Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 7 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Братя Митеви, Гергана Дачинова, Калинка Згурова, Веселин Савов, Енчо Манев и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в село Абланица, община Хаджидимово.
В читалищната сграда се срещаме със самодейците от мъжката фолклорна група, които разказват за историята и настоящето на селото, за читалището и дейностите му, за песните, младите хора, делниците и празниците.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
• Златната ябълка: епизод 1 за месец октомври;
• Любопитни факти: къде живеят розовите делфини;
• История на изкуството за деца: църквата Хофкирхе и двореца Амбрас.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Световъртежът – състояние или болест на съвремието?", отговор дава отоневрологът д-р Георги Ангов. Какви са симптомите на мениеровия синдром, кои болести увреждат средното ухо и ушния нерв, как се диагностицират и лекуват тези състояния? Утежняващи фактори: шумна среда, стрес, липса на ориентация, вредна градска и околна среда. Къде у нас и как се прилагат изследвания и технологии за диагностика и лечение.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути: отиваме до силистренското село Сребърна, за да се включим в кулинарния фестивал "Гозбите на Добруджа".
• Семейна библиотека: американецът Рори Милър за книгата си "На око", описваща неговите няколко годишни кулинарни приключения из българските села и срещите му с малкото останали жители, пазещи живи традициите на българската кухня.
• Ще посетим и една чисто нова ферма за люти чушки, където тази събота се открива своеобразен музей на лютото.
• Оставаме на кулинарна вълна, за да разберем как един вкусен тур, може да помогне на различни обществено значими каузи.
• Младата майка: консултантът по кърмене Ася Демирева за заблудите при проблемите с кърменето и нейния семинар "За кърменето с любов".
• Вкусът на истината: в месеца на мавруда - пряко включване от Велико Търново – вторият град по пътя на честванията на традиционния ни сорт.
• Моето семейство: гостуват Ива и Борис Николови – двама души отдадени на природата и науката създали и продуцентска къща за научно-популярни  филми. Доц. д-р Борис Николов е и ръководител на Българската орнитологическа централа.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Избрано от фонда на предаването: Гостува народният музикант Ангел Добрев.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Зорница Гъркова
Жените и чудовищата в литературата – Анджела Картър и Карсън Маккълърс
Американската писателка Карсън Маккълърс дебютира в литературата непосредствено след Втората световна война и много бързо е възприета като един от новите гласове на южняшката литература. Британката Анджела Картър от своя страна шества на върха на постмодерното писане, давайки на жената криле – буквално и метафорично. Двете писателки са събрани в изследването на Ралица Люцканова-Костова – "Жени и чудовища: Новата женска готика" и въпросът, който предаването задава, е къде и как са събрани женското и чудовищното в техните текстове.

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана"

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Концерт на Emmylou Harris & The Nash Ramblers "Live at the Ryman".

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
Щастие и изкуствен интелект
Две изложби по две различни програми са открити в софийската галерия "Структура" до 28 октомври.
Изложбата "HAPPY" – с куратор Йохан Густавсон – е втора в дългосрочния проект "Гореща линия". Целта му е водещи международни куратори да изследват българската арт сцена и да представят в изложба своите открития. Така след "сюрреалистичния" поглед на Грегор Янсен в галерията сега е "щастливият" подбор на Йохан Густавсон.
"Водопад" на Надежда Олег Ляхова е също втора в поредицата "Мисловен експеримент" – с куратор Аксиния Пейчева. И след забавните "паметникови" проекти на Лъчезар Бояджиев идват въпросите за изкуствения интелект и творчеството в интерпретацията на Надежда Олег Ляхова.
За всички тези събития говорим с Аксиния Пейчева, Марина Славова и Лъчезар Бояджиев.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Тежко, тежко, но... не давайте вино: да увеличим волумето на макс и да приветстваме цяла дивизия войни на индъстриъла.
- "A Tribute To Rammstein". 13 дяволски парчета, почитащи колоритната шайка източноберлинчани и които репродуцират музика не само в собствените си албуми, а и идеи и въпроси, които си позволяват да поставят на глобално ниво, изведени от уж само регионална проблематика
- В компилацията шапка пред гигантите свалят артисти, които или са се вдъхновили от германската машина, но са открили собствения си път насетне, или са знаменити музиканти, пред които самите "Рамщайн" с в поклон. 30 години след началото на пътя.
- В "балона" на фронтмена Тил Линдеман. Отшумя ли скандалът, в който беше въвлечен по обвинения в сексуално посегателство? Каква е днешната съдба на дискографията на (отдавна не) "Новото германско чудо".
- Що е то Нойе дойче веле и Нойе дойче херте?
• Винаги различен и винаги актуален – немският диджей, музикант, продуцент и собственик на няколко дискотеки Свен Вет движи техно звука напред от десетилетия. Той слуша и пуска музика само и единствено на плочи вече 35 години.
- Германският транс динозавър за състоянието на съвременната електронна сцена
- В "музикалната джунгла", води Папа Свен
- "Вашата пот" и нашите "Крафтверк"
• Пожелахте да чуете: "Два плюс йеден", мегапопулярно в Източна Европа седемдесетарско трио, създадено във Варшава през 1971 година.
- Елжбета Дмох, Януш Крук и Сезари Сльонзак в класациите за сингли на далечна Япония
- Концертната колекция "Performance On The Road" събра най-успешните песни на групата
• Дали в събота или в неделя? Питат Лили Иванова и Асен Гаргов.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
В епизод 513 предаването среща своята публика с маестро Любо Денев.
Любомир Денев е истински музикално-сценичен комбинат: композитор, диригент, джазмен, творец на фолклор, на театрална и филмова музика, създател на камерни и симфонични творби, на поп и рок парчета. Последното засега произведение на знаменития композитор е музикалната драма "Стон или Трагедията на Яворов", поставена в Старозагорската опера по пиеса на Бойко Илиев. А откъде произлиза недоволството на твореца – от това, което е постигнал или от онова, което не е, ще чуете в епизод 513 на "Трамвай по желание".

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Жените, законът и техните деца" от Клод Алмейрак и Натали Данглад – 1 част

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Градът разказва истории: За Музея на религиите в Стара Загора – архитектурният комплекс е функционирал като култово място през различни исторически епохи, като езическо светилище, черква и джамия. Разговор за наслагването на религиозни практики, за приемствеността на свещените места и за културните пластове в центъра на града.
• Маршрути: Един бохем разказва – разговор със Светлозар Желев за бавното пътуване, за книгите и конкретно за неговите сборници "За бавното живеене и насладата от живота", "Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали", "България за напреднали" и "Опитай това".

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Ивета Грънчарова
Диригентът Мишел Пласон на 90 години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 21 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 35 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Почти изцяло сме на концертна вълна, от пет локации: откритието ни от 2006 Силвия Перес в Общественото радио на САЩ. Два различни записа на "кръстника" ни Хорхе Пардо:..

публикувано на 20.10.24 в 08:15

Неделя, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "1984" от Джордж Оруел от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 19.10.24 в 08:10

Събота, 19 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Porcupine Tree и албума им от 2007 г. Fear of a Blank Planet. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 18.10.24 в 16:07

Петък, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 34 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Петя Габрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 17.10.24 в 08:35

Четвъртък, 17 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 33 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам" завършват епизодите, посветени на Кийт Джарет с части..

публикувано на 16.10.24 в 08:10