Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителен концерт може да върна усмивката на малката Белослава

| обновено на 07.11.23 в 09:48

В началото на сезона на благотворителността, понякога се случват чудеса, които обединяват хората в добро. Този случай не е изключение. В "Нашият ден" днес ще ви разказваме за историята на малката Белослава и благотворителния концерт, който може да помогне по пътя в борбата за възвръщане на нормален живот.

Белослава е на две години и половина - здраво и весело дете, което се радва на игрите си и детската безгрижност. Но един обикновен ден, когато играе с другите деца, всичко се променя. Внезапно Белослава получава сърдечен арест и за около 10 минути изпада в клинична смърт. Това се случва пред очите на възрастните, които присъстват, но няма никой, който да може да окаже първа помощ и реанимира малкото момиче. Нейното състояние става критично, и тя бива прехвърлена в интензивното отделение на болницата "Пирогов". Там тя се бори за живота си в продължение на три месеца.

Съдбата на Белослава привлича вниманието на много хора, които искат да помогнат. За да спасят живота на малкото момиче, се налага да бъде транспортирана до турска болница, където медицинският екип успява да я стабилизира. Но за да възвърне стария си живот, Белослава има нужда от много средства.

В този момент на сцената влиза движението "Деца помагат на деца". То е съставено от деца и за деца. Рая Желева, ученичка в VIII клас в Хасковската езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров", е част от тази организация и е активно включена в организацията на благотворителния концерт в помощ на Белослава.

Събитието е едно от тези моменти, когато хората се обединяват в името на по-голямата цел. Благотворителният концерт събира множество хора, готови да помогнат на Белослава.

“Ние, като деца, искаме точно това - Бела да се завърне към своята безгрижност и да може отново да играе в парка“, казва Рая Желева.

Събития като това ни напомнят, че доброто и желанието да помагаме могат да преодолеят всички прегради.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа, съобразена..

обновено на 26.07.24 в 12:13