Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Откриват първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение на кадри за спешна медицинска помощ

Шестата въздушна обиколка на България отваря вратите на летище HEMS

Снимка: Нина Цанева, БНР

На 22 септември 2023 г., точно в деня на този специален празник, започва Шестата национална въздушна обиколка на България. Това събитие е организирано от Фондацията "Български Военновъздушни сили", съвместно с Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България (АОПА) и Асоциацията на свръхлеката авиация в България (АСАБ). Мотото на обиколката тази година е "Да запазим летищата на България".

Събитието се провежда под патронажа на командването на българските Военновъздушни сили и командира на ВВС, Военновъздушното училище "Георги Бенковски". Организацията също се осъществява със съдействието на Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) и Land BG – платформата за летателните площадки в България.

Събитието ще се проведе от 22 до 24 септември и започва с церемония пред Военновъздушното училище "Георги Бенковски". В рамките на обиколката, мотивационни полети с ученици ще бъдат изпълнени. Днес също така ще бъде сложен стартът на училището и официално ще бъде открита сертифицираната площадка за хеликоптери към системата HEMS (за въздушно спасяване).


Най-важната новина е, че днес ще бъде открито първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение на кадри за спешна медицинска помощ по въздуха – HEMS. Тази инициатива се реализира във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия и ще бъде открита от министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Денят на отворените врати започва в 10:30 часа пред Техническата база за ремонт в района на ВВВУ "Георги Бенковски". Церемонията включва откриване на първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение на курсанти за нуждите на ВВС, ВМС, МВР и оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха – HEMS.

За поредна година летище Долна Митрополия ще бъде мястото, от което ще стартират самолети от леката авиация, участващи в Шестата национална въздушна обиколка на България. Очаква се над десет самолета да се включат в тази вълнуваща обиколка на страната.

Чуйте коментара в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Самюел Джонсън

Патриотизмът – граници на понятието

Английският писател и публицист Самюъл Джонсън преди близо три века изрича: "Патриотизмът е последното убежище на негодника", и тази крилата фраза е взета на въоръжение по-късно от Лев Толстой, а се цитира до днес постоянно от мнозина. Какво имат предвид двамата класици? Каква е разликата между любовта към Отечеството и войнстващата националистическа..

публикувано на 04.12.23 в 12:25

Ремонтът на обсерваторията в Борисовата градина продължава с нова бригада

Най-старата астрономическа обсерватория в България, разположена в Борисовата градина и принадлежаща на СУ "Св. Климент Охридски", се намира в по-лошо състояние, отколкото преди започването на дългоочаквания ремонт. Според отчети от екипа на катедра "Астрономия" при Физическия факултет на университета, сградите на обсерваторията са силно..

обновено на 04.12.23 в 12:17
Добрич

"Лаборатория: Млад предприемач": Какви идеи за икономиката на Добрич имат младите?

В град Добрич, благодарение на новосформираната младежка инициатива "CultureHUB", Световната седмица на предприемачеството беше отбелязана със специално събитие за гимназисти, наречено "Лаборатория: Млад предприемач". Този нестандартен формат на конкурс за предприемачески идеи, наречен "Incubator", предостави възможност на младите участници..

обновено на 04.12.23 в 11:24

Във Велико Търново създават първия сайт у нас с регистър на паметниците на културата

Община Велико Търново представи новата инициатива за включване на паметниците на културата в електронен регистър, който ще предостави подробна информация за всеки обект. Този иновативен проект има за цел да осигури масов достъп до богатото културно наследство на региона и да популяризира малко известните обекти, които до този момент не са ставали..

обновено на 04.12.23 в 11:03

Министерството на туризма прави роуд шоу във Великобритания

Министерството на туризма на Република България ще представи българския туризъм на специално организирано роуд шоу във Великобритания. Събитието, което се провежда в периода от 4-и до 7-ми декември 2023 година, има за цел да представи многообразието и възможностите на българските туристически дестинации на британската публика и туристическия..

обновено на 04.12.23 в 10:40