Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма за празника на ВВС – какво да очакваме?

| обновено на 12.10.23 в 08:06
Снимка: МО

На 16 октомври всеки година България отбелязва празника на авиацията и Военновъздушните сили (ВВС), посветен на славната история и постиженията на бойната авиация на страната. Този празник има особено значение за военнослужещите, ветераните и всички, които се интересуват от авиацията и националната сигурност на България.

Фондацията "Военновъздушни сили" играе важна роля в организирането на събития, които не само напомнят за значението на бойната авиация, но и подчертават традициите и духа на солидарност в тази област. Генерал Спас Спасов, председател на фондацията "Български военновъздушни сили", е сред организаторите на този знаков празник и споделя важни детайли за предстоящите събития.

По думите на ген. Спасов събитията по повод празника на авиацията и Военновъздушните сили не започват на 16 октомври. Те започнаха на 22 септември, в Деня на нашата независимост.

Част от тези събития беше въздушната обиколка над България. Тази година, шестата въздушна обиколка завърши на летище до град Свиленград.

Събитията на 16 октомври, на деня на празника на авиацията и Военновъздушните сили, се провеждат под егидата на фондацията и събират различни поколения авиационни ентусиасти и служители. Традиционно, тези събития се провеждат в тържествената зала на "Военна академия".

"Предстоящите събития, които очакваме и които сме организирали, за очаквания празник 16 октомври и правим ежегодно т.нар. “среща на поколенията“. Обикновено те се провеждат в тържествената зала на “Военна академия“. Каним млади хора, ученици, студент и действащи военнослужещи и ветерани от военновъздушните сили. Всички се събираме на едно място и там се провеждат различни мероприятия", казва още той.

Програмата на събитията включва приветствия от военното командване на Военновъздушните сили, председателя на фондацията "Български военновъздушни сили", генерал майор Димитър Петров, и други важни гости като министърът на отбраната и президента на Република България.

Чуйте повече за програмата от интервюто в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Творба от изложбата

Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

В новия брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов , който е и инициатор на идеята. Изложбата, част от..

обновено на 13.05.24 в 13:23

Български ученици ще създават филми за климатичните промени

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше представен интересен проект, в който български ученици се включват активно в борбата с климатичните промени. Институт Сервантес София, в сътрудничество с други членове на клъстер EUNIC-България, стартира инициативата "Научи, разкажи, заснеми", продължаваща няколко месеца в градовете..

обновено на 13.05.24 в 12:35

Гражданската инициатива "Княжевецъ"

"Княжевецъ" е гражданска инициатива, която се бори за опазването на Княжевската минерална баня и културното наследство на водата. Любо Стефанов споделя в "Terra Култура" новини от последната кръгла маса, обсъждаща съдбата на сградата. По думите на Стефанов ситуацията не е розова. " Според Общия устройствен план Княжевската минерална трябва..

публикувано на 13.05.24 в 12:07
Петър Ганев

13 май: Ден на данъчната свобода – символичен, но доколко?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" дискусията се съсредоточава върху отбелязването на Деня на данъчната свобода в България. Тази година, след 134 дни на работа изключително в полза на държавния бюджет, 13 май е определен като символичната дата , на която гражданите номинално започват да работят за себе си. Петър Ганев , икономист..

обновено на 13.05.24 в 10:42

111 години от откриването на Централната минерална баня в София

На 13 май 1913 година е открита сградата на Централната минерална баня в София , построена по проект на архитектите Фридрих Грюнангер и Петко Момчилов. За бурната история на тази историческа сграда в "Нашият ден" разговаряме с арх. Петър Диков – председател на УС на СБА и бивш главен архитект на София. В своята книга "Малки софийски истории"..

публикувано на 13.05.24 в 10:15