Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Руската църква в София – къде е вярата?

През последната седмица се наслушахме на това как държавата гони православието, как чужди сили се опитват да унищожат Църквата, някои свещеници дори си позволиха да богохулстват като отричат божието всемогъщество, с твърдение, че не щеш ли изгонените заради шпионска дейност представители на руската църква са взели със себе си благодатта на мощите на св. Серафим от столичния храм "Св. Николай", наричан руската църква.

Голяма част от медиите в страната се втурнаха да пазят вярата и светините ѝ, в този вой се включи и СБЖ. Естествено, че имаше и обективни репортажи и интервюта, но за жалост в голямата си част религиозно непросветения български гражданин със сълзи на очи се предаде на медийната пропаганда. Още по-страшно бе, че български архиереи подклаждаха огъня на тази борба с недомислени, да не каже нелепи твърдения.

Заедно с проф. Калин Янакиев, философ и един от изгонените преди години енориаши на т. нар. руска църква се опитваме обективно да предадем случилото се през изминалата седмица и да извадим поуки за бъдещето. В разговора се включва и проф. Дилян Николчев, преподавател по църковното право и устройство и управление на Българската православна църква в БФ на СУ "Свети Климент Охридски", единственият експерт в църковно-правно отношение по темата


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Грипът ще достигне епидемични нива в края на януари

Краят на ноември е, а все още рядко се засича грип. През годините не е имало такова закъснение на грипния сезон. "Ние изследваме само ограничен брой серуми от хора, които показват подобна симптоматика от цялата страна",  казва доц. д-р Ангел Кунчев , главен държавен здравен инспектор. Факт е, че може да се приеме, че грипът чука на..

публикувано на 29.11.23 в 12:30
Д-р д-р Ваня Митова – хирург и началник на Отделението по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия в УСБАЛ

Време е да се сертифицират специализираните центрове за лечение на рак на гърдата

Първата у нас  онлайн онкокомисия за рак на гърдата  вече е факт в  мобилното приложение BreastHelp . Апликацията е разработена по идея на хирурга и началник на Отделението по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия д-р Ваня Митова в УСБАЛО "Проф. Иван Черноземски". Съвсем отскоро в приложението заработи и първата у нас онлайн комисия за..

публикувано на 29.11.23 в 11:30

Студентски клуб "Балканика" навърши 10 години

Исторически предизвикателства и конфликти, но и плодородна земя, богато културно разнообразие и топлосърдечност. Контрасти и деления, но и красиви природни гледки, богата история и гостоприемство. Всичко това определя Балканите като регион със своята уникална смесица от предизвикателства и качества. С мисията да обединява балканските народи на..

обновено на 29.11.23 в 10:48

Болните от Covid-19 ще се изолират сами – предвижда нова наредба

Болните от Covid-19, диагностицирани с лабораторно изследване, ще се лекуват вкъщи за период до 14 дни , като броят на дните ще се преценява от личния лекар. Това предвижда проект на наредба, подготвен от здравното министерство във връзка с отпадането на Covid-19 от списъка на заболяванията, изискващи карантина. Задължителна изолация за..

публикувано на 29.11.23 в 10:40
Водещата  Милена Лекова с Антон Митов в студиото на

5 минути, 5 кебапчета – така се е плащало в Радио София

Първите радиореклами, уроци по гимнастика по радиото, музикални записи, емблематични гласове от културната съкровищница на страната – всичко това се пази в Златния фонд на Българското национално радио . В звуковото наследство на България има над 900 хиляди архивни единици . Има фонотека и "Златен фонд", в които се пазят доста архивни музикални..

публикувано на 29.11.23 в 10:30