Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиминално от Кром Багелски

Гранично изкуство в "Орловска 10" в Габрово

| Интервю

Прагови пространства и видения, преходи – географски и метафорични, състояния и идентичности показва изложбата "Инстинктивни рисунки в лиминален момент". Неин автор е Кром Багелскиартистичен псевдоним на художника Крум Балджийски.

По време на пътуванията – физическите и духовните, личността пребивава в лиминалното. Лиминалността, като състояние на твореца Кром, напомня на преходите на героите - поклонници на Джефри Чосър в "Кентърбърийски разкази", които през 14 век поемат пътя от Лондон към Кентърбъри. Кром Багелски пътува в трансформиращото пространство между Лондон и Ихтиман.

"Лиминалното е точно по средата, това е едва ли не прагът на вратата, и когато си на прага, не си нито вътре, нито вън, и си в едно междинно състояние, в което взимаш решение, предполагам, дали да продължиш напред, или да се върнеш назад, в кое пространство да влезеш, и това става много инстинктивно, подсъзнателно", обяснява концепцията на изложбата Кром Багелски.

В галерийното пространство на "Орловска 10" в град Габрово авторът представя малки рисунки – литографии и линогравюри, черно-бели, колажи с туш и пестеливи цветни акценти.

"Изложбата е в съвсем нова посока от това, което рисува Кром, и това са линорези и отпечатъци, които го показват в нова светлина. Той самият е многолик творец", представя художника Ива Съйкова, човекът зад проекта "Орловска 10" и сдружение "Артерия" град Габрово.

Действително Кром Багелски е познат като автор на мащабни стенописи – най-вече на Острова, в Румъния и у нас. Той е художникът, който реализира творческия проект "Пръстените на времето" върху 45-метровия комин на бивша фабрика в Дряново. На една от стените на "Орловска 10" все пак се появи и негов стенопис, рисуван и на живо пред гостите на откриването на изложбата. 

В двата месеца преди самостоятелната му изложба в Габрово той рисува в Клуж-Напока, заедно с Керо Зен – една от стрийт арт звездите на Румъния. Двамата създават голям стенопис, който може да бъде видян единствено на място, защото все още не е заживял дигиталния си живот. В интервюто Кром го описва така – Чаушеску, герои на Уолт Дисни, Майкъл Джексън и много плачещи зрители, станали свидетели на грандиозния му концерт в Букурещ. Разговорът ни за предаването "Аларма" по програма "Христо Ботев" започва именно с мащабните му творчески търсения.

Изложбата "Инстинктивни рисунки в лиминален момент" на Кром Багелски ще продължи до 22 ноември 2023 г.  

На 20 ноември от 18:00 часа в галерийното пространство на "Орловска 10" в град Габрово ще бъде излъчен филмът "The Rural Murals Project", който показва "стенописи в дивото", създадени от артисти от различни държави в пусти и обезлюдени райони у нас.

Целия разговор с Кром Багелски, Крум Балждийски и Ива Съйкова можете да чуете в звуковия файл.  

Снимки: Кром Багелски (плакат Кром Багелски)


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Чаплин пианисимо" в София, Пловдив и Варна

Светът празнува тази година 135 години от рождението на Чарли Чаплин.  По този повод за първи път в България гостува концертът-спектакъл "Чаплин пианисимо", посветен на живота и творчеството на великия комик.  Спектакълът ще бъде представен в София на 10 юни в зала "България", на 12 юни 9 в Пловдив, в Драматичния театър, и на 15 юни във..

публикувано на 21.05.24 в 18:45

Драматурзи от Германия, Румъния и Унгария пристигнаха за шестия рожден ден на "Радар София"

По повод шестия рожден ден на “Радар София” в София пристигнаха Нина Баде (Германия) и Беа Ковач (Румъния/Унгария), победителки в програмата “Take Care 2024” на артрезиденцията. От началото на април двете работят на родна земя по селектираните проекти и ще представят резултатите от творчеството си по време на две атрактивни събития в сърцето на София...

публикувано на 21.05.24 в 17:57

Бяла вселена и черен връх

В епизод 542 "Трамвай по желание" среща своята публика с кинорежисьора Еленко Касалийски. Повод за гостуването на известния документалист е предстоящата премиера на пълнометражния му филм "Отвъд предела". Лентата е заснета по време на 31-вата антарктическа експедиция до българската база на Ледения континент. Там, където при непознати за европееца..

публикувано на 21.05.24 в 17:25

"Атон в рисунки и фотографии" във Ватикана за 24 май

Художникът Андрей Янев за експозицията "Атон в рисунки и фотографии", която се открива на 22 май в Рим и Ватикана под егидата на президента на Република България Румен Радев Изложбата "Атон в рисунки и фотографии" на Андрей Янев и Мирослав Дачев ще бъде представена на територията на Папския латерански университет в Рим по случай Празника на..

публикувано на 21.05.24 в 15:44
Изглед от Еленския балкан

Туристическите маршрути около град Елена

"Когато дойдеш на Чемерна (Чумерна) пред очите ти се появява една твърде чудесна картина. На която и страна да погледнеш, окото ти има на що да погледа и на що да се порадва. Хубава е нашата земя. Аз обичах да седя на това място...от това място се види Сакар планина, види се Едирне, види се от Пловдив, види се Доспат. Погледай и надясно! Види се..

публикувано на 21.05.24 в 11:27