Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марина Славкова: ЦИК си присвои чужди правомощия

| Интервю

В навечерието на балотажи за местна власт в България образователната платформа "Царски пищови" обясняват на младите граждани как се купуват гласове, какво е корпоративен вот и кои институции са отговорни за честността на изборите. Марина Славкова, съоснователка на сайта "Царски пищови", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" как може да бъдат обяснени на младите избиратели скандалните клипове от избирателните секции през първия тур на местните изборите от миналия петък и кои институции носят отговорност за случилото се.

Какво се случва с изборите за местна власт

"Нашата теория да се отменят машините точно в петък, преди вота, е, че идеята на това "мероприятие" е да се опитат да манипулират изборите, за да се повлияе на листите с общински съветници.

За да разберем какво се случва, трябва да знаем коя институция за какво отговаря. Докладът на ДАНС е бил по-скоро намекване, че това, което е направил министърът на електронното управление, можело евентуално, може би, да доведе до някакво съмнение у някого за честността на изборите. Ако той обаче е снимал изходния код, то това не би трябвало да бъде проблем понеже този изходен код е бил предоставен на всички партии. Но ЦИК реагира изключително бурно и прекалено бързо. В ЦИК са представени всички партии, които в момента са в парламента, освен ПП. Това обяснява и отхвърлянето на машините. Тоест, ако знаем какви са правомощията на ЦИК, ще видим, че те не са имали право да вземат такива решения, защото срокът за сертифициране на машините не беше изтекъл, когато те ги отмениха. Проблемът е и че няма как да се търси отговорност от тези лица, въпреки подадените жалби, ЦИК де факто си присвои чужди правомощия."

Купуването  на гласове

"Първо, това става с фалшиви обещания, като например кандидати за Варна обещават да построят магистрала "Хемус", което е абсурдно, защото те нито имат бюджет за това, нито възможност. От тук нататък гласове се купуват освен с фалшиви обещания и с лъжи, като например кой какви правомощия има и какво може да даде на гласоподавателите. Друг начин е заплахата – за загуба на работа или непредоставяне на дърва за огрев или нещо друго, както и обещания за парични стимули. Всичко това се наблюдава в по-бедните райони на страната, където има само един работодател и хората са наплашени, че ако не е някой конкретен човек на власт, то те ще останат без работа. 

Важно е е да се знае, че тези практики не тръгват от един човек в някое село, а са цели партийни стратегии на по-високо ниво. Тоест образуват се пирамидални структури, където всеки получава по нещо, за да има стимул купеният електорат да се разшири максимално много и да повлияе на изборите. Този електорат в повечето случаи не е добре образован и се затруднява, когато трябва да попълни бюлетина с преференции. Това само до някъде обяснява невалидните бюлетини от последните избори. 

Друг метод е корпоративният вот. Всеки който има познати или роднини в малък град, знае за какъв натиск става въпрос – не е само в частния сектор, но и спрямо учители и навсякъде, където хората зависят от заплатите си. Има общини, в които им дават документи за покачване на заплатите с ранна дата, за да гласуват за този, който ще им повиши заплатите, ако гласуват за него. Така хората се чувстват притиснати и вярват, че само този човек ще им повиши заплатите."

Образователната кампания на ЦИК

"Не бих казала, че ЦИК през последните години прави адекватни кампания, за да обяснят как трябва да се гласува. Основната ѝ стратегия просто да преброи каквото им донесат и има за броене, и да си измие ръцете. Това е и причината всички обявени за невалидни бюлетини да бъдат опаковани в един чувал, вместо да ги отворят и да видят какъв всъщност е проблемът с тези невалидни бюлетини. Дали са многото "тикчета" или липсващи "тикчета", или нещо друго, защото, когато се види каква е причината за невалидните бюлетини, тя лесно може да бъде обяснена на гражданите, да бъде адаптирана и гражданите да знаят. Все пак идеята на демокрацията е всеки глас да бъде отчетен. "

Кой има полза от това

"Според мен интерес имат хората, които правят невалидни вярно попълнените бюлетини. Гледаме ги на записите от секционните комисии. Това е причината да не се допускат хора да видят защо са толкова много невалидните бюлетини. Някой има интерес това да остане скрито и този някой е мнозинството в ЦИК, което гласува спорните промени в петък вечер преди изборите. Както и тази пирамидална структура на партиите, които промениха Изборния кодекс и махнаха машините. Такава пирамидална структура е възможна само при стройни организации, които работят и властват от години. Защото в едно малко село кметът няколко мандата "коли и беси" за всичко, естествено, че за него няма да е удобно някой да промени това.

Наистина не разбирам при толкова доказателства от миналите години, че няма несъответствия между разписките на машините и реалния вот, в момента някой да говори, че машините не са сигурни и бюлетините в тях може да бъдат манипулирани. Това е нелепост."

Решението

"Образование, заинтересованост и желание за подаване на сигнали. Това е начинът, по който можем да противодействаме на схемите, които се въртят около нас. Няма как повече да си затваряме очите и да продължаваме с тези схеми. Можем само да изискваме и да се надяваме, че институциите ще си свършат работата. Не трябва да сме апатични и с усещането, че от нас нищо не зависи. Ако сме много и активни, и подаваме сигнали, и изискваме, толкова по-голям е шансът нещата да се променят."


По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Евгени Симеонов от София е завел гражданско дело – установителен иск срещу Община Криводол, за да бъде установено, че издаденият от Общината акт за сключен граждански брак между покойния му баща с лице от женски пол е неистински..

публикувано на 23.02.24 в 15:25
адв. Елка Пороминска, Анелия Торошанова и Тодор Тодоров

Новите промени в Семейния кодекс и падането на тайната на осиновяването – II част

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Семейния кодекс, с които осиновени деца ще могат по-лесно да получат информация за своя произход. С изменението отпада изискването за "важни обстоятелства" за процедурата при достъпа до данните за биологичните родители и се разширява кръгът на лицата, които имат право да поискат разкриване на тази..

публикувано на 23.02.24 в 12:35

Перла в короната на Рила

Българското турне на "Семейно радио" продължава с директно излъчване и изнесено предаване от Самоков, осъществено с любезното домакинство на Сарафската къща – паметник на културата с национално значение. "Сарафската къща съхранява неповторима атмосфера от епохата на българското Възраждане, построена през 60-те години на XIX век, по поръчка на..

публикувано на 23.02.24 в 11:50

Голямо светилище на Асклепий може да изчезне заради концесия за инертни материали

Светилището на Бог Асклепий е свещено място за траките, археологически обект, който не е изцяло проучен. Прилежащата му територия обаче е предмет на интерес от страна на три фирми, които желаят да добиват материали в близост до него.  Започнала е процедура за предоставяне на концесия за добив на инертни материали в местността Хайдушко кладенче..

публикувано на 23.02.24 в 11:24

Как актът за цифровите пазари ще помогне на българските компании?

Актът за цифровите пазари (The Digital Markets Act) ще помогне на българските компании – доставчици на цифрови услуги, да се развиват в Единния вътрешен пазар в Европейския съюз, в който ще се прилагат едни и същи правила. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на семинар "Европейски законодателен акт за цифровите пазари..

обновено на 22.02.24 в 14:49