Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Марин Бодаков със софийските "Литературни маршрути"

Снимка: @LiteraryWalks

Фондация "Прочети София" ни повежда на литературен маршрут из спомените за Марин Бодаков. С поезия, която ще озвучи целия парк на Военна академия, с една възстановена пейка във формата на буквата "Ш", на която Бодаков е посветил стихотворение, и с много хора, които ще кажат блага дума за поета, журналист, литературовед и преподавател, започват есенните "Литературни маршрути" на фондацията.

Петият им сезон се открива в събота, 16 септември, с начален час 16:30 пред Народния театър. Именно оттам започва "Помня този човек" – обиколката из София, посветена на поезията, критическата, журналистическа, редакторска и преподавателска работа на Марин Бодаков.

"Започваме от Народния театър, в близост до редакцията на вестник "Култура", където Марин е бил дългогодишен редактор. Решихме през всички спирки, през които минаваме, да каним различни хора, които са работили с него и които са били близо до него в различните му роли – и като редактор, и като преподавател в Журналистическия факултет на СУ, и като критик. Те ще разкажат и лични спомени и истории за това какъв беше Марин като човек. И така, постепенно, започвайки в 16:30, ще се придвижим до парка на Военна академия, където ще покажем пейката "Ш" – тя беше специално свързана с Марин, той написа едно стихотворение за нея. Неговата поезия стоеше на всичките пейки от проекта ни "Скритите букви". И ще може там, във Военна академия, да поканим всички хора, които са с нас, да прочетат по едно стихотворение от Марин Бодаков. На тази пейка, която ще остане в парка – освен стиховете, които ще бъдат на табелите – ще сложим и звуковия файл. Хората ще могат да слушат постоянно неговата поезия и се надяваме да се превърне в едно място, където хората не просто ще си спомнят за него, а ще се събират, ще четат, ще продължават да общуват и така да се свързват един с друг, по начина, по който Марин работеше за цялото поле – литературно и културно", каза в "Артефир" Тодора Радева, директор на фондация "Прочети София".


През септември и октомври петото издание на софийските "Литературни маршрути" ще включват:

• обиколка на столицата през погледа на Димитър Воев, която ще започне от култовия Кравай и ще представи поета и музикант като един човек, "Завършен в бъдеще време";

• кратък поглед към голямата литература на нощта и нейните безпокойства в "Нощта на литературата" на 27 септември с маршрут, воден от писателя Тодор П. Тодоров;

разходка в Националния политехнически музей с поетесата Албена Тодорова, която ще поведе хората през една възможна територия между литературата и науката;

• и първия литературен маршрут, посветен на конкретен жанр – "Опит за есеистична разходка през няколко улици и времена" с градската лекция на Биляна Курташева, тъй като "есето е жанрът, който може би най-точно реагира на кризите, в които така или иначе живеем".

"Целта на нашата инициатива е наистина да показваме, че в града съществува – сега, докато вървим по улиците – друга реалност, тази на литературата, на културата, на духа, на историите и значимите личности, които по някакъв начин продължават да живеят около нас", добави още Тодора Радева.

Целия разговор с нея, както и подробности около петото издание на "Литературните маршрути", можете да чуете в звуковия файл.

Снимки - ФС на Литературните маршрути
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Ненов

Нова книга, посветена на ерудита Димитър Ненов

"Пианист, композитор, диригент, критик и архитект" – така сам се определя приживе класикът Димитър Ненов. Тази година се отбелязват 120-годишнина от неговото рождение и 70-годишнина от смъртта му.  На 26 февруари от 18:00 ч. в Централния дом на Съюза на архитектите в България ще се състои представяне на "Архивът на Димитър Ненов в Дрезден" – новата..

публикувано на 23.02.24 в 15:50

Авантюра с яйца, тренировка по хокей, приключение с трактор в програмата СФФ за деца

Смях и приключения очакват най-младите зрители на 28-ия София филм фест! Програмата "СФФ за деца" включва филми, обиколили света, които през март ще могат да бъдат видени на голям екран в София. За втора поредна година главен селекционер на детската рубрика на фестивала е режисьорът Андрей Хадживасилев. В последно време режисьорът е..

публикувано на 23.02.24 в 15:30

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица , за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и..

публикувано на 23.02.24 в 14:40

Започва поредицата "Представленията, които ни създадоха" в Yalta Art Room

"Представленията, които ни създадоха" – под това мото ще премине новата инициатива на независимото пространство за култура Yalta Art Room в София. Това ще бъде серия от осем дискусии, в които ще участват едни от най-значимите творци, свързани с театралното изкуство в България. Входът за всички срещи е безплатен. Зрителите, които не могат да присъстват в..

публикувано на 23.02.24 в 14:35

Брас Бендът на НМУ: Културен обмен и концерт в Ротердам

Тази НМУ "Любомир Пипков" чества 120-годишнина от своето основаване и 120-годишнината на патрона на училището – Любомир Пипков. По този повод на 24 май в зала "България" ще се състои юбилеен концерт, в рамките на Софийски музикални седмици. Планирана е богата юбилейна програма и издаване на Годишник на училището.  Повод за разговор в "Артефир" с..

публикувано на 23.02.24 в 14:27