Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Културната интеграция и ролята на локалните посланици

| обновено на 07.09.23 в 12:07
Библиотека към Читалище "Светлина 21" във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Културата и литературата са важни съставни части от идентичността на всеки регион. Те не само задават тон и характер на мястото, но и могат да се превърнат в мощни инструменти за стимулиране на регионалното развитие. Филологът Силва Василева и преподавателят по история и теория на културата проф. Иван Kабаkов споделят своите мнения за ролята на културната индустрия и литературните коридори в ефира на "Нашият ден".

Силва Василева набляга върху важността на културната индустрия за регионалното развитие. Тя счита, че културата може да превърне туризма в устойчив фактор за определен регион. Това става възможно чрез създаване на туристически поток, насочен към изживявания и съдържащ елементи на културно наследство.

Василева подчертава също, че съвременната публика е много по-чувствителна и сензитивна към културните и литературни аспекти на мястото, което посещава. Това са хора, които се интересуват не само от физическите атракции, но и от това какво тяхно наследство е закодирано в региона.

Василева забелязва, че през 80-те години на миналия век започва нова фаза на туризма, в която се отделя повече внимание на културните и литературни аспекти. Това съвпада с растежа на интереса към четенето и културата като цяло.

Локалните посланици на културата

В предаването Василева подчертава и ролята на местните хора на културата като посланици на своя регион. "Те са тези, които могат да разкажат с любов и уважение за знаковите места от своя град или район", казва тя.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Културни конференции и демократизация на културата

Проф. Иван Kабаkов допълва този образ на регионалното развитие, като набляга на важността на културните конференции и демократизацията на културата. Конференциите според него се явяват като място, в което съмишлениците могат да обединят усилията си и да насочат региона към бъдеще и развитие. Според него демократизацията на културата със сигурност играе ключова роля, като насърчава гражданите да участват активно в културните и литературни събития и проекти.

В XXI век сме свидетели на качествени промени във възприятието за културната и творческа индустрия. Тя вече не е ограничена до големите градове и мегаполиси, а може да разцъфне и на регионално равнище. Технологичният напредък и интернет позволяват на хората да достигнат до нови аудитории и да споделят своето творчество с цял свят.

"Историята е разказ, но е важното как този разказ ще бъде преживян и преосмислен. Ние се намираме в XXI век и сме в качествено различна среда, това променя значението на идеята за културна и творческа индустрия, която би могла да получи развитие и на регионално равнище", казва проф. Кабаков. 

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д-р Георги Вълчев, ректор на СУ

Нужна е промяна в модела на финансиране на висшето образование

"Действително отговорността е огромна, защото всъщност изборът е кредит на доверие. Колегите очакват университетът да продължи да бъде лидер както в сферата на преподаването на висшето образование, така и в развитието на научните изследвания. И аз ще положа всички усилия да оправдая това доверие." Това казва в интервю за програма "Христо..

публикувано на 05.12.23 в 14:25

Професор по икономика предлага създаване на комитет в подкрепа на иноваторите

В последното издание на предаването "Нашият ден", беше представена една иновативна еко икономическа антикризисна програма, която се основава на идеите на професор по икономика - Божидар Попов. Тази програма получава подкрепа от Българска академия на науките (БАН), Селскостопанската академия и редица университети, неправителствени организации и..

обновено на 05.12.23 в 13:37
Мирела Иванова

Мирела Иванова ще води дискусия за новата българска поезия

От 5 до 10 декември 2023 г. Национален дворец на културата (НДК) в София ще бъде домакин на 50-ото издание на Софийския международен панаир на книгата. Този забележителен книжен форум, организиран от Асоциация "Българска книга", се превръща в най-мащабното и значимо събитие за литературната общност у нас. С близо 170 участващи издателства,..

обновено на 05.12.23 в 12:58

Страници за Пазарджик и областта

Излезе книгата "Страници за Пазарджик и областта" от Ваня Николова. Авторката е историк по образование, но дълги години работи като репортер и главен редактор в радио "Фокус" - Пазарджик.  Книгата представя авторски и сборни материали от проучвания и интервюта по различни теми, свързани с Пазарджик и общините в региона, подредени в 400 цветни..

публикувано на 05.12.23 в 11:40

Срещата в Дубай за промените в климата: Как се включи България?

Световните лидери се събраха в Дубай, за да участват в световната среща на върха по въпросите на климата, която обозначи началото на 28-ата конференция на ООН по изменението на климата (COP28). Този форум представлява важно събитие, на което се обсъждат мерки и стратегии за борба с изменението на климата и неговите отрицателни въздействия върху..

обновено на 05.12.23 в 10:30