Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Моника Богданова:

Франсоаз Долто е имала изключителна вяра в потенциала на децата

Снимка: "Зеленият двор"

"В различни посоки делото на Франсоаз Долто се продължава днес и всички те са в България." – казва проф. Моника Богданова, психоаналитик, преподавател, създател на психоаналитичния център "Зеленият двор" и организатор на "Дните на Долто" у нас. 

115 години от рождението на френската психоаналитичка се навършиха тази седмица, много от нейните книги са издадени в България, а идеите ѝ се доказват във времето. Една от най-големите от тях е, че "всичко е език" и бебето може да общува и да доказва кое е много преди да започне да говори.

"Има много сигнали, които бебето ни дава, ако има някакъв проблем, но ние, забързани в ежедневието си, ги неглижираме. – казва проф. Моника Богданова – Прочуто на тази ширина е "То ще го израсте", но ние, психоаналитиците, знаем, че това не е така. Когато дойде семейство с дете на 4-5 години, което не говори, много малко неща могат да се направят. Долто е била оптимист по отношение на детското развитие с изключителна вяра в ресурса на малките деца и бебетата. 

Франсоаз ДолтоПо онова време да се говори на бебетата и то за трудни теми е било странно. Тя е казвала, че детето има право на своето страдание. Сега обаче децата станаха свръхценни и това да могат да се справят сами, да паднат, да се ожулят – все по-рядко става. Изключителна драма за децата е, че са свръхобгрижвани. Много люшнахме и виждаме последиците от това. Всички сме много свободни и продължаваме да търсим информация, къде са границите ни в ученето, в знанието?

Не е клише да уважаваш детето, но трябва да имаш дистанция от него, да го погледнеш и да се запиташ то всъщност има ли нужда от това?

Наричали са Долто "бабата на Франция", тя е могла  да бъде рязка и категорична, но психоанализата винаги стои зад нея. Време е да се прилючи със стремежа към перфектното родителство. Никой не очаква да има перфектни майка и баща и слава богу. Защото иначе няма да има развитие."

Още за идеите на Франсоаз Долто и за дейността на "Зеленият двор" – чуйте в "Какво се случва".

Снимка – "Зеленият двор" и clinicand.com

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10
Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров, Мария Мира Христова и Елинка Величкова

"Семейно радио" с Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров и музикалният редактор Елинка Величкова

В последното майско издание на "Семейно радио" за 2024-а гостува журналистката от Балканска редакция на БТА Магдалена Димитрова заедно с баща си – вестникарят и журналист Ивайло Димитров. Музикален редактор на броя е легендата на програма "Христо Ботев" Елинка Величкова. За нея и за екипа на предаването събитието е – последен ефир за Елинка преди..

публикувано на 31.05.24 в 13:01

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система

Пандемия ли е насилието? Предаването "Законът и Темида" насочва вниманието на слушателите към частния случай на Биляна Борисова от град Шумен . Борисова споделя: "Съдебната война започна от 31 декември 2021 година, когато, след като съпругът ми сподели традиционната вечеря, се оказа, че ми е завел първото дело за домашно насилие. Никоя майка..

публикувано на 31.05.24 в 12:03