Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз историите на Петър Славов

Снимка: Владислав Христов

На 4 септември 2023 г. музикантите от "Васил Спасов трио” изпълниха джаз концерт в залата на Археологическия музей. За созополската публика свириха пианистът Васил Спасов, контрабасистът Петър Славов и барабанистът Атанас Попов. 

"Аз съм почти израсъл с Аполония, но последните 10 години не бях идвал. Така че, е като едно завръщане", казва контрабасистът Петър Славов.

Той е един от най-успешните български джаз музиканти, свирил на редица престижни сцени и фестивали в над 30 държави на 5 континента. Син е легендарния барабанист на ФСБ Петър Славов. От 2006 г. джаз музикантът, композитор и преподавател живее в Ню Йорк. Участва в проекти, номинирани и носители на "Грами“, с легендарни джаз музиканти като Куинси Джоунс, Джо Ловано, Джордж Гарзоун, Кевин Махогани, Симон Шахийн, Алфредо Родригез и др. 

Контрабасистът припомня, че започва своя музикален път, когато е на 6 година. Започва да свири на пиано, но го е мързяло много. Преминава през много учителки,  точно заради неговото несериозно отношение и не желанието да се упражнява. Под влияние на баща си започва да свири на класически контрабас, с който е приет в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. Още като ученик в музикалното училище Славов започва да опитва силите си в областта на джаза.

"Обикнах контрабаса, когато започнах да се занимавам с джаз. Когато си намерих нещо, което да ме занимава емоционално и да имам някаква цел към която се стремя, започнах да си харесвам инструмента“, допълва той.

През 1998 г. Петър Славов-син получава стипендия от музикалния колеж "Бъркли" и заминава за Бостън. Малко след това е отличен от колежа за „изключително музикално майсторство“ и получава пълна стипендия. След завършване на образованието си там, той се установява в Ню Йорк.

"Самите студенти те правят по-добър в това, което правиш", допълва той.

Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка на Евгени Димитров: Джаз по Витошка (1992)

Духът на софийските улици във фотографска изложба на Евгени Димитров

Фотографът Евгени Димитров представя свои творби в изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те". В нея той включва 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Подборът им е почти естествен и включва първите улични музиканти, прославящи България и до днес, смелите копки към прогреса, зараждащите се субкултури,..

публикувано на 09.07.24 в 16:55

Пътищата на Вера Немирова към Рихард Вагнер

Вера Немирова, едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа, постоянен гост-режисьор на Държавната опера във Варна, представя днес, 9 юли,  в Арт салона на Радио Варна своето творчество, свързано с Рихард Вагнер.  Нейното пристрастие към оперния колос проличава във всяка от сценичните реализации на негови произведения, които тя..

публикувано на 09.07.24 в 16:16

Народният театър "Иван Вазов" с изложба и постановка за 174 години от рождението на Иван Вазов

Днес се навършват 174 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод Народният театър, който носи името на писателя, отбелязва годишнината с изложба и постановка.  Драматургът на театъра поетесата Мирела Иванова е организатор на експозицията "Иван Вазов и Народният театър", която се открива днес, 9 юли, в..

публикувано на 09.07.24 в 16:05

"Рождественски камбани" на д-р Стефан Мачев

Стефан Мачев е лекар, завършил медицина в Хумболдовия университет в Берлин, където защитава докторат в Института по съдебна медицина с отличие.  Завръща се в родината и работи в Националната кардиологична болница, като има признати специалности по ангиология, вътрешни болести и образна диагностика.  Пише стихове от младежката си възраст, като е..

публикувано на 09.07.24 в 15:23

Какво представя проектът "Дипломантите"?

Дипломирането, момент, който всички студенти очакват с нетърпение, но когато всъщност настъпи момента идва място на една носталгия за отминалите години и един страх какво следва след това. За втора поредна година проектът на Националната художествена академия "Дипломантите" дава възможност на завършилите студенти от всички специалности да представят..

публикувано на 09.07.24 в 14:51