Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откровението на Николай Майсторов

С мащабна и мощна изложба Николай Майсторов отбелязва не само своята 80-годишнина, но и своя извървян духовен и творчески път. Така е озаглавена експозицията – "Пътят“ и в нея се проследява пътят на Христос по четирите Евангелия на Матей, Марко, Лука и Йоан. Художникът я нарича "моето интимно откровение към Бога и неговия син Христос“.

На два етажа в пространството на СБХ на "Шипка“ 6 са разположени платната, но и проектите, и графиките, предшествали изложбата. Художникът вниква дълбоко в трагизма на Иисус, но и в трагизма на човека. Разтърсващи със своята експресия и драматизъм, с колорита си, работите на Майсторов въздействат силно и директно на зрителя, те се незабравимо преживяване. 

"Искам да материализирам своята енергия, пише в текста си той, да преживея вътрешната свобода на Бого-Човека, да прехвърля относителния образ на Битието, да наситя своята слабост със силата на "Вечния живот“.“

Ето какво сподели проф. Аксиния Джурова на откриването: "Следила съм творческия път на Николай Майсторов още от началото му през 70-те години, откривала съм голяма част от неговите изложби, имала съм и различни инциденти по време на живите предавания за него по "Всяка неделя“. В един от тях зрител от залата прекъсна предаването с упрек защо поощрявам такава ужасяваща, плашеща самотност, която се излъчва от картините му. Друг не можеше да приеме яростната му цветност и художествена деформация. В един разговор с Николай той сподели: "Самият аз се стряскам от резултата на енергията, която е втъкана в тях". Сравнявайки направеното преди и живописната му панорама в тази изложба, откривам, че в нея се оглежда смисълът на живота на самия художник и на всеки от нас."

Чуйте Любен Генов, Аксиния Джурова и Николай Майсторов.

Снимки – Силвия Чолева

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва 33-тият международен Варна джаз фест

Тази вечер в Археологическия музей на Варна се открива 33-тият международен джаз фестивал "Варненско лято", който тази година е тридневен.  В програмата му са включени участия на Ари Ерев Трио от Израел и България, Джовани Томазо Квартет от Италия, звездната група Frantik Zen от Англия България, Ава трио от Нидерландия, The Story Tailors от..

публикувано на 30.07.24 в 16:44

"Слуховият рог", или как се превежда апокалиптичен роман за възрастни

Сюрреалистичен и възхитително чудноват "Слуховият рог" е апокалиптичен роман, който ни отвежда в мистериозен старчески дом. Главната героиня, енергичната 92-годишна Мариан, е отведена там от своето нетърпеливо семейство. В този странен свят тя се сблъсква с необичайни ритуали, палави монахини, левитиращи абатиси, звероподобни хора и човекоподобни..

обновено на 30.07.24 в 10:58
Теодора Милева и водещата на предаването - Мария Мира Христова.

Между Виена и София, или какво е да си режисьор на 18

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Терра Култура" говорихме за живота между Виена и София и за срещата със създателката на българския подкаст за култура и изкуство извън България ArtPath - Теодора Милева. В разговора бе разгледана и работата на младата режисьорка на късометражни филми за Димитър Димов и Яна Язова. "Без минало няма..

обновено на 29.07.24 в 14:43

"Летни импресии": Даян Грант и "културният код" на България и Франция

В рубриката "Културен код" на предаването "Тerrа Култура" разгледахме изложбата "Летни импресии" на дизайнерката и художничка Даян Грант в галерия "Икар". Освен това обсъдихме културния код на България и Франция в контекста на опазването на световното културно наследство. Впечатляващата изложба на Даян Грант включва 20 абстрактни пейзажа, 11 рисунки и..

обновено на 29.07.24 в 13:22
Жени Михайлова, Димитър Стойнов, Антонио Таркуинио

Дни на италианската култура в Двореца - Балчик до края на юли

Продължава Седмицата на италианската култура (21-30 юли) в Държавен културен институт Културен център "Двореца" – Балчик, която се откри за седма поредна година. Началото бе дадено в Каменната зала на Двореца с изложбата "Операта – културно наследство на човечеството", тя съдържа колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори,..

публикувано на 29.07.24 в 13:06