Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щерьо Ножаров:

Проблемът е, че няма синхронизация в предвидените промени за местните данъци и такси

Щерьо Ножаров
Снимка: bia-bg.com

В предаването "Нашият ден" икономистът и преподавател доц. Щерьо Ножаров обсъди предложения за промени в данъчното законодателство в България. Тези промени включват проектите за изменения в Закона за местните данъци и такси и в Закона за облагане на физическите лица.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" по-рано каза, че  тези законодателни изменения са внесени от Министерския съвет и нарушават Кодекса на труда, тъй като не са консултирани със синдикатите и работодателите.

Доц. Ножаров обаче посочи, че дори и да се проведат консултации със социалните партньори, това не гарантира, че правителството ще промени своето становище. Той подчерта необходимостта от внимателно следене и оценка на предложените промени.

"Да, аз участвам в тези заседания и та са консултирани, но от друга страна, дори да бъдат консултирани, това не означава, че Министерски съвет ще си промени мнението. Макар че част от нещата, които бяха въведени в началото за обществено обсъждане и консултиране сред социалните партньори, всъщност са променени и отпаднали, но все пак правителството трябва да се вслушва“, каза той. 

Доц. Ножаров предложи идеята за диференцирано управление на общинските разходи и приходи, но подчерта липсата на синхронизация в предложените промени за местните данъци и такси. Този недостатък може да доведе спорен него до въвеждане на втори данък върху сградите, което би представлявало сериозно бреме за гражданите.

"Конкретно формалното спазване на процедурата, с което правителството не е длъжно да се съобрази, може би подред и Законът за местните данъци и такси, предизвика най-силна реакция. Доста неща бяха казани, като допълнително може да се каже, че генерално в България има нужда от промяна, така че да има диференцирано управление от страна на общините и на общинските разходи и приходи. И един такъв тип предложение е правилна посока по отношение на оценката, но къде е проблемът тук? Проблемът тук е, че няма синхронизация в предвидените промени за местните данъци и такси. Ако тези промени се реализират, това с твърди битови отпадъци например, ще стане втори данък сгради, което е сериозно и той ще стане доста висок", заяви той в ефира на БНР. 

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа, съобразена..

обновено на 26.07.24 в 12:13