Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

120 години от рождението на Златю Бояджиев честват в Пловдив

Снимка: къща-музей "Златю Бояджиев"

120 години от рождението на Златю Бояджиев с богата и разнообразна програма честват в Пловдив на 22 октомври. Златю Бояджиев е световен феномен в изкуството и всичко, направено от него, е важна част от българското живописно наследство.

Специалната изложба включва творби от фонда на Градска художествена галерия – Пловдив, непоказвани творби на Златю Бояджиев, част от фонда на КЦМ АД, специално експонирани по повод годишнината и творби от фонда на ОИ "Старинен Пловдив". Експонирана е и документална изложба с табла и изложба от лични вещи, предоставени от наследника Златин Бояджиев.

Валя Ангелова – уредник в къща-музей "Златю Бояджиев", разказва повече в "Артефир".

В Стария град на Пловдив на ул. "Съборна" 18 е къщата-музей на Златю Бояджиев. Собственик на къщата е бил д-р Стоян Чомаков (1817-1893), лекар, виден възрожденски деец, един от най-изявените борци за църковна независимост, един от големите ни будители. Сградата е построена към 1858-1860 година и е типичен образец на късните симетрични възрожденски къщи, с представителна външна и вътрешна архитектура. От 1984 г. къщата става постоянна експозиция на най-голямата колекция от картини на бележития български художник Златю Бояджиев (1903-1976), смятан за един от най-самобитните български художници на XX век. Творчеството на художника обединява няколко цикъла в експозицията – 72 картини: "Брезовски цикъл“, който остава основна тема през цялото му творчество; "Миньорски цикъл“ с многофигурни композиции на фона индустриален пейзаж и "Румънски цикъл“, характерен с експресивната техника.

"Презентацията "Хронос и топос в платната на Златю Бояджиев" беше вече представена еднократно в рамките на "Празници на Стария град". В експозицията има 72 картини, в момента 3 от тях сме дали на Националната галерия за голямата изложба.

За да запознаем всички с личността на Златю Бояджиев, събрахме снимки и документи под формата на изложба. Има също и прожекция на документалния късометражен филм, озаглавен "Художникът Златю Бояджиев", създаден през 1961 г. Сценарият е на Хаим Оливер и Цанко Лавренов, режисьор е Иван Попов, а оператор е Барух Лазаров. 

Ще бъде представен и албум, посветен на 120-ата годишнина от рождението на Златю Бояджиев, който включва портрети от художника: "Димитър Пампулов представя: Портрети от Златю Бояджиев".

Изложбата продължава до края на месец януари 2024 г.

За акцентите в програмата по отбелязването в Пловдив на 120 години от рождението на Златю Бояджиев и за специалната изложба с творби на художника – чуйте разговора с Валя Ангелова – уредник в къща-музей "Златю Бояджиев".

Златю Бояджиев е роден на 22.10.1903 г. в Брезово, Пловдивско. През 1932 г. завършва живопис в Художествената академия, София, при проф. Цено Тодоров. Работи в областта на фигуралната композиция, портрета и пейзажа. Творчеството му се разделя на два основни периода.

Първият продължава до 1951 г., когато художникът получава инсулт, вследствие на който е парализирана дясната половина на тялото му. Няколко години по-късно Бояджиев отново се връща към живописта, рисувайки със своята лява ръка. През първия период в творбите му се преплитат различни стилови и художествени похвати. В едни платна той изгражда формата плътно и обобщено, с неокласически маниер, а в други използва някои импресионистични техники. В битовите картини от 40-те години формите са синтезирани, вниманието е насочено към отделния детайл, за да се разкрие по-пълно идейния замисъл на творбата. Портретите на Бояджиев от този период се отличават със стегнат и точен рисунък, плътна моделировка на формите и дълбоко вникване в характера на портретувания.

През втория период, без да губи идейна връзка с предходното си творчество, Бояджиев изявява други страни на своята чувствителност и търси нови пластични решения. Интересът му към селския бит се запазва. В картините му обаче навлиза една първична романтика, при която реалното се преплита с чудноватото и приказното. Бояджиев създава стотици композиции, портрети и пейзажи, отличаващи се с подчертана експресия и драматизъм. Портретите от втория период са още по-охарактеризирани, понякога и чрез средствата на гротеската.

Творби на Златю Бояджиев са притежание на НХГ, СГХГ, ХГ в Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Сливен, Видин, Смолян и други, както и на частни колекционери у нас и в чужбина. Носител е на редица отличия и награди, сред които: Кирил и Методий - I степен, Лауреат на Димитровска награда, награда за живопис Владимир Димитров - Майстора от СБХ и др. Художникът умира на 02.02.1976 г. в Пловдив.


Снимки – къща-музей "Златю Бояджиев"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10

"Самоопределения на скулптурата" на "Шипка" 6

По случай своята 70-годишнина известният  художник, артист и скулптор Иван Русев предложи на своята публика, колеги и приятели изключително интересен проект, фокусиран върху базисните условия на скулптурата в днешно време.  В галерията на СБХ на "Шипка" 6, на целия първи етаж се представя иновативната експозиция, посветена на 70-годишнината на..

публикувано на 26.07.24 в 18:40

"Среща в Бургас" с музиката на Георги Милтиядов

Плевенската филхармония кани публиката на Бургас на 29 юли в Спортната зала на града, където ще има концерт-спектакъл с музиката на Георги Милтиядов . Спектакълът "Среща в Бургас" включва имената на изпълнителите:  Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Цветан Недялков, Невена Пейкова, Квартет "Белканто" и др. Режисьор е Христо..

публикувано на 26.07.24 в 17:58