10 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Цветелина Начева, Антония Барулова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 18.07.24 в 08:30