Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влез в Нощта на игрите 2023

Петото издание на Sofia Game Night идва с максимално отворени и приобщаващи събития, професионални форуми, кинопрожекции, работилници и презентации.

Фестивалът отдавна прехвърли очертанията на столицата, тази година събития ще има в Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Сливен, Велико Търново, Враца и Перник.

Можете да влезете в света на игрите през класически настолни игри или да се запознаете с последните технологични нововъведения в бранш, от който обикновено тръгва всичко най-ново в дигиталната сфера. Можете да изпробвате различни форми на добавена реалност.

В софийската програма се включват Националният исторически музей, Националният политехнически музей и Националният археологически институт с музей - БАН, който ще разкаже и покаже с какви игри и играчки са разполагали децата в миналото.

Включват се (вече традиционно) и читалища, в които посетителите могат да изпробват различни настолни игри, а могат да участват в т.нар. "куестове", в които трябва да отидат на определено място в града и да опитат да намерят отговор на загадка, която няма как другояче да разрешат, тъй като отговорите ги няма в Гугъл, Уикипедия или Chat GPT.

В рамките на Sofia Game Night федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания” кани всички на специален шахматен турнир за зрящи и незрящи. Паралелно ще могат да се изпробват различни адаптирани за незрящи игри като табла, "Дама“, "Не се сърди, човече!“ и карти. Глухите предизвикват чуващите с Deaf Game Night 2023 за втора поредна година. Тяхното събитие се организира от Deaf.bg и е в Credo Bonum Gallery.

По традиция, Sofia Game Night ще има и филмова програма. За пета поредна година "Кинематограф“ се включва във фестивала, за да преплете киното с играта и великите истории от живота. В програмата са включени още куизове, театрални работилници, LARP, градски приключения, виртуални ескейп стаи, турнири по настолни игри, лекции и дискусии, LAN партита, ретро гейминг, магическо представление, stand-up шоу и още.

Чуйте двигателя на фестивала Хелиана Велинова, продуцентът на игри Вирджиния Кирова и Емануил Славов от градската приключенска игра БоомРейд.

Снимки – и БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Йордан Калайков: От нас зависи да настроим себе си да приемаме ежедневието си

Проф. Йордан Калайков издаде книгата "Педагогически размисли и прозрения". Той е професор, доктор на науките, писател и художник. Публикувал е над 70 книги в областта на образованието и 17 книги с проза, поезия и есеистика. Негови разкази и есета са издавани в сп. “Пламък”, сп. ”Везни”, “Литературен вестник”, “Литературен форум” и др. Негови..

публикувано на 22.06.24 в 09:30
Гледка от стария град

Ронда – град на бикоборци и бандити

Ронда е един от най-старите градове в Европа. Разположен е в южната част на Испания, на 100 км североизточно от Малага в Андалусия. Наричат го "селище на тореадори и бандити". Защо го свързват с бикоборците? Обяснението за бандитите е лесно – пътят до Ронда върви по ръба на дълбока пропаст, а самият град е разположен високо в планината върху две..

публикувано на 21.06.24 в 16:40

Цвета Балийска за театъра и децата с нарушено зрение

Цвета Балийска е актриса и режисьор. Създател на Театър и академия "Драмеди", както и на много други инициативи за театрално изкуство. Умело използва театъра, както като изразно средство, така и като педагогически подход при работата си с деца от различни възрастови групи. Работата я среща и с деца със зрителни увреждания, с които създава..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Следващата седмица българският отбор по математика участва в Младежката балканиада

"В математиката ме привлече това, че е подредена и че нещата зависят от самите себе си, а не от мнението на околните", споделя в предаването "Следобед за любопитните" доц. Ивайло Кортезов, който вече е написал над 16 000 математически задачи и завършва с отличие НПМГ в София. Математиката за него е "най-великата игра".   Писането на нови..

публикувано на 20.06.24 в 19:05
Д-р Георги Лазаров

Училище за родители

Много често на възрастните хора убягват елементарни практики и доказани профилактични мерки, които гарантират безпроблемното израстване в детска и юношеска възраст. Естествено, медицинската наука, практика и превантивните ѝ възможности нарастват постоянно, не можем да проследим всичко, но ние, като родители, трябва да питаме и да се информираме, за..

публикувано на 20.06.24 в 09:31