Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Капулети и Монтеки" от Залцбург

Снимка: SF/Marco Borrelli

Операта "Капулети и Монтеки" на Виченцо Белини е изпълнена два пъти концертно в рамките на тазгодишния фестивал в Залцбург. В тази интерпретация всичко звучи изпипано и в най-добрите традиции на белкантото. Рецензия за спектакъла в Music Today задава въпроса: "Възможно ли е Белини да бъде изпълнен концертно? Съдейки по неприкрития ентусиазъм на публиката по време на първото от двете представления на "Капулети и Монтеки", определено да и тази практика трябва да се случва по-често"!

Марко Армилиато – един от най-известните и уважавани оперни диригенти, чест гост в най-известните оперни театри из целия свят, ръководи концертното изпълнение от 19 август тази година. Жоао Маркос Копертино от Operawire споделя, че "под диригентството на Армилиато сякаш звучат фанфари". Откъс от рецензията в Music Today пък споделя: "Ансамбълът на оркестъра на Моцартеума и господата от Филхармоничния хор на Виена, изпълняват творбата с пъргавина, музикалност и голяма доза елегантност. Оркестровите солисти, които имат деликатни задачи в някои арии, също се представят с доста увереност".

Звездата на вечерта обаче, определено е Айгул Ахметшина, която се превъплъщава в ролята на Ромео. За нейното представяне четем блестящи отзиви от критиката. 27-годишната руска певица е припозната като "Новата Нетребко". През 2017 г. печели международния певчески конкурс "Ханс Габор - Белведере" за млади оперни певци, описван като "Трамплинът" за кариера в операта" или "Уолстрийт на гласовете". Ахметшина също е приета в студийната програма на Ковънт Гардън. Тя притежава всичко необходимо, за да бъде оперна дива – мощ, голям диапазон, плавно легато, мек звук и харизматичнос. Има невероятно добре воден мецосопранов глас, който се отличава с простота и в същото време изключително голяма дълбочина. Финалната сцена на смъртта в "Капулети и Монтеки" от Белини е толкова въздействаща, че те кара да настръхнеш.

За Елза Драйзиг, това е второто превъплъщение в ролята на Жулиета за това лято. През юни френско-датчанското сопрано изпълнява Жулиета в "Ромео и Жулиета" от Гуно в Националната френска опера. Нейните колоратури винаги са пропити с голяма нежност и лекота, подхождащи на духа на героинята ѝ. В Жулиета на Белини, Драйзиг показва сила и проекция във високия регистър. Леко стегнатото ѝ вибрато може да не е по вкуса на всеки, но определено не пречи на музикалността да се лее от нейния образ".

Изпълнителски състав:
• Ромео, предводител на Монтеки – Айгул Ахметшина
• Жулиета, дъщеря на Капелио Капулети – Елза Драйзиг
• Капелио, предводител на Капулети и баща на Жулиета – Микеле Пертузи
• В Тебалдо, годеник на Жулиета – Джовани Сала
• Лоренцо, лекар и васал на Капулети – Роберто Талявини
Хор и оркестър на Моцартеума в Залцбург

Диригент – Марко Армилиато

Бъдете с програма "Христо Ботев" тази събота, 30 септември, от 20 часа!

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10

"Сицилианска вечерня", опера в пет действия от Джузепе Верди

Либрето: Йожен Скриб и Шарл Дюверие. Световна премиера: 13 юни 1855, Париж, Театър Grand opera Действащи лица: • Херцог Ги дьо Монфор, губернатор на Сицилия – баритон • Дьо Бетюн, френски офицер – бас • Граф Водемон, френски офицер – тенор • Ариго (Анри), млад сицилианец – тенор • Джовани да Прочида, сицилиански лекар – бас •..

публикувано на 05.07.24 в 10:20

"Софийски музикални седмици" – фестивал с дълга история и бъдеще

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" е най-старият културен форум у нас, който не е прекъсвал своите издания през 55-годишната си история, въпреки многобройните трудности и сътресения. Фестивалът се радва на хиляди съмишленици и ценители на класическата музика от цял свят, които следят с интерес концертите и събитията през годините...

публикувано на 04.07.24 в 09:25