Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На Фиджи възпитават момчета като момичета и обратното

Жената е остров, а Фиджи е нейният парфюм. Всъщност цялата държава се състои от 333 острова и днес тя е една от най-дружелюбните страни. Навсякъде звучи "Була", дума която се носи като балон и с нея се поздравяват дори непознати. Тя означава Здравей, но и Живот. Освен, че посрещат с Була, всички пеят – и за добре дошли, и на изпроводяк. Това разказва Петър Стоянов, превърнал приключенията в професия. Той неотдавна се завърна от Фиджи, а аз го преследвах неуморно, докато не се съгласи да разкаже пред "Покана за пътуване" приключенията си. Естествено, първият ми въпрос бе как се стига до там. И трябва ли човек да направи почивка между полетите. На отиваме той е кацнал във Ванкувър, където имал ден и половина почивка, а на връщане взел разстоянието "на екс" с общо 22 часа във въздуха.

Петър Стоянов ни изненада с обичаите на Фиджи, където от малки възпитават някои момичета като момчета и обратното. В малките селца все още властва традицията ако в едно семейство са се родили само момчета, последните да се отглеждат като момичета, за да има кой да помага в домакинството. Момичетата пък се обучават на мъжки занаяти.

Навремето, представителите на местното племе на Фиджи айтаукеи, били канибали и едно от най-посещаваните места на острова днес е гробът на Рату Удре-Дре, който изял 900 представители на собствения си вид. В наши дни нямате основания да се притеснявате за целостта си. Когато през 1871 година кралят на Фиджи приема християнството, той забранява людоедството.

Петър Стоянов стигна до извода, че Фиджи е нещо като Малдивите, само че в друга част на света. Той добави, че националната церемониална напитка там се нарича кава. Тя се приготвя от корените на местното растение якона от семейство Пиперови.

При първата глътка езикът изтръпва, обаче ако упорствате, след втората ви обхваща спокойствие и доброта. Има опасност при предозиране да се обездвижите, но местните използват кавата при изглаждане на спорове и взимане на важни решения. След Ковида корените, от които се приготвя напитката, се смилат на прах, преди пандемията традицията повелявала да бъдат дъвкани от жени. Гребе се от голяма купа таноа и се сервира в чаша от кокосова черупка – било. Когато ви я подадат, пляскайте преди да я поемете задължително и с двете ръце. Изпийте течността на екс и я върнете с думата Була и отново с ръкопляскане.

Ритуалът си го бива, иначе вкусът и видът на кавата били като на кална вода. Национално ястие на Фиджи е бавно приготвеното лово – печена риба или месо, увити в бананови листа и покрити с нагорещени камъни. Сервира се в огромни чинии със сочно месо и зеленчуци – маниока, таро, ямс. На Фиджи има и нестинари – ходенето по огън се практикува на остров Бека през цялата година.

Снимки – Петър Стоянов

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

На 67 да се изкачиш до базовия лагер на Еверест

Албена и Павел Благеви гостуваха в "Покана за пътуване", след като изкачиха Килиманджаро и веднага щом изминаха 779-те километра на Камино. Преди броени дни те се завърнаха от най-високо място. Долетяха от Непал със сертификати, че са достигнали до базовия лагер в подножието на Еверест. Как да не ги покани за разговор човек?! Запитах ги ще бъде ли..

публикувано на 07.12.23 в 09:15

Бургас в историята, в културата и в историята на културата

Предаването е посветено на Бургас – градът, който празнува Никулден като свой празник. Но дори да не беше празникът, Бургас заслужава да бъде тема на предаването, защото е едно от българските места, в които история и култура се преплитат осезаемо, оформяйки народностни възли, които ни крепят и като българи, и като човеци. За да разберем кои са..

публикувано на 06.12.23 в 17:15

PISA 2022 – провалът е налице, какво правим

На 5 декември бяха обявени резултатите от последното изследване на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) от 2022 г. с акцент върху математическите умения на 15-годишните. Изследването е разработено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) като международно стандартизирано оценяване на функционалната..

публикувано на 06.12.23 в 08:00
Проф. Румен Кастелов

Улиците – опасни за вашето здраве?

Изразът е от изминалата седмица и бе на политик, но остави горчив привкус за несвършена кметска и общинска работа – натрупани клони, сняг, мръсотия. И един факт – след снеговалежите и бурята за седмица над 500 души в столицата са потърсили медицинска помощ, най-вече ортопедична. Това бяха формалните ни основания за разговор с известния ортопед и..

публикувано на 05.12.23 в 08:45

Еврика! Успешни българи: Никола Каравасилев

Никола Каравасилев печели "Еврика" преди години. Разказва как всичко, което си е пожелал като млад учен, се е сбъднало днес.  Сега той е учител по астрономия в Национална природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" и е сред ръководителите на отборите, които представят България на националните и международни олимпиади по физика и астрономия...

публикувано на 04.12.23 в 17:05