Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

September FUN’k Festival с първо издание в България

И като заваляха музикални събития, та цяло лято. Да, то си отива, но ние не бива да се събуждаме в есенна София с ужасното усещане за изгубен рай, защо след този бурен фестивален живот September FUN'k Festival е готов да закрие сезона повече от зашеметяващо. За първи път в България почитателите на качествената музика ще усетят какво е да слушаш фънк, диско, дъб, денс електро и още множество свързани стилове… И всичко това на живо, на 4 мащабни сцени в 3 дни.

Събитието ще разтърси "Чистилището" – ново мултифункционално пространство в София на улица "Индустриална" 7 на 29 и 30 септември, а десертът ще е на 1 октомври в Деня на музиката.

Сред участниците в многоликия афиш са великолепните Tri –O- Five, Прея, Phuture Shock, Миленита, Bobo & The Gang, Елена Сиракова, Trombobby x С-МО, Fingertone & Malik, "Фънкалишъс".

Повече или по-малко всички тези артисти са обменяли стилови флуиди и са споени в общност, при това – не от вчера. Резидент на основната сцена е така популярният DJ Rawland, един от най-ярките представители на столичния клубен живот, който обаче е не само човекът зад пулта, но и сам композира собствени парчета, известен с безкомпромисните си фънк и хип-хоп сетове. Той е подгрявал е за Guru (Gangstarr), Delinquent Habits, Funkdoobiest, Alkaholiks, Remi Kabaka от Горилаз и т.н. Нон стоп парти, забавления и музика.

Тя няма да спира нито за миг в рамките на September FUN'k Festival. Или така поне уверяват организаторите. Вече имаме връзка с Иван Вълков – негова е многожанровата концепция на събитието, той е главен идеен двигател, масло и мотор на September FUN'k Festival. Иван пусна на вода превърналия се в култов фестивал "Спирит Ъф Бургас" и беше дългогодишен негов организатор. Свързваме името му с DS Мюзик - "Дилема", едно от първите частни студиа в София, дръзнало да се опълчи срещу монополизма на "Балкантон", издател на "Нова генерация" – албумите "Отвъд смъртта" и "Бергология", албум на страничния проект на Димитър Воев от "Нова генерация", той беше в основата на международния фестивал за електроакустична музика.

Изкушаващ е и друг фестивален елемент, който според мен със сигурност ще превърне September FUN'k Festival от очаквано в любимо събитие. На място посетителите, които желаят, ще имат възможност да получат професионален грим и прическа или да наемат костюм, което визуално и тотално ще ги потопи в атмосферата на фънка, джаза и диското от най-добрите им години. Което ще рече, че те покриват цели 3 декади. Предстои едно многоцветно събитие в буквалния смисъл на прилагателното. Защо да не се озовете в неговия епицентър с цялата компания, забравете, че двама са компания, а трима – тълпа.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
147 години от Шипченската епопея

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята...

публикувано на 24.08.24 в 12:40

Жива картина на епичните Шипченски боеве

Доколко историята днес определя поведението ни? Познаваме ли я? Дали наистина всичко това, което наричаме Шипченска епопея, показва нещо грандиозно, нещо извънредно? Дали наистина, 147 години по-късно, е в ежедневието ни, дали го носим в сърцата си, дали го предаваме на децата си?  Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с..

публикувано на 24.08.24 в 12:07

Исторически музей - Дряново – бъдеще в миналото

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Д-р Иван Христов , директор на Исторически музей - Дряново – разказва в "Семейно радио" за музейното дело, паметта и смисъла от..

публикувано на 24.08.24 в 11:30

Боженци: Легендата за болярката Божана и как селото става културен резерват

През тази година се навършват 60 години от създаването на Архитектурно-историческия резерват "Боженци". Според легендата, селото е основано от болярката Божана, която през 1393 г., бягайки от превземането на Велико Търново, се укрива със семейството си в планината и стига до малка рекичка. Тя се установява по северните склонове на Стара планина и полага..

публикувано на 23.08.24 в 11:09
Илюстративна снимка

Инициативен комитет възражда емблематичния ансамбъл "Габрово"

В мобилното студио на предаването "Нашият ден" от град Габрово гостува 27-годишният хореограф и режисьор Иван Любомиров, който изпълнява и длъжността заместник-областен управител на Габрово. Той е също така член на инициативния комитет за възстановяването на ансамбъл „Габрово“. В интервюто той сподели важни аспекти около историята и бъдещето на..

публикувано на 23.08.24 в 10:15