Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България отбелязва 115 години независимост

Снимка: Живко Иванов

Днес се навършват 115 години от обявяването на независимостта на България. По традиция център на тържествата е Велико Търново, където на 22 септември 1908 година е обявен край на васалитета на България от Османската империя. Княз Фердинанд провъзгласява Независимостта с манифест, прочетен в църквата "Свети 40 мъченици" и след това в крепостта Царевец.

Празникът започна с отслужването на литургия от великотърновския митрополит Григорий в Иван-Асеновия храм "Св. 40 мъченици", където беше донесена частица от мощите на Св. Иван Рилски.

Сутринта в честванията в старопрестолния град ще се включат вицепрезидентът Илияна Йотова и заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова.

Чуйте репортажа в звуковия файл. 

От какво сме зависими - чуйте от анкетата в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петото издание на "Селска бизнес академия" се проведе в Кърпачево

"Селска бизнес академия" е формат на сдружение "Деветашко плато" за обучение на предприемачи и представители на неправителствения сектор, на местни общности и власти. В организацията членуват над 140 души, които са обединени около идеята за развитието на девет села в района на общините Летница, Ловеч и Севлиево. Най-мащабната и позната инициатива,..

публикувано на 30.11.23 в 13:10
Д-р Иван Чакъров

Д-р Иван Чакъров от детската онкология в ИСУЛ: Отдъхвам си, когато направя и последния скенер

В рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" събеседник е д-р Иван Чакъров. С негова помощ надникваме в Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ. Клиниката, за която съвсем наскоро стана дума в медиите, защото и оттам изплуваха проблеми, но освен тях зад стените на болницата има и много професионализъм и..

обновено на 30.11.23 в 12:28
Снимката е илюстративна

Изграждането на Национална детска болница няма да реши проблемите на педиатричната грижа

Какви са усилията на държавата по отношение на болничната педиатрична грижа у нас? Има сериозни дефицити на детски специалисти и те са разпръснати по различни клиники и лечебни заведения, как те могат да бъдат събрани в мултидисциплинарен екип, който да работи компетентно, бързо и когато се налага – животоспасяващо? "Детското здравеопазване..

публикувано на 30.11.23 в 12:10
Снимката е илюстративна

Грипът ще достигне епидемични нива в края на януари

Краят на ноември е, а все още рядко се засича грип. През годините не е имало такова закъснение на грипния сезон. "Ние изследваме само ограничен брой серуми от хора, които показват подобна симптоматика от цялата страна",  казва доц. д-р Ангел Кунчев , главен държавен здравен инспектор. Факт е, че може да се приеме, че грипът чука на..

публикувано на 29.11.23 в 12:30