Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 27 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 23 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от различни райони на Швейцария.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Славчо Александров, Цонка Димитрова, Димитър Арнаудов, Румяна Филкова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Китът" от Ръдиард Киплинг

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Грозният принц Куша", по индийска приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Божидар Александров, Александър Райчев
• Епизоди от живота: Какво си намерих в "Гугъл" – анкета на рождения ден на търсачката.
• Темите на деня: на наскоро назначения заместник-кмет по културата на община Варна. Кандидатурата на морската столица за Европейска столица на културата през 2032 г. Разговор с Ралица Герасимова.
• Темата на деня: На Световния ден на туризма – Какви последствия може да има свръхексплоатацията на туристическите забележителности и как може да се постигне устойчив туризъм?
Разговор с Димитър Попов, член на УС на Българската асоциация за алтернативен туризъм.
• Разговорът: На разходка по света и у нас. Как един математик избра пътешествията като начин на живот? Разговор с пътешественичката Елена Иванова.
• Времето на редактора: Размисли на Светла Тодорова за различните измерения на понятието "туризъм".
• Lege Artis
- Дни след Световния ден на фармацевта – интервю с Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.
- След Световния ден на белия дроб – профилактика, заболявания и лечение – интервю с д-р Цветомила Дудевска, пулмолог, управител на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести (СБАЛББ) в Троян.
- Покана за изложбата "Лицата на женското сърце".  

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• След динамично лято, изпълнено с концертни и фестивални преживявания, триото Innerglow се завръща за самостоятелен концерт в София, при това в Първо студио на БНР;
• DIA представя новата си песен "Самовила" – отново в традиционния за певицата стил, смесващ български фолклор с авторска музика;
• Деси Андонова – автор на музика, певица, DJ, продуцент – представя новия сезон сетивни музикални концерти на тъмно;
• Даниела Белчева ни води "На север от изтока" с авторски концерт, събрал нейни песни;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Яна Пункина
• "Кино лента" – спектакъл на младата режисьорка Мария Страшилова.
• Кой взе наградите на 17-ото издание на конкурса за ученическо литературно творчество "Бодлите на таралежите" – репортаж.
• Ново независимо пространство за изкуство в Пловдив отваря врати – "Галерията при ателиетата" обединява творците, населили някогашната сграда на Окръжна болница в града.
• "Театър 24" – театрален маратон в Габрово. Разговор с Петко Койчев, директор на ДТ "Рачо Стоянов", Габрово.
• Покана за "Европейската нощ на литературата" - разговор с организаторите.
• "Рефлексия на образа" – самостоятелна изложба на Станислав Божанков.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водеща: Цветелина Начева
В памет на Рената Ското.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Бунтът на масите: Войнишкото въстание
105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни сражения български войници тръгват на поход към София, за да попитат управляващите защо за пореден път обикновените хора теглят заради грешките на висшестоящите кръгове. А тези кръгове са уплашени не на шега и изпращат Александър Стамболийски и Райко Даскалов – дотогава в затвора, осъдени за антивоенни позиции, да усмирят разбунтувалите се маси. Те правят обратното – застават начело, обявяват Радомирската република и поемат към столицата. Край Владая обаче ги пресрещат юнкерите от Военното училище с командващ ген. Александър Протогеров и разположените около града германски войски и с картечници и артилерия смазват бунта. Въстаниците се разбягват, за известно време Стамболийски и Даскалов са в нелегалност. Това са събитията накратко, а за причините и последствията, които са ги предизвикали и които в бъдеще предизвикват, разговаряме с историците проф. Бисер Георгиев от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" и гл. ас. д-р Светослав Живков от Софийския университет "Свети Климент Охридски".

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Оля Стоянова
Поредица: София и историята на софийските трамваи – 4 епизод
В четвъртия епизод от поредицата "София и историята на софийските трамваи" ще се разходим по улиците на града през 60-те и 80-те години, ще видим какви модели трамваи са се движели тогава. Ще разберем защо в нито един друг град у нас няма трамваи и ще научим кои са любимите модели на колекционерите.
В това пътуване ще разчитаме на хора, които откриват романтиката в машините – на Станислав Колев, журналист и автор на документалната книга "София: От първия трамвай до последната спирка на метрото".  Но също и на Дариан Георгиев, който изработва модели на софийските трамваи и на  инж. Николай Николов, началник на трамвайно депо "Красна поляна".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Милена Лекова
"Финисаж в ефира" – директно предаване от Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в град Кюстендил. Закриване на изложбата на акад. Крум Дамянов – "Скулптура и процес". В предаването – скулпторът Крум Дамянов и гости на събитието.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Срещаме ви със забележителни дами, изявяващи се във фолклорния жанр и уърлд мюзик – талантливи певици, вокални групи и виртуозни инструменталистки от Стария континент, чиито концертни записи са включени в специална компилация, озаглавена "Жените на Еврорадио".
Днес ви предлагаме студийни записи на изтъкнатата латвийска фолк и уърлд певица Аснате Ранцане с няколко интересни формации - фамилната група "Лата Донга", етносъставът "Таутумейтас" (с попадения в европейските етнокласации)  и гайдарите "Аули" с басиста и аранжор Станислав Юдинс. Всички те са се изявявали по различно време с Аснате – между 2015 и 2022, а поводът за обединяването им е отбелязването на тазгодишния 8-ми март от "Еврорадио". В програмата – автентичен фолклор и качествени обработки на народни песни и мелодии от различни райони на Латвия, дело на Станислав Юдинс.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Видео игри: интервю с композитора Георги Стрезов за музиката към играта "Jagged Alliance" 3.
• Композитор на месеца: представяме творби от Тору Такемицу.
• Филмова музика: най-известните композиции от Дани Елфман.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
• Новият сезон на ъндърграунда в Пловдив: Пост-култура. За предстоящия концерт на инди / дрийм-поп триото на Сара Ренар от Загреб – интервю и документални записи.
• Волкан Джанер и Дорук Йозтюркджан пред "Аларма" – интервю с членовете на легендарното даркуейв дуо She Past Away, което гостува в София тази седмица по покана на платформата Der Circle.
• Социална стълбица: разговор с Клара и Стефано от италианския колектив "Балкански маршрути" относно дейността на колектива в Харманли и района около българо-турската граница в солидарност с мигрантите.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
"Джаз плюс" запознава с португалския фадо-джаз композитор и китарист Хулио Ресенде в навечерието на излизането на албума му за независимото немско издателство АСТ, от който слушаме "Fado Poinciana for Ahmad Jamal".
Премиерно звучи и излезлият преди пет дни пореден албум на наскоро гостувалия ни кубински пианист Роберто Фонсека, в който на моменти имаме чувство, че присъстваме на възкресението на "Буена Виста Сосиал Клуб", чийто непубликуван доскоро откъс от концерта им в Карнеги Хол ще слушаме в следващия "Джаз плюс Дуенде".
Финалът е с още един Роберто, също композитор, но бразилски, чийто последен албум в трио свободно може да се преведе и "Морето, това сме ние".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 24 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 16 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни – Шърли Хорн: от..

публикувано на 23.09.24 в 08:35

Понеделник, 23 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 15 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев 23 септември ни връща към началото на годината, когато предаването отдели доста време на т.н. "трето течение" в джаза. Точно след приключването на серията ни, излязоха..

публикувано на 22.09.24 в 08:25

Неделя, 22 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Михал Мишкоед" от Сава Доброплодни от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Редактор: Весел Цанков Избрано от "Голямата къща на смешните хора" – спектакъл с публика в Хасково и концерт "Златният кос". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 21.09.24 в 08:30

Събота, 21 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 20.09.24 в 15:52

Петък, 20 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 14 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.09.24 в 08:25