Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Златна роза" 2023

За първи път "Уроците на Блага" се срещна с българската си публика

Големият победител на 57-ия филмов фестивал в Карлови Вари напълни цялата зала на прожекцията си във Варна

Снимка: Таня Димова

Филмът, който всички очакваха – "Уроците на Блага", се срещна за първи път с българската си публика на 41-вата "Златна роза". Носителят на три награди от тазгодишния фестивал в Карлови Вари – за най-добър филм, за най-добра женска роля в лицето на Ели Скорчева, която се завърна на екрана след 30-годишно отсъствие от българското кино, и наградата на екуменическото жури – напълни залата във Фестивалния и конгресен център във Варна, имаше хора дори и по балкони. Екипът приветства зрителите преди прожекцията, а появата на Ели Скорчева на сцената беше един от най-трогателните моменти в рамките на фестивала.


Когато този завладяващ, горчив и въздействащ социален трилър, както го определи кинокритикът Гай Лодж от "Варайъти", започна – цялата зала гледаше и следеше историята, която създаде невероятно напрежение и едновременно с това провокира тъга и съпричастност. А и възхита преди всичко от Блага. Блага, която дава и получава уроци в този филм.

Той е разказ за 70-годишната вдовица, вече пенсионирана учителка, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания, като ги хвърля през прозореца. Осъзнавайки, че няма как да си върне парите, които събира за надгробна плоча на починалия си мъж, тя приема примамливо, но и подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена бавно започва да погазва всичките си принципи. Сама тръгва да търси справедливост и докато се губи в моралните си ценности, става част от същата схема, на която се е превърнала и в жертва.

Големият победител в тазгодишното 57-о издание на Международния филмов фестивал Карлови Вари е и новото предложение за "Оскар" през 2024 година. Комисията го избира единодушно.

Този плътен, наситен с автентичност и енергия филм, който стъпва на много здрава драматургия, вече може да се похвали с доста територии, на които ще се представи в кината. В Холандия, където се радва и на сериозна публика, дори върви с думите – научете български с Блага.

Разбира се, съществена е развръзката в него, която е откровено провокативна и ще раздели зрителите с въпроса "А вие какво бихте направили?", както казва и Лодж.

С този филм Стефан Командарев ни припомня киното на моралното безпокойство. Той следва изконното правило да разказва понятно на зрителите важните за тях теми – в случая животът на хората от третата възраст и срамът, който те изпитват от загубата на достойнство си.

Героинята на Ели Скорчева не представлява конкретен образ, тя е съвкупност от всички тези измамени хора. Актрисата е безкомпромисна в ролята си. Самата тя казва, че участието ѝ в този филм е било предложение, което си е заслужавало. Дори за миг не е изпитала притеснение да заиграе отново пред камерата, а само неистово удоволствие от процеса на заснемане.

В "Уроците на Блага" се открива и препратка към Кшищоф Кешловски, а финалът на филма работи изключително много за целта му – зрителят да излезе от прожекцията и да не спира да разсъждава над видяното.


"Голяма радост е да видиш цялата зала пълна, включително пуснаха и балкона – и балконът се напълни. Така че сме изключително доволни от реакциите на хората, от реакциите по време на прожекцията и след края на прожекцията. Да ни е на добър час по най-важните екрани за нас - българските", каза в "Какво се случва" Стефан Командарев.

В интервюто той говори още за:
• начина, по който се създава напрежение на екрана – с добра драматургия, върху която се работи с години;
• схемите на измамниците и факта, че възрастните хора – интелигентни, начетени и морални – падат в капаните им, защото изпитват голямо доверие към институциите;
• подготовката и разговорите с жертви на измами, полицаи и един конкретен тартор в тази област;
• загубата на достойнство и мисълта, която най-силно тревожи възрастните – да не бъдат в тежест на семействата си;
• филмите, които могат да пожънат успех както на фестивали, така и на редовни прожекции в кината;
• пътя към "Оскар"-а и голямата инвестиция, която трябва да бъде направена, за да може "Уроците на Блага" да попадне в полезрението на членовете на Американската филмова академия и те да оценят филма положително.

Всичко това и още чуйте в звуковия файл.

Снимки: Таня Димова,  Светослав Стоянов

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поезията на 90-те вече е достъпна във видеовариант

"Поезия и памет на 90-те години" е уебсайт, който цели да популяризира българската поезия от края на XX век в съвременна аудиовизуална форма. Сайтът представя галерия кратки филми видеопоезия по стихове на български автори, серия от интервюта със съвременници на периода. На всеки от включените автори е посветена отделна страница,..

публикувано на 10.12.23 в 16:15

Иван Милев и литературата

Музей "Ахинора" в Казанлък показва литературното наследство на художника Иван Милев в серия изложби, като първата вече е факт. Нарича се "Писма от степта" по един от ръкописите – така е озаглавен от автора, който изложбата представя.  Създаден е между 6 и 8 октомври 1917 година. От същия период във фонда на Художествената галерия в Казанлък се..

публикувано на 10.12.23 в 08:38

IX Международно триенале на графиката в София

Изложбени зали на галерията на СБХ – "Шипка" 6 представят внушителна панорама на съвременното световно и българско графично изкуство до 31 януари 2024 година. Поводът е деветото Международно триенале на графиката в София и неговата богата съпътстваща програма, включваща гостуващи изложби, лекции и демонстрации. Триеналето има близо 30-годишна..

публикувано на 10.12.23 в 08:30
младата художничка Мая Манолова

Мая Манолова – един млад творец на пълен работен ден

Мая Манолова е талантлива млада художничка, дъщеря на големия художник Димитър Манолов. Мая винаги е търсила свободата в изкуството.  И за да може да твори извън всякакви рамки и ограничения, в продължение на години ползва езиците, които владее, за да работи в корпоративната матрица, което отнема огромна част от времето ѝ.  Но с подкрепата на съпруга..

публикувано на 09.12.23 в 10:15

Режисьорът Антон Угринов за "Последният страстен любовник"

В Сатиричния театър "Алеко Константинов" на 10 декември 2023 г. от 19.30 часа е премиерата на "Последният страстен любовник" от Нийл Саймъ н. Постановката е на Антон Угринов, сценографията на Свила Величкова, а музиката на Калин Николов. Опитвали ли сте да изневерите? На пръв поглед една несложна задача, която си поставя Барни Кешмън. В свят..

публикувано на 09.12.23 в 09:15