Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моето семейство: Христо и Димо Петкови

Христо и Димо Петкови
Снимка: личен архив

Христо и Димо Петкови – двама братя, израснали в Габрово, във време, в което зимите били толкова снежни, че е било възможно да караш ски (или тогава не толкова популярния сноуборд) дори по улиците на града. Стара планина и нейните меки склонове също изкушавали младите момчета да яхват дъските във всеки удобен момент. Но сноуборд "дъски" не се намирали лесно, а за достъпна екипировка и дума не можело да става. 

Тогава решили, че трябва сами да внасят това, което е им е нужно, а защо не и да произвеждат част от нещата. Да произвеждат, но какво? Нещо малко? Нещо, което е в рамките на все пак ограничените им възможности? Защо пък не чорапи? Качествени, подсилени при стъпалото, весели, дизайнерски чорапи... 

Идеята, както и нейната реализация, се оказват дотолкова успешни, че въпросните чорапи се превръщат в първия източноевропейски бранд, намерил място в една от най-големите вериги за скейт и сноуборд екипировка в САЩ, както и в още 20 други държави, включително Япония.

Братята са запалени и по снимането на екстремни филми, а опитът в създаването на видеосъдържание им дава смелостта да опитат и да се справят с предизвителството да продуцират и заснемат пълнометражен документален филм. Той се казва "Първата обиколка" и е първият български филм за автомобилния спорт. Димо е режисьор и оператор, а Христо – продуцент на лентата, която ще се завърти по кината на 12 октомври. 

И понеже Христо и Димо обичат първите неща, филмът им проследява историята на първия български отбор, състезаващ се в престижната немска серия GT4. Воден от чист ентусиазъм и нестихваща страст към автомобилния спорт, екипът на Overdrive се учи в движение и преодолява предизвикателствата по пътя си с ограничени ресурси и минимален състезателен опит. 

Докато се случва това, двамата братя трупат опит и в голямото документално кино, а как става това и колко силна е връзката помежду им, чуйте в звуковия файл.

Снимки и видео – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Евгени Симеонов от София е завел гражданско дело – установителен иск срещу Община Криводол, за да бъде установено, че издаденият от Общината акт за сключен граждански брак между покойния му баща с лице от женски пол е неистински..

публикувано на 23.02.24 в 15:25
адв. Елка Пороминска, Анелия Торошанова и Тодор Тодоров

Новите промени в Семейния кодекс и падането на тайната на осиновяването – II част

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Семейния кодекс, с които осиновени деца ще могат по-лесно да получат информация за своя произход. С изменението отпада изискването за "важни обстоятелства" за процедурата при достъпа до данните за биологичните родители и се разширява кръгът на лицата, които имат право да поискат разкриване на тази..

публикувано на 23.02.24 в 12:35

Перла в короната на Рила

Българското турне на "Семейно радио" продължава с директно излъчване и изнесено предаване от Самоков, осъществено с любезното домакинство на Сарафската къща – паметник на културата с национално значение. "Сарафската къща съхранява неповторима атмосфера от епохата на българското Възраждане, построена през 60-те години на XIX век, по поръчка на..

публикувано на 23.02.24 в 11:50

Голямо светилище на Асклепий може да изчезне заради концесия за инертни материали

Светилището на Бог Асклепий е свещено място за траките, археологически обект, който не е изцяло проучен. Прилежащата му територия обаче е предмет на интерес от страна на три фирми, които желаят да добиват материали в близост до него.  Започнала е процедура за предоставяне на концесия за добив на инертни материали в местността Хайдушко кладенче..

публикувано на 23.02.24 в 11:24

Как актът за цифровите пазари ще помогне на българските компании?

Актът за цифровите пазари (The Digital Markets Act) ще помогне на българските компании – доставчици на цифрови услуги, да се развиват в Единния вътрешен пазар в Европейския съюз, в който ще се прилагат едни и същи правила. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на семинар "Европейски законодателен акт за цифровите пазари..

обновено на 22.02.24 в 14:49