Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-доброто от световното кино на 37-ата Киномания 2023

37-ото издание на Киномания ще се открие на 16 ноември в зала 1 на НДК с филма "Уроците на Блага" на Стефан Командарев, който продължава да жъне успехи на престижните международните кинофестивали по света, а у нас стана носител на 7 награди "Златна роза".

Фестивалът ще продължи до 3 декември – както в зала 1 на НДК и кино "Люмиер“, така и в партньорските кина "Одеон“, Дом на киното, Евро Синема, Културен център G8, кино "Влайкова“ и зала "Славейков“.

Отвъд пределите на столицата фестивалните панорами ще се прожектират в "Лъки Дом на киното“ в Пловдив и във Фестивален и конгресен център (ФКЦ) – Варна.

Сред акцентите в програмата са национални премиери на най-доброто от изминалата година в световното кино, както и вечни класики, с които Киномания отдава почит на големите майстори на седмото изкуство. Със специални прожекции фестивалът ще отбележи и годишнините на Катрин Деньов, Робърт де Ниро, Жерар Депардийо и Джеръми Айрънс. 

В салоните публиката ще се срещне с любими актьори – Майкъл Кейн като "Великият беглец”, режисиран от Оливър Паркър; Итън Хоук и Педро Паскал в "Странен начин на живот” под режисурата на Педро Алмодовар; Майкъл Фасбендер като треньор на футболния отбор на Американска Самоа в "Гол за победа” на Тайка Уайтити.

На 18 ноември от 19:00 ч. в зала 1 на НДК публиката ще се срещне с "Жан дю Бари: Фаворитката на краля". Само ден по-късно, на 19 ноември, в зала 1 отново ще звучи френска реч, този път в "Чист късмет“, 50-ият филм на Уди Алън като режисьор. На 25 ноември в зала 1 публиката ще се потопи в забележителния "Наполеон“ на Ридли Скот. Нетипичен биографичен филм, в който Хоакин Финикс и Ема Кърби се вживяват в сложните отношения между Наполеон и императрица Жозефина, а Ридли Скот предлага своя прочит на бързото, безмилостно изкачване към властта на една от най-разпознаваемите личности от световната история. На 26 ноември, отново от 19:00 ч. Киномания ще представи "Догман“, определян като най-добрия филм на Люк Бесон от години насам – с грандиозни визуални ефекти, бързи екшън сцени и изключително въздействаща музика.

Цялата програма е достъпна на сайта kinomania.bg

Димитрина Кюркчиева разговаря в "Артефир "с Хермина Азарян – продуцент и селекционер на Киномания. Чуйте звуковия файл.

Снимка – Киномания

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мемоарите на Ървин Ялом

" Моят път към себе си "  е озаглавил своите мемоари д-р Ървин Ялом, професор към Станфордския университет, световнопризнат учен, уважаван психотерапевт и известен автор. Дете на руски евреи имигранти, Ървин Ялом израства в беден квартал на Вашингтон. Решен да се измъкне от ограничаващата го среда, той насочва цялата си енергия в мечтата си да стане..

публикувано на 24.07.24 в 14:38
Разкопки на обект

Археолози разкриват нови парчета от историческия пъзел на Созопол

Археологическите открития ни свързват с изгубените светове на нашите предци. За вълненията на един археолог в търсене на неизвестното, както и за находките и ценните артефакти при спасителните археологически разкопки на обект "Автогара", местност Провлака, Созопол – разговор с д-р Явор Иванов , научен ръководител на разкопките. Спасителните..

публикувано на 24.07.24 в 09:19

Младият режисьор Стефани Христова гостува в "Домът на музите

Срещаме ви с младия режисьор Стефани Христова.Тя завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност "Режисура за драматичен театър" в класа на проф. Пламен Марков през 2022 г. В момента завършва и магистратура по "История и съвременност на философията" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Дипломното ѝ представление по пиесата "Грозният" от..

публикувано на 24.07.24 в 08:50

"Стоманена трева" в парка Врана

От 25 до 28 юли парк-музей Врана ще бъде преобразен от огромната инсталация " Стоманена трева " , дело на френско артстудио, което я показва у нас по покана на Sofia lights.  "Ние правим колаборация с френските артисти – казва Ясен Гешев, един от създателите на Sofia Lights – някои стоманени треви са по-високи от двайсет метра, гледката е..

публикувано на 23.07.24 в 16:10
 Андрей Янев (вляво) и Емил Янев

Човек от горната земя, който ходи по земята

В епизод 553 "Трамвай по желание" среща своята публика с известния художник и музикант Андрей Янев. През юни столичната галерия "Средец" стана средище на ценителите на философската живопис с изложбата "Освещаване на семената" на Андрей Янев. "Евангелският пласт в творбите е ясен, дори декларативен. Но той трябва да бъде осмислен в самата идея за..

публикувано на 23.07.24 в 15:00