Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спомените на един гайджин от Япония

Проф. Сергей Герджиков за нравите и светогледа в Страната на изгряващото слънце.


Проф. Сергей Герджиков има близо 150 забележителни трудове по философия, но в "Покана за пътуване" разговаряме с него като автор на две книги за Страната на изгряващото слънце – "Японски дневник" и "Японски загадки", резултат от двете му посещения там.

Той далновидно е отказал да стане монах в будистки манастир, защото силно му напомнял за казармата. Когато се опитвате да говорите японски, ако ви кажат Нихонго джозо, значи се справяте добре. Това научаваме от професора-философ.

Колкото и дълго да пребивава един гайджин – леко ироничното наименование за европеец в Япония, винаги някой изненадващ местен обичай може да го издебне зад ъгъла. Особено щом е свързан с гейши.

За любопитни подробности, чуйте звуковия файл:


Снимки: личен архив на проф. Сергей Герджиков

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Динозаврите отблизо

Властелините на Земята отпреди 65 милиона години са героите в изложбата научна илюстрация на Владимир Николов. "Динозаврите отблизо" включва отпечатъци на подбрана извадка от оригинални картини, създавани в десетгодишен период. Картините са фокусирани или върху детайлния портрет на определено животно, или разкриват сцени от живота на динозаврите и..

публикувано на 11.12.23 в 08:15

България застава на квантовата карта на света

Доскоро за квантовите технологии се говореше по-скоро хипотетично и като на нещо от бъдещето, но квантовата революция е на прага ни и имаме шанс да не сме в догонваща позиция. Център за квантови технологии ще бъде изграден към Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", неговата амбиция е да създава научна продукция не само в рамките на..

публикувано на 10.12.23 в 12:25

С Мисис България 2019 до Ванкувър, Чили и Панама

В "Покана за пътуване" гостува Марина Цветанова, модел, бизнесдама, носителка на титлата Мисис България 2019. Завършила е журналистика със специалност телевизия. Запален пътешественик е и освен желанието да види нови страни, участието ѝ в кастинги за модни събития я разхожда по света. Тя неотдавна се завърна от Канада, но "нейната" част от света е..

публикувано на 10.12.23 в 11:10

Дяволът в европейската култура: епизод 3 – Срещата с дявола

"Само молитви и пост в пустинята могат да изкоренят духа на злото от човешкото сърце", пише Маргарет Дженингс за ранните християнски отшелници. За съжаление, добавя тя, по стара библейска, старозаветна традиция злите духове обичат да се скитат именно в пустинята. Третият епизод от демоничното издание на Радиоенциклопедията, посветено на дявола в..

публикувано на 08.12.23 в 16:30
Анна Мария и Георги Еленков

За децата в конфликт със закона

За повечето хора те априори са осъдени престъпници. Без значение дали става дума за противообществени прояви или за извършени престъпления. За някои медии пък те просто са част от "пикантните теми", за които има готови етикети и стандарти за отразяване, без значение как това "отразяване" влияе на "малкия престъпник". За институциите..

публикувано на 08.12.23 в 15:05