Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години от рождението на големия български баритон Стоян Попов

10
Снимка: operasofia.bg

На 21 октомври един от най-изтъкнатите български оперни изпълнители – Стоян Попов, щеше да навърши 90. Беше великолепен певец и трогателен артист, внушителен и впечатляващ на сцената, а в живота – много, много добър човек... Стоян Попов (21 октомври 1933 - 23 март 2017) отдавна е част от родната "оперна митология". Свикнали сме да слушаме легенди за онова вече останало далеч назад във времето съзвездие: Димитър Узунов, Никола Николов, Любомир Бодуров, Юлия Винер, Надя Афеян, Катя Попова, Лиляна Барева... списъкът е дълъг, а той е един от тях: над 40 впечатляващи години на сцена, 32 от които в звездния състав на Софийската опера.


Ученик е на легендарния професор Христо Бръмбаров. Още като студент получава първата си голяма награда – златен медал на Световния младежки фестивал в Хелзинки. Отличаван е още няколко пъти, сред които дори с най-престижната преди 1989 г. у нас Димитровска награда. Но точно тези неща като че ли не са го радвали толкова. Може би много по-щастлив е бил да прочете критики от Франция, сравняващи "стъписващия му по сила и красота глас" с този на Тито Гоби, или от Белгия, където са го определили доста точно като "свръхчовек на баритоните".


В оперната вечер (21 октомври от 20 часа) на програма "Христо Ботев", посветена на Стоян Попов звучи интервю с певеца, записано дни преди 80-тия му рожден ден, някои от най-хубавите му студийни записи, както и фрагменти от спектакли с най-впечатляващите му роли, запазени в Златния фонд на БНР.

Припомняме:
• "Набуко" – спектакъл на Софийската опера от 28 май 1968 с участието на Гена Димитрова и Стоян Попов, дирижиран от Руслан Райчев;

• "Риголето" – спектакъл на Софийската опера от 12 юни 1971 с участието на Рената Ското, Флавиано Лабо и Стоян Попов, дирижиран от Борис Хинчев;

• "Отело" – спектакъл на Софийската опера от 5 септември 1969 с участието на Никола Николов и Стоян Попов, дирижиран от Асен Найденов;

• "Лоенгрин" – спектакъл на Софийската опера от 19 април 1968 с участието на Юлия Винер, Надя Афеян, Любомир Бодуров и Стоян Попов, дирижиран от Асен Найденов; "Тоска" – спектакъл на Софийската опера от 5 април 1976 с участието на Гена Димитрова, Никола Николов и Стоян Попов, дирижиран от Иван Маринов;

• "Княз Игор" – спектакъл на Софийската опера от 15 ноември 1977 с участието на Гена Димитрова, Нели Божкова, Сабин Марков и Стоян Попов, дирижиран от Иван Маринов;

• "Хованщина" – студиен запис на съставите на Софийската опера с участието на Димитър Петков, Любомир Бодуров, Никола Гюзелев, Александрина Милчева и Стоян Попов, дирижиран от Атанас Маргаритов. Записът е осъществен в студио на БНР през 1973 година. Откупен е от фирмата Harmonia Mundi и през същата 1973 е отличен с наградата "Златна плоча на годината” от френската критика в Париж в конкуренция с регистрации на Болшой театър, Метрополитън, Берлинската филхармония и диригенти като Херберт фон Караян и Зубин Мета…;

• "Момчил" – студиен запис на съставите на Софийската опера с участието на Димитър Дамянов, Юлия Винер, Александрина Милчева и Стоян Попов, дирижиран от Иван Маринов. Записът е осъществен в студио на БНР през 1971.


Ще се потопим и във вълнуващата атмосфера от големия Гала-концерт в Софийската опера по повод 70-годишния юбилей на Стоян Попов, състоял се през април 2004 г. с участието на водещи солисти на българския оперен театър.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50