Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознатите будители, епизод 1:

Балерината и художникът – сага за спасителя и музата

| Интервю
Русалия Кирова
Снимка: Личен архив - Русалия Кирова

За трета поредна година в ефира на програма "Христо Ботев" и Terra Култура стартира излъчването на поредицата "Непознатите будители".

В дните до 1 ноември 2023 година ще бъдат представени личности от културната и духовна история на България, неоткрити, забравени или с нови неразчетени послания, представени от първо лице в разказите на техни съвременници, съратници, близки изследователи.

Епизодите, които сътворяваме нямат предварителна уговорка. Всичко се случва в ефира ,защото ката го изисква времето.

Първият епизод е озглавен "Балерината и художникът – сага за спасителя и музата". За пловдивския художник Димитър Киров – ДиКиро, разказва спътницата му в живота Русалия Кирова.

"Този стар град Пловдив е невероятен. С годините се вижда, че хората от цял свят оценяват този град, като град на културата", казва тя.

И припомня думите съпруга си казани някога пред фрески журналисти, че той живее е един град където къщите са цветни, а не както обичайните апартаменти във Франция, които са сиви и мрачни.

"Домът ми е много близо до Античния театър, които от векове ме бие по петите с културата, която още тогава е била създадена в този град", това са думи на Димитър Киров.

Мария Мира Христова и Русалия Кирова (вдясно)

14 години след смъртта на своя съпруг Русалия Кирова продължава да живее в Пловдив, защо усеща, че част от това място. Тук е преминал животът ѝ, който е белязан от изобразителното изкуство и балета.

Димитър Киров е оставил монументална живопис, много пластики, мозайки, много фрески в стария град. Съдбата отрежда балерината да пази жив спомена за своя съпруг, като организира изложби.

"Аз съм длъжна всичко, което той е оставил, защото той е оставил невероятно изкуство", посочва тя.

Русалия Кирова е педагог и хореограф и тя е основател на балетните класове в Музикалното училище в Пловдив. Споделя, че сестра на майка ѝ е Донка Паприкова, известна като българската Майка Тереза, жена с много пламенно сърце. Тя е дала името на талантливата балерина. Чичо на баща ѝ е Владимир Димитров-Майстора, също огън човек и с голям талант. Баща ѝ е лекар, а майка ѝ преподава латински и френски. 

"Летете, продължавайте, не спирайте. От време на време кацайте, за да си почивате и продължавайте да хвърчите“, казва в заключение балетния педагог.

Целия разговор можете да учете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Камелия Николова: Новите български пиеси са отворени към по-значими теми

Фондация "Академия "Аскеер" обяви номинациите за тазгодишните награди "Аскеер", които се присъждат на най-добритепостижения в театралното изкуство за изминалия творчески сезон. Една от най-младите категории е категорията "Съвременна българска драматургия" – в нея се състезават нови български пиеси, поставени за първи път на професионална сцена..

публикувано на 09.05.24 в 15:31

Какво се случва на 2-ро авеню?

"Семейство Едисън от 2-ро авеню" по текстовете на Нийл Саймън е първата премиера в изцяло обновеното пространство на Театър "Азарян". Спектакълът е на Плевенския драматично-куклен театър "Иван Радоев" в партньорство с Националния дворец на културата. Режисьор е Антон Угринов, сценографията е дело на Илияна Кънчева, композитор е Милен Кукошаров...

публикувано на 09.05.24 в 12:05

Game Changers: Саундтрак на градската действителност

Game Changers е иновативен аудио-визуален проект, който претендира да бъде повече от просто музикален албум. Създаден под ръководството на Данислава Делчева, основател на организацията "Рефлектор", албумът изследва градската среда чрез своите най-автентични звуци и визии. Компилацията включва десет композиции и десет съпътстващи видеа , които..

обновено на 09.05.24 в 11:05

Празник на детската литература и фантазия в Сливен

Вълшебство, фантазия, приказни герои и празничен дух завладяват всяка година град Сливен по време на Националния фестивал на детската книга (8-10 май) . В рамките на фестивала за 20-и пореден път се връчва и Националната награда "Константин Константинов"  за принос в детското книгоиздаване, създадена през 2004 година от Министерството на..

публикувано на 09.05.24 в 10:41

"Цялата небесна синева" – най-новото откритие на френската литература

Излезе на български език "Цялата небесна синева" на Мелиса да Коста, обявена за най-четения автор във Франция за 2023 година.  Романът е трогателен и разтърсващ, изпълнен с болка и надежда.  На 26-годишния Емил, поразен от ранен Алцхаймер, му остават две години живот. Емил решава да избяга от болницата и от съчувствието на семейството и приятелите..

публикувано на 09.05.24 в 10:40