Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нова изложба на Александър Лазарков за социализма и неговите влияния днес

Александър Лазарков представя новата си самостоятелна изложба "Follow the line, obbey the time" в Националния студентски дом. Проектът му е визуална метафора-констатация за периода на социализма и неговите влияния. Работите на Александър Лазарков са изградени върху парадоксално съжителство, като с тях той казва:

"Живеем в странна хибридност на огромен потенциал, примесен с поведенчески недъзи, искаме да полетим, но сме приковани в отчаян опит да се оттласнем от нещо, проникнало в културното ДНК по-дълбоко от способността ни за моментално съзнаване."

Обектите в изложбата са 3D принтирани, други са създадени чрез обединяване на най-различни материали. Предметите от соца са осъвместени с новосъздадени обекти и елементи, без никаква "наследствена" или "родова" връзка помежду им:

"За самите работи – инсталации съм използвал паркет, килими, полилеи, розетки, комбинирал съм с ги с различни медии, лед осветление, дори лазерни лъчи."

Проектът има метафорично послание. Реализацията на проекта препраща и към работи на Сашо Стоицов и Правдолюб Иванов, които използват съответно паркета и характерността на килима при формирането на техните концептуални послания. Експозицията поставя въпроса и за пропастта между поколенията и неспособността между хората на различна възраст да чуват гласа на другия в различни ситуации:

"Част от метафоричното послание е препратка към периода, затова че всичко е трябвало да е съобразено с норми, от които никой е нямал право да се отклонява. Самият период е станал част от нашето минало. Подчинявайки се на времето, трябва да оценим неговите исторически стойности и да ги подобряваме в нас самите. Ние не успяваме да преживеем миналото си и това ни пречи да продължим напред. Това основно ме вдъхнови. Остава въпросът – какво ли има да каже това ново поколение по темите, за които никой не ги пита?" – споделя още Александър.

До 29-и септември ще бъде представена изложбата на Александър Лазарков – "Follow the line, obbey the time" в Национален студентски дом. Закриването ще бъде между 18.00 и 21.00 с отворена дискусия с твореца.

Повече чуйте в разговора с Александър Лазарков.

Снимка - ФС на Александър Лазарков
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорът Антон Угринов за "Последният страстен любовник"

В Сатиричния театър "Алеко Константинов" на 10 декември 2023 г. от 19.30 часа е премиерата на "Последният страстен любовник" от Нийл Саймъ н. Постановката е на Антон Угринов, сценографията на Свила Величкова, а музиката на Калин Николов. Опитвали ли сте да изневерите? На пръв поглед една несложна задача, която си поставя Барни Кешмън. В свят..

публикувано на 09.12.23 в 09:15

Китайските приказки и техните магични послания

Книгата "Китайски приказки" разкрива традициите за предаване на древните истории на Китай. Красивото издание ни въвежда в един необятен магичен свят – любопитен, както за децата, така и за най-възрастните. Великолепните илюстрации на талантливия художник Борис Стоилов са уловили мъдростта на древните текстове и спомагат пред читателите да оживее..

публикувано на 09.12.23 в 08:50

За Иван Черкелов и от Иван Черкелов

Идеята да бъдат събрани разговори, рецензии портрети, спомени за Иван Черкелов в книга е на Боян Папазов, който пише за него: "Беше роден за проповедник. Не ламтеше за титли и постове, презираше ги. Търсеше сан."  Едно от многото парчета в своеобразния портрет на Иван Черкелов, който се получава от тази книга, събрана от Геновева Димитрова.  "Филмите..

публикувано на 09.12.23 в 08:30

Премиера на стихове и фотографии на Малина Томова и Уша Цонкова

Книгата на Малина Томова "Слабите места на поезията"/ Уша Цонкова "Обратната страна на фотографията" беше представена на 50-ия Панаир на книгата с участието на Уша Цонкова, Мария Ландова и Едвин Сугарев. Този отдавна замислен проект със стихотворения и фотографии на двете авторки се осъществява много години по-късно благодарение на приятелска група...

публикувано на 08.12.23 в 13:15
Румен Гашаров

Румен Гашаров показва вълнуваща изложба с рисунки

Галерия "Стубел" представя изложба на художника Румен Гашаров, която носи краткото заглавие "Рисунки". И тук е голямата изненада – това са 56 произведения на именития ни художник, създадени през 60-те и 70-те години на ХХ в. с респектиращо разнообразие от изразни средства, сюжети, образи и живописни маниери. Това са рисунки, създадени като с един..

публикувано на 08.12.23 в 09:20