Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Усмихнете се! Днес е Световният ден на усмивката

Снимка: Pixabay

През октомври се отбелязва Световният ден на усмивката, един чудесен повод да се изразим с най-прекрасния жест – усмивката. Инициатор на този невероятен празник е американският график Харви Бел, известен със създаването на популярното усмихнато емотиконче, което всички обичаме и използваме в ежедневната си комуникация.

Още от първия Световен ден на усмивката, проведен през 1999 година, този празник стана традиция и се отбелязва всяка година в родния град на "Смайли" – както Харви Бел го нарече – Уорчестър, Масачузетс, САЩ. Но не само там. Световният ден на усмивката се чества навсякъде по света, привличайки хора от различни култури и националности, които се обединяват в желанието си да разпространят усмивки и позитивно настроение. На сайта им WSD – World Smile Day – може да научите още за различните социални дейности и инициативи, свързани с този празник, които раздават усмивки и разнообразни форми на подкрепа.

Днес усмихнатото лице не е просто символ, който използваме в интернет. То е един от най-популярните емотикони и символи на щастието и радостта в нашия живот. Усмивката е начин да изразим своята благодарност, да подкрепим другите и да създадем по-хубави моменти в живота си и в живота на околните.

Така честваме Световния ден на усмивката – с усмивки на лицата си и желание да правим света по-добро място с един прост, но могъщ жест – усмивка.

Какво е усмивката и защо трябва да се усмихваме - чуйте от анкетата с гражданите в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Духовната слепота

"Прогледай, твоята вяра те спаси", казва Господ Иисус Христос на един нещастен слепец в евангелското четиво, посветено на йерихонския слепец. При входа на Йерихон като чува шума от приближаващите се хора, той пита какво се случва. Отговорът е, че минава Иисус от Назарет. Несретникът бил чувал за дивните чудеса, които Христос върши и за благодеянията,..

публикувано на 03.12.23 в 09:10

Училището е гордостта на Дъбница

Гърменското село Дъбница е разположено в подножието на Западните Родопи и в него живеят около 2000 човека. На километър северно над селото се намира късноантичната и средновековна крепост "Градище", известна и като "Свети Архангели", която е обявена за паметник на културата с национално значение. През XIX век Дъбница е мюсюлманско село в..

публикувано на 02.12.23 в 09:05
Мартин Георгиев пред централата на

Мартин Георгиев: Ако Русия загуби войната, обществото им няма да разбере

Мартин Георгиев, журналист в Нова телевизия, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" своя филм "От другата страна", който предстои да излезе. Филмът е заснет в Русия. Тази пролет. Все още не е излъчен, но в него се разказва за шанса Мартин да посети централата на Частната военна компания "Вагнер" преди метежа на Пригожин и последвалата му..

публикувано на 01.12.23 в 17:35
Ангел Григоров и Николета Атанасова

Ангел Григоров: В работата съм се ръководил от съвестта си

Журналистът от БНР Ангел Григоров се завърна преди дни в София от Москва, след като години наред бе кореспондент на БНР.  Ето какво разказва  Ангел Григоров в "Мрежата": Какво е да си кореспондент в Русия по време на война? "Отивайки в Москва, работейки в една воюваща страна, е нормално да търпя негативи и определения като "Гласът на..

публикувано на 01.12.23 в 17:05
Снимката е илюстративна

Стартира първата национална платформа за колективно финансиране

В сезона на дарителството на българския пазар се появява първата национална платформа за колективно финансиране на проекти със социално и екологично въздействие . Много дарители се насочват към отговорно инвестиране точно в този сезон. "Когато пред 2022 г. влезе в сила европейската регулация по отношение на доставчиците на услуги за..

публикувано на 01.12.23 в 15:35