Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След Франкфуртската школа, или повече по темата има ли "идеологически невинни понятия"?

| обновено на 07.11.23 в 12:00

"В социалната теория на Франкфуртската школа, която всъщност налага термина "критическа теория", доминира заниманието с това как познавателните модели, които властват в съвременната наука, отразяват и подкрепят статуквото на социалната неправда. Така един от представителите на тази школа Макс Хоркхаймер си е представял раждането на една нова социология, която не само държи сметка за обществените процеси като фактология, но и успява да се впише в тях, въвлечена едновременно от неизбежното си полагане в социума и от работата с понятията. Понятията никога не са идеологически невинни – това твърдение ще стане общо място на всеки опит в критическата теория", това пише авторът в автореферата към дисертационния си труд, който впоследствие излиза на книга.

"Ранните социални критици, неомарксисти от Франкфуртската школа, през 20-те години критикуват едновременно познавателната и моралната философия, като опити за инструментализация на понятията. Те казват – познавателната и моралната теория употребява понятията, за да си послужи с тях", пояснява в ефира на предаването авторът Георги Илиев.

"Това, което ни учи Франкфуртската школа, е на критическо мислене. Нещо, което всеки иска да постигне в днешно време, но всъщност не можем да направим, тъй като много често си служим с готови фрази и постановки", каза в интервюто доц. д-р Камелия Спасова, която ще бъде част от хората, представящи събитието.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Георги Илиев работи като научен сътрудник в секция "Теория на литературата" към Института за литература при БАН. Неговите интереси са съсредоточени главно в областта на съвременната критическа теория и политическа философия.

Книгата "Отношението между епистемология и етика в теорията след Франкфуртската школа" е посветена на теоретическите достижения на Франкфуртския социологически институт и неговите първи представители от 30-те и 40-те години на XXв. Теодор Адорно и Макс Хоркхаймер. Изследването се насочва и към последователи на школата и нейни по-късни членове като Юрген Хабермас, но също и към по-далечни наследници на франкфуртската мисловна тенденция като Мишел Фуко, Джудит Бътлър, Славой Жижек.

Основните въпроси, които се поставят в текста, засягат мястото на етиката в съвременната диалектическа теория, както и възможността за преминаване от абстрактни пропозиции към положени във времето и пространството изказвания, т.е. към осмисляне на въпроса за отношението между познавателно и историческо. Разгърнати са основните форми, под които историческото се представя като фундаментално измерение на практическия разум – в сферата на политическата и социалната мисъл, но също така и в полето на художествената литература. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров, руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от руските..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов, комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25

"Семейно радио" с морски поздрав от Двореца навръх Илинден

С директно излъчване от Държавен културен институт Културен център "Двореца" в Балчик продължава българското турне на "Семейно радио" с изнесено студио от градове и села. В търсене на семейния дух и родовата памет в ежедневието и празничните мигове навръх Илинден ви срещаме с: директорката на най-посещавания туристически обект в България и домакин на..

публикувано на 20.07.24 в 15:40

Илиян Василев: Пеевски предлага Атлантизъм с висока степен на корупция

"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата" Чие бъдеще "Очевидно за бъдещето на децата ни, на внуците ни, а през това бъдеще, битката е за Европа и света. Всеки се бори за своята версия. Моделът, по който бяхме управлявани до този..

публикувано на 20.07.24 в 08:25