Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

29 септември - Световен ден на сърцето

Да живееш с чуждо сърце: Историята на Мартин

Снимка: Pixabay

На 29 септември всеки година се отбелязва Световният ден на сърцето, обявен през 1999 г. от Световната федерация на сърцето (WHF) и Световната здравна организация (WHO). Този ден има за цел да привлече вниманието на световната общественост към важните въпроси, свързани със сърдечно-съдовите заболявания, тяхната опасност и превенцията им.

Сърдечно-съдовите заболявания са една от най-сериозните и предотвратими причини за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Всяка година те отнемат живота на над 18 млн. души по целия свят. Тази статистика не трябва да остави никого равнодушен, и точно поради тази причина Световният ден на сърцето се стреми да разпространи информация и осведоменост сред обществото. 

В този контекст ви представияме историята на Мартин Настев, човекът, чиято съдба доказва важността на трансплантациите. 

Мартин Настев преживява трансплантация на сърце през 2009 година. Оттогава той води "нормален" живот.  Работи в сферата на информационните технологии и се наслаждава на всекидневието си.

В интервю за предаването "Нашият ден" Мартин споделя своя опит: "Трансплантиран съм със сърце през 2009 г. Оттогава водя доста нормален начин на живот. Работя в ИТ сферата. Бях на около 8-10 годишна възраст, когато си спомням, че често бях по болници за около две години. Когато отново ме повикаха в болница, не ми бяха казали защо, за мен беше нещо ново. На следващия ден се събудих с огромна лепенка в интензивното отделение. Всекидневието ми в момента е съвсем обичайно".

Историята на Мартин е жив пример за това как трансплантацията на сърце може да преобрази живота на човек и да му предостави втори шанс. Тя ни напомня за важността на дарението на органи.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40