Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ася Гардели и скъпоценните камъни

Ася Гардели
Снимка: личен архив

Гемологията е сравнително нова наука, която изучава характеристиките и свойствата на скъпоценните камъни. Занимава се също с окачествяването и оценката им. Затова гемолозите се придържат към строго определени правила, които са идентични в световен мащаб, но понякога подвластни на промените и динамиката на пазара със скъпоценни камъни. 

Ася Гардели е журналист, дипломиран гемолог в СУ “Св. Климент Охридски” и сертифициран гемолог на IGI – International Gemological Institute. Тя живее и работи във Флоренция, но при всеки удобен случай прибягва за “зареждане на батериите” с близки и приятели, в България. 

Повече за тази нова наука и за работата на гемолозите можете да научите от разговора на Ани Костова с Ася Гардели.

Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55

Без автомобил в големия град – какви и колко са ползите?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъдихме придвижването без автомобил в голям град с еколога Ивайло Попов. Ивайло Попов изтъкна, че е важно да разберем какви са ползите от придвижването без автомобил и обратно, какви са вредите от използването на личен автомобил. "Не е тайна, че автомобилите са причина номер едно за шумовото..

обновено на 22.05.24 в 11:51

Достъп до изкуство за възрастни хора – нормално ли е да говорим за това?

В рубриката "Темите на деня" обсъждаме инициативата "Аз съм тук – проект за достъп до изкуство на възрастни хора". В разговора се включват организаторката на проекта Надежда Дичева и участничките Валентина Селничка и Зоя Брънчева. Според Надежда Дичева е факт е, че обществото ни е много фокусирано върху инициативи за млади хора и деца. "Вярвам, че..

обновено на 22.05.24 в 10:54

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Неделя на мироносиците, или за силата на жените в християнството

Миналата неделя църквата чества мироносиците – жените, които, отивайки при гроба Господен, за да помажат тялото му със скъпоценно миро, откриват, че той е празен и първи научават вестта за възкресението. Тези безименни жени, за които не научаваме почти нищо друго от Библията, са едни от малкото, които в дните около залавянето и убийството на Христос..

обновено на 22.05.24 в 09:19