Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архивите са живи

Кога България ще бъде изчистена от подмяната?

34 години по-късно – промяната трябва да започне от днес

| Коментар
Пленумът на ЦК на БКП, провел се на 10 ноември 1989 г.
Снимка: БНР

Завръщаме се в един петъчен ден, а именно 10 ноември 1989 година. Според мнозина това е обикновен работен ден. Години по-късно става ясно, че няколко души в държавата знаят, че България няма да бъде същата само часове по-късно. Слуховете си пъплят, "нещо ще се случи" – шепнат столичани.

Точно в 18:00 ч. новината за смяната на Тодор Живков мигновено се разпространява в страната. Първо прозвучава в новините на Българското национално радио. Броени минути след това и в ефира на Българската национална телевизия.

В следващата 1 минута и 14 секунди можете да чуете документален запис от Архивния фонд на БНР на прословутия ноемврийски пленум на ЦК на БКП. От поста генерален секретар е освободен Тодор Живков, управлявал над 30 години страната. 

Чуйте повече в звуковия файл.  

34 години и 3 дни по-късно в ефира на "Terra култура" се питаме как сме, къде сме? През 2023 г. социалните мрежи някак по ботевски, глухо и тъжно звънтяха постове със специфичният поздрав "Честит ДС ноември". Явно с отпратка към спечелилия градоначалник на столицата на последните местни избори след оспорван балотаж. Странно съвпадение е споменаването на едно и също име. Тогава през 1989 г. и днес в различни тълкования коментари в медиите присъства Петър Младенов. Сигурно има защо.

Единствената надежда е, че ако в този момент някъде някой прегръща новородено българче с любов и никога няма да му разкаже точно тази приказка, защото знае, че детето му ще има бъдеще в България, изчистена от подмяната. И този българин или тази българка ще бъдат категорични, че промяната трябва да започне от днес. А закъснението от 34 години и три дни ще се навакса бързо.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова споменава..

обновено на 24.07.24 в 12:20