Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 6 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 8 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Ани Маринова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна и традиционна музика от Колумбия и Перу.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ФА "Мизия", Кинче Вълчева, Димитър Арнаудов, Павлина Горчева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"За да имаш приятели" от Йордан Радичков

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Рибарят и златната рибка" от Димитър Димитров

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Александър Райчев, Мария Мира Христова
Директно излъчване от Балабановата къща в Пловдив в деня на Съединението!
• 138 години от Съединението на България: историческа памет.
- Как посрещаме Съединението през 2023 година – гласове в анкети от София и Пловдив.
- Историята помни – разказ на д-р Видин Сукарев, историк в Регионалния исторически музей в Пловдив.
- РадиоПортрет: Чардафон Велики – с историка Людмил Станчев.
- Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година с Комитет "Родолюбие" – разговор с председателя Веселин Петков.
• 138 години от Съединението на България: културно-историческо наследство.
- Културно-историческо наследство и мисия Общински институт "Старинен Пловдив": за домакинството на Международната среща на ЮНЕСКО 20 години след подписването на Конвенцията за опазването на нематериалното културно наследство в света – разговор с доц. д-р Елена Кантарева-Дечева, директор на ОИ "Старинен Пловдив".
- Паметникът на Съединението – "неудобни" свидетелства с Кин Стоянов.
- Културни маршрути и забележителности в Пловдив в празничния ден – с Илия Илиев от Free Tour Пловдив.
• 138 години от Съединението на България: музиката на града.
- Цигуларят Мичо Димитров за творческите търсения и пътя към родния Пловдив през световните музикални сцени.
- За хоровата традиция, поколенията и пеещите момчета на Пловдив - с Борислава Благоева, хоров диригент и дъщеря на Стефка Благоева, създател на Хора на пловдивските момчета.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Младата Калина Андреева – контрабасистка, певица и автор на песни – представя дебютния си албум "Посока", в който смесва поп, фънк, джаз, етно и R&B;
• Костадин Генчев, изпълнител на кавал и композитор – разказва за предстоящия концерт "Петолиния и вдъхновения", събрал негова авторска музика, съчетаваща класика и фолклор.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Регионалният исторически музей в Пловдив отбелязва Деня на Съединението с документална изложба "Дарителството има значение" с културни ценности от архивите на институцията. Разговор със Стоян Иванов, директор на националната музейна експозиция "Съединение на България от 1885 година" към Пловдивския исторически музей.
• София – кандидат за световна столица на книгата на ЮНЕСКО. Новата инициатива на Асоциация "Българска книга" (АБК), Столичния общински съвет и Министерство на културата представя Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на АБК по време на 11-ото издание на "Алея на книгата" в София.
• Дружеството на пловдивските художници подготвя тазгодишната си традиционната кураторска изложба "15Х5" в Пловдивската градска художествена галерия. Разговор с художничката Снежана Фурнаджиева, председател на дружеството преди откриването на експозицията.
• 27-мо издание на Международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът" в Пловдив. Разговор с режисьорката Росица Обрешкова, програмен директор на форума.
• Българският театър на международните сцени. Среща с театралния режисьор Катя Петрова след турнето на Столичния куклен театър със спектакъла "История за чайка и банда котараци" по Луис Сепулведа в Япония и гостуването на спектакъла "Пер Гюнт" по Хенрик Ибсен в Норвегия.
• Център за експериментално куклено изкуство ще бъде създаден към Държавния куклен театър в Стара Загора. Разговор с директора на театъра Дарин Петков.
• Новото културно пространство "Артмарк" в София представя първата си изложба "Тъга по изгубената модерност" с творби на художници от групата XXL. Среща с д-р Сузана Николова, куратор на проекта и изкуствоведа проф. Свилен Стефанов, създател на група и галерия XXL и участник в изложбата.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Ивета Грънчарова
115 години от рождението на Давид Ойстрах – един от най-великите цигулари на ХХ век! Припомняме си уникалните му интерпретации на творби от Чайковски, Брамс, Прокофиев, Й.С.Бах и Шуберт.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история – Избрано
водещ: Митко Новков
Съединението е може би най-успешният български външно-политически акт в новата ни история. Може би, защото все пак извършването му довежда до война, Сръбско-българската, докато обявяването на независимостта на 22 септември 1908 г. става безкръвно и без насилие. Тъй или иначе, това е светла българска дата и за нея непрестанно трябва да се говори. Разбира се, без патетика – патетиката в историята никога не е водила до добро, а разумно, с документи и факти, с разбиране. Защото за да се стигне до Съединението преди това са станали много още събития, които също трябва да бъдат осветлени и осъзнати. Точно това е целта на разговора с доц. Веселин Методиев от Нов български университет и д-р Светослав Живков от СУ "Св. Климент Охридски”, които с познанията и компетентността си ще разкрият пред слушателите на програма "Христо Ботев” големият смисъл и заряд на този наш толкова гордеещ ни национален акт. Напълно оправдано гордеещ ни, впрочем.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Оля Стоянова
Поредица: София и историята на софийските трамваи
Първи епизод: Стара София
Как е изглеждала онази Стара София, преди датата 1 януари или 14 януари – по стар стил, 1901 г., когато по улиците на София тръгва първият трамвай? Защо софиянци са наричали съществуващите по онова време конските омнибуси "конски трамваи", въпреки че те са се движили по пътното платно, а не върху релси, каквато е практиката по онова време в някои други европейски градове. Как Иван Вазов разказва за първото си возене в трамвая от Централна гара до крайната спирка на ул. Граф Игнатиев?
В това пътуване ще разчитаме на Станислав Колев, дългогодишен журналист и автор на документалната книга "София: От първия трамвай до последната спирка на метрото". Но също и на познанията инж. Николай Николов, началник на трамвайно депо "Красна поляна" и на д-р Александър Мирков, историк от Регионалния исторически музей – София. А също и на гласове от Златния фонд на Българското национално радио, на политика и журналист Димо Казасов, на колекционери и почитатели на трамваите.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Свободният звук намира своето "Споделено пространство" в едноименния експериментален музикален фестивал, а музиката обединява света – разговор с куратора на събитието, композиторката и интердисциплинарен артист Биляна Вучкова.
• Гласове от многоликия Пловдив:
- Емил Миразчиев представя 29-тото издание на Седмица на съвременното изкуство, озаглавено "След Войната".
- Веселина Сариева за "Къща без стени" - илюстрации на балканския манталитет, създадени от косовския съвременен артист Артан Хайрулаху.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Етноконцерти от Еврорадио
водещ: Пламен Георгиев
През септември ви срещаме със забележителни дами, изявяващи се във фолклорния жанр и уърлд мюзик – талантливи певици, вокални групи и виртуозни инструменталистки от Стария континент, чиито концертни записи са включени в специална компилация "Жените на Еврорадио".
В първото от тях сме със слънчевите момичета от акапелна група "Сопа де Педра" от Португалия. Концертът им се е състоял на 13 май 2022 г., на сцената на престижния "Антена Дуе Фестивал" в Лисабон. В програмата: предимно автентични песни - както в оригинален вид, така и майсторски обработени за състава, най-вече от централната и южната част на страната, както и от далечните Азорски острови.
Пламен Георгиев

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
Интервю със създателя на фестивала "Неотъпкана пътека" в Ковачевица – Лора Чекоратова, с обзор от тазгодишното издание.
По случай Съединението на Княжество България с Източна Румелия звучи класическа музика от нашите най-известни български композитори.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Най-доброто от Аларма" – триото Violons Barbares от Страсбург и "новите чудовища" в съвременната митология – запис от концерта на формацията в "София лайв клуб" през 2019 г., организиран от "Аларма Пънк Джаз" и "Шангри Лайв", интервю с тримата музиканти – Димитър Гугов (България), Фабиен Гуйо (Франция) и Енкхжаргал Дандарванчиг (Монголия) и "открехване на вратата" към зимното им турне, което през ноември отново ще премине през четири български града (в Пловдив и в София – отново не без наше участие).

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
 "Джаз+" на 6 септември започва с няколко интригуващи джаз-версии на прочути теми от 60-те, само първата на Стиви Уондър е от средата на 70-те и е част от дуетния китарен албум на "кръстниците" ни Бирели Лагрен и Силвен Люк от края на миналия век. Следва още една китара – тази на Казуми Уатанабе в неговия "Китарен ренесанс 4" от 2007. Той и следващата го Мор Карбаси правят свои версии (тя на ладино) на "Бийтълс". Още един красив дамски вокал – Керен Ан и един изключителен саксофонист, Уейн Шортър, предлагат свой прочит на легендарни боси на Жобим, първата в съавторство с Луис Бонфа.
Продължението е с концертeн запис от преди четири десетилетия на Нина Симон от Festival de jazz d'Antibes Juan-les-Pins ("See-Line Woman", "Ne Me Quitte Pas"). И още един прочут френски шансон – "C'est Si Bon" с триото Henri Betti, Andre Hornez и Julien Loureau. Както и две знакови балади на испански – за любовта и за Средиземноморието, съответно с "фламенко-пиратите" Джери Гонсалес и Диего Сигала и италианския круунър Джино Паоли.
Финалът, след кората на рано напусналия живота Суриба Куяте и двете класики, които нямат нужда от представяне: "Aranjuez" и "Summertime", е с не по-малко странната интерпретация на италианското дуо "Интриго" и "Let the sunshine in".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35

Понеделник, 22 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 11 част Премиера 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Японският авангарден джаз от края на ХХ и началото на ХХI век – втора част. Панайотис Дамианидис – един грък на белгийската джаз сцена: интервю и записи от първите концерти концерти на..

публикувано на 21.07.24 в 08:30

Неделя, 21 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Д-р" от Бранислав Нушич от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Събота, 20 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световната музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера: Ayreon – Into the Electric Castle – A Space Opera. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 19.07.24 в 18:51

Петък, 19 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 10 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Цветелина Начева, Антония Барулова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 18.07.24 в 08:30