Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 16 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Концептуални албуми
Разказ за абсурда на войната в "Tyranny" – албум на "Shadow Gallery" от 1998 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Калинка Згурова, Калинка Вълчева, Никола Костов, Петко Желязков, Бойка Присадова, Стоян Дечев, Елена Граматикова, Янка Рупкина, Олга Борисова, Василка Андонова и АНП на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в радомирското село Старо село. Разкази за миналото и настоящето на селото, за черквите и параклисите в района, за читалището, забележителностите, делниците и празниците на жителите.  

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
• Домашен любимец: екзотичен избор на животно: как се отглеждат тарантули?;
• История на изкуството за деца" – представяме живота и творчеството на испанския художник Ел Греко.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето – Избрано
водещ: Стойчо Стоев
"...сигурно са полудели?” – за хората и боговете говорим заедно с д-р Никола Марков, д-р Георги Вишев и д-р Георги Байрактарски. Акценти: най-честите психиатрични болести, отключващи агресия – БАР, неврози и шизофрения. Семейство, училище, общество – къде се формират чертите на характера и комплексите? Какво се случва? – опитът на германските и българските съдебни психиатри в борбата с насилието, масовите убийства и войната по пътищата...   

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути: ще се разходим до русенското село Сандрово, за да станем свидетели на възстановката на старовремска местна сватба. За първи път в региона ще бъде представен и ритуалът "Засевки".
• Семейни маршрути 2: оставаме в района и даже в центъра на самия град Русе, защото на 16 септември за втора поредна година русенци ще могат да се включат в шоколадовия празник - Фестивал на тортата Гараш.
• Семейна рецепта" – вкусната ни разходка продължава към с. Ветрен дол (Пазарджишко), което е едно от малкото населени места в България, в които виреят смокинови дръвчета. За това и там, вече за 10-и път, тази събота се организира Фестивал на смокинята.
• Няма как и да не обърнем внимание и на Столицата, която този уикенд празнува своя празник. По този повод, в календара на многобройните събития, тази неделя, за трети път се включва и "Есенния авто ретро салон и парад" – част и от събитията, посветени на пътната безопасност. Интервю с Искрен Миланов от "Българска петролна и газова асоциация."
• Вкусът на истината: традиции и съвременност във виното.
• От другата страна: с психолога и арт-терапевт Елица Великова говорим за видимото и невидимото в нас и за маските, които агресията слага. Поводът е интерактивното събитие на същата тема, което Елица води тази неделя, в рамките на софийския "КвАРТал фест". "Силата на хората" е тазгодишишното мото на КвАРТал Фестивал 2023. За това и ще анонсираме едно по-различно събитие - арттерапевтично изследване на границите на агресията - нашата собствена и върлуващата наоколо. Темата не е "празнична", но е важна. Ежедневна е, и затова търсим всеки повод да говорим за нея, да я разглеждаме и противодействаме.
• Моето семейство: едно повече от артистично семейство – пианистката и музикален редактор в нашата програма Зорница Цветанова и нейната половинка – актьорът Явор Ралинов.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Избрано от фонда на предаването: Гостува ни големият български пианист Иван Дреников (първа част).

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Лицата на Итало Калвино
Неотдавна на български език излезе сборникът с разкази и повести "Трудни любови" на италианския писател Итало Калвино. Разговор с редактора на сборника – преводачът и преподавател Иван Генов – за играта и иронията в текстовете от книгата, за феминизма на Калвино и дори за аржентинската "връзка" в живота и прозата му, но най-вече – за многото лица на писателя.

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана”

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Tim & Mollie O’Brian, Gillian Welch & David Rollings, Joey + Rory - три интересни кънтри дуета от 90-те, първото и второто десетилетие на нашия век.

от 15.00 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Любенов
РИМ-София в очакване на 17 септември – Ден на София
По повод 17 септември, празникът на София – денят, в който православната църква отдава почит на сестрите Вяра, Надежда, Любов и майка им София – в предаването гостува доц. д-р Венета Ханджийска, директор на Регионалния исторически музей в София. За изминалите 25 години от неговото разполагане в сградата на Централната минерална баня, как се развива музеят и как изпълнява своята мисия, като една от символичните институции за нашата столица? За това разговаряме с доц. Ханджийска, както и за проявите, с които музеят посреща празника на София.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Rock & Roll Forever: Любимата на всички ни група "Ахат" и вокалният титан Джо Лин Търнър (екс- "Рейнбоу" и "Дийп Пърпъл", бленда за Ингви Малмстийн) обединиха отново сили за съвместно турне, което обиколи най-големите градове на България, а следващата му спирка е в столичния клуб "Джой Стейшън" утре вечер.
- Какво да очакваме от шоуто, за бъдещите "творчески планове" на "Ахат" - 37 години след бомбеното начало на класиците, за последния състав на групата, за личната история на бандата и нейния фронтмен Звезди Керемидчиев с Джо Лин Търнър - в разговор с човека "който сам си избра тази съдба - вечната черна овца".
- А (като ахат) - първата буква на българския рок, "Ахат"-ът като бижу на родната музика от т.н. Перестройка, което продължава да грее и върху ревера на съвременната ни история.
- Виреят ли "цветя от края на 80-те" век по-късно? Стари муцуни в съвсем ново време. И промени ли се нещо от тогава... Около нас и за онези "младежи, решили да откъснат време за изкуство от трудовото си ежедневие на комсомолци и да организират въпросната ВИГ".
- Новият солов албум на Джо Лин Търнър "Belly Of The Beast".
- Меломански записи - музикална хералдика, и редкажи.
• Честит рожден ден на:
- "Kopaszkutya" ("Плешивото куче"). Знаменитата лента на унгарския режисьор Дьорд Сомяш, чиято премиера се състоя през 1981 година, и която даде име, радиоефирни образ и подобие на предаването, което звучи на вълните на програма "Христо Ботев" всяка събота от 16.00 ч. В главните роли: биткаджиите в бандата "Хобо Блус бенд", воглаве с колоритния фронтмен Ласло Фьолдеш  - емблематична фигура за съвременната унгарска музика и култура, сред трубадурите на бунта, които с музика и поезия помогнаха Източна Европа да взриви Желязната завеса и да стане гражданка не само на Стария континент, а на света като цяло. "Rock Аnd Roll Radio".
- Александър Розенбаум, поет, писател, текстописец, композитор, пианист, китарист, цигулар, певец и актьор, народен артист на Руската федерация, еманация на определението "бард", от една страна, а от друга - на модерната му проекция "сингър-сонграйтър". Песни и музикални стихосбирки от последните произведения на автора. Къс следобеден рецитал за цвят и удоволствие.
- Певицата, текстописец, продуцент и бизнес дама Таня Лаш, звезда на съвременния източногермански шлагер. Атрактивната берлинчанка дарява "100 процента любов" с последния си албум и поднася "Всички цветове на моя свят" чрез специално издание с ремикси на пробивните й сингли през последното десетилетие.   

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Гост в епизод 510: актьорът Момчил Карамитев.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Другото лице на вечерта" от Калин Николов

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Истории на ръба: Как се създава светилище? Мястото е Странджа, местността – Голямо Градище, само на няколко километра от Малко Търново, и тук сме свидетели как в реално време се създава култово място. Репортаж.
• Маршрути: Хумор, философски размисли и много слънце от Азия – разказ за обиколката на двойка пътешественици из Малайзия, Тайланд и Камбоджа. За способността да се губиш в света и за способността да се удивляваш.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Ивета Грънчарова
85 години от рождението на Татяна Троянос (1938-1993)

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35

Понеделник, 22 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 11 част Премиера 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Японският авангарден джаз от края на ХХ и началото на ХХI век – втора част. Панайотис Дамианидис – един грък на белгийската джаз сцена: интервю и записи от първите концерти концерти на..

публикувано на 21.07.24 в 08:30

Неделя, 21 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Д-р" от Бранислав Нушич от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Събота, 20 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световната музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера: Ayreon – Into the Electric Castle – A Space Opera. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 19.07.24 в 18:51

Петък, 19 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 10 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Цветелина Начева, Антония Барулова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 18.07.24 в 08:30