Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 18 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 16 част

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
водещ: Людмил Фотев
Екзотични звуци на повече или по-малко познати майстори. Дафер Юсеф с последния му проект "Улиците с минаретата" в студио 104 на Радио Франс. Търсачите на световни звуци, диджеите и продуценти Jean du voyage и Никола Крус. Перкусионистът Мартин Дени. Следват М‘Бади Куяте, Балаке Сисоко, Аблайе Сисоко и Мамаду Диабате. След това звучи един сравнително рядко използван в джаза инструмент - арфата, с последния албум на Бранди Йънгър с реминисценции към пионерите в използването ѝ. Следва Лара Бейо с класиката на Чарли Хейдън "Our Spanish love song", заедно с Карлес Бенавент и  Хорхе Пардо. Финалът е концерт в  студио 104 в Радио Франс на Пол Лей.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен фолклор и уърлд от Скандинавието.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Панайот Стойчев, Русанка Комитова, Димитър Лукарски, Нели Андреева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Книгата: и мъдро и учено"

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Хипо приказка" от Магдалена Борисова

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: За трета поредна година стартира "Балонена фиеста" - Белоградчик от 21 до 24 септември, като се очаква над прочутите белоградчишки скали да се издигнат 15 балона от 6 държави – интервю с Евтим Стефанов, организатор на събитието.
• Темите на деня: Какви са очакванията от предстоящата на 18 септември среща на регионалните звена на Съюза на архитектите в България и Камарата на архитектите в България с професор Вили Лилков – кандидат за кмет на гр. София, и как може да  спомогне за създаване на нов модел на подобрено взaимодействие с професионалната общност, при осъществяване на ефективни, ползотворни и устойчиви политики в развитието на града – разговор с Петър Диков – председател на УС на САБ.
• Кои са най-разпознаваемите символи на града и с какво искаме да запомнят София чуждестранните ни гости? На този въпрос отговаря нова интерактивна инсталация, която ще посреща пристигащите на Терминал 2 на Летище София тематично след празника на града - 17 септември - повече за идеята и проекта разказва Яна Стоянова от SoSofia.  
• Звездата на "One direction" Луи Томлинсън пристига в България на 18 септември за концерт в зала "Арена София" – коментар.
• Фестивал за поп и рок музика с конкурсен характер събира меломани на 18 септември в София – за изпълнителите, критериите и журито говорим с Пейо Пеев, организатор на фестивала.
• Разговорът: Най-голямото събитие за иновации в роботиката и автономните технологии у нас Robotics Strategy Forum тази година е под надслов "България в дигиталната ера". Какво можем да видим по време на еднодневния форум от  българските компании в сферата на роботиката, автоматизацията, умното производство и промишлените технологии – разговор с Йонко Чуклев – зам. председател на PARA (Професионална асоциация по роботика и автоматизация)
• Подкаст: "Слънчевата енергия – тенденции, проблеми и бъдеще". Автор: Лилия Големинова
• Terra Култура
- Културни новини – обзор от изминалата седмица;
- С поглед към наследството: за "Старейшините на Свободен Бургас" с автора на книгата разговаря Ани Костова.
- Непознатите будители:
За трета поредна година в ефира на програма "Христо Ботев" и Terra Култура стартира излъчването на поредицата "Непознатите будители".
В дните до 1 ноември 2023 година представяме личности от културната и духовна история на България, неоткрити, забравени или с нови неразчетени послания, представени от първо лице в разказите на техни съвременници, съратници, близки и/или изследователи.
Епизод 2: "Дунавското хоро, Космосът и един музикант от Бога" – за срещите си с легендарния бай Дико Илиев и за спасението на и чрез музикалното му наследство разказва Хризантема Рашева.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
Нови продукции:
• "SuperBlue; The Iridescent Spree" на вокалиста и автор Кърт Елинг и китариста и продуцент Чарли Хънтър.
• "Cometa" на бразилската вокалистка и авторка Лусиана Суза и колегите ѝ от Trio Corrente.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Яна Пункина
• Започва фестивалът за документално кино "София Документал" - артистичния директор на събитието, продуцентът Мартичка Божилова представя акцентите в програмата.
• Поетът Пейчо Кънев за книгата си "Писма до Цветаева".
• "Тома Неверни. Роман за Караваджо" на норвежкия писател Атле Нес.
• Изложбата "Барбара Клем. Светлина и тъмнина. Фотографии от Германия" – кураторката от Софийска градска художествена галерия Жени Дечева за някои от най-емблематичните кадри от историята на ГДР и ФРГ.
• Поетът, преводач и археолог Калоян Праматаров с покана за литературна разходка, посветена на Димитър Воев.
• "Европейска граница: Изследване на лични географии в българо-турската гранична зона" - репортаж от представянето на Художествено-изследователски проект на Янис Шрьодер
• Преводачката Росица Цветанова за романа на Мортен Пепе "Същински ангели".

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Валерия Христова
Среща с талантливото клавирно дуо "Атмосфери".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Новата учебна година в специалните училища
След тържествения първи звънец какво предстои в специализираните училища – разговор с Жулиета Петкова – директор на  Специално училище за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов", гр. Варна и Севдалина Джонгарска – директор на Специалното училище за ученици с увреден слух "Проф. Дечо Денев" в София. Репортаж и интервюта на Катрин Димитрова и от откриването на учебната година в  Специалното училище за ученици с нарушено зрение "Луи Брайл" в София.
• "25 години борба" – разговор с Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия.
• Живот за разказване: "Живот като различни песни" – за своя живот ни разказва израсналият в дом за деца без родителски грижи поп певец Николай Захариев.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Николета Атанасова
Първите в следосвобожденска България – опитомяване на стихиите
Епизод 3: "Цветовете на огъня"
В "Цветовете на огъня" главен инспектор Стефан Стефанов, началник на сектор превантивна дейност в главна дирекция пожарна безопасност разказва за създаването на пожарното дело у нас. Как са изглеждали първите пожарни коли, униформите и защо са наричали пожарникарите по онова време "толумбаджии". Как се преодолява страха от огъня, който "е като живо същество, което се ражда, расте, храни се, диша…". Как звучи огънят? В разказа за огъня като стихия ще научите и за личността на Юри Захарчук, който "прави революция" в пожарното дело у нас, след Първата световна война.
Когато си представяхме как огънят като стихия разрушава и заличава образи на хора, домове, градове, решихме да потърсим мястото или пък начина, където огънят създава, дори изобразява ликове и светове. И там между заличаването и създаването пред погледа ни се появи фотографията от началото на миналия век – с "големите черни кутии, бавните процеси на изгаряне на съставки, когато светкавицата избухва в огън, за да освети и запечата образите върху стъклените плаки". За началото на фотографията в България, за първия фото журналист, за първата светкавица и специфичните процеси на "светлописа" ни разказва Цветан Томчев, преподавател по фотожурналистика е НБУ.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
В състояние ли е държавата да защити културните си ценности и ще отпадне ли Несебър от списъка на Юнеско за световно културно наследство? – разговор с  проф. арх. Тодор Кръстев - почетен член на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС), експерт на ЮНЕСКО и ИКОМОС за Световното наследство.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Галина Гавраилова с подробности за XIII Международен фолклорен фестивал "Море от ритми".
• Калинка Вълчева с покана за XI конкурс за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен "Калинка Вълчева".
• Ивайла Иванова разказва за I Национален фолклорен фестивал "На север от Балкана".
• От Каталина Петрова научаваме за IX Национален фолклорен фестивал "С хоро и песен във Водица всяка есен".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Калина Томова
Избрано от фестивала БиБиСи Промс: оркестър "Филхармония" с диригент Санту-Матиас Рували. Солист: Дженифър Ко (цигулка). В програмата: Пьотр Илич Чайковски – фрагменти из балета "Лебедово езеро", Миси Мацоли - Концерт за цигулка "Шествие", Сергей Прокофиев - фрагменти из балета "Ромео и Жулиета".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Изложбата "Дом мечта", в която участват близо 40 артисти. Домът мечта представя процес, който води до пространство, в което границите между изкуство и дизайн се преплитат, за да създадат свят на необичайни, дори абсурдни комбинации и изразни възможности. В предаването ще разберем и за тазгодишното издание на фестивала за документално кино, с фокус върху човешките права, София ДокуМентал.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации – Избрано
водещ: Сибила Лилова
Гари Бъртън започва музикалното си образование с пиано и композиция. Вибрафонът идва по-късно в живота му, като студент в Бъркли колидж. Там, по онова време няма като специалност такъв инструмент и музикантът се самообучава.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 9 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ  "Ние, убийците" от Гудмундур Камбан от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 08.06.24 в 08:15

Събота, 8 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Гостуват ни група SEVI, с които говорим за очертаващото се като много ангажирано лято, с редица участия в западноевропейски фестивали и национално турне, както и за промените в състава на групата и най-новото им видео към песента World..

публикувано на 07.06.24 в 17:24

Петък, 7 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Валери Леков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 06.06.24 в 08:35

Четвъртък, 6 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 14 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Бродещият между Ню Йорк и Франция Джаки Терасон с последния си "бикултуре" проект, Moving On - американски..

публикувано на 05.06.24 в 08:15

Сряда, 5 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 13 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Пословични изрази, станали част от музикалните класики и обратното - заглавия, превърнали се в поговорки. В случая..

публикувано на 04.06.24 в 15:56